ΥΓΕΙΑ

Νερό: Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν πιεις πάρα (μα πάρα) πολύ

Unsplash

Έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκαλάκι νερό και βάζεις υπενθύμιση στο κινητό σου, έτσι ώστε να μην αφυδατωθείς ποτέ.

Αν ξεχνάς να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις κάτι για αυτό. Η αφυδάτωση δεν είναι αστείο πράγμα και καραδοκεί το καλοκαίρι, περισσότερο από ποτέ. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος του να φτάσεις στο άλλο άκρο, πράγμα που επίσης δεν είναι αστείο.

Τι θεωρείται πολύ νερό;

Αντικειμενικά, για να φτάσεις σε επικίνδυνο σημείο, πρέπει να πίνεις 2-3 λίτρα κάθε 15 λεπτά, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να υποστηρίξει το σώμα σου. «Είναι πολύ δύσκολο να σου συμβεί, γιατί ο οργανισμός σου έχει όλους αυτούς τους υπέροχους μηχανισμούς που το αποτρέπουν. Ωστόσο, είναι υπαρκτό θέμα και επηρεάζει ελάχιστους ανθρώπους. Συνήθως εκείνους που κάνουν χρήση ναρκωτικών και προκαλείται έντονη δίψα ή όταν υπάρχει διαβήτης τύπου 2 που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Με την υπερβολική ενυδάτωση, χαλάει η ισορροπία στα επίπεδα αλατιού και ηλεκτρολυτών, τα οποία ρυθμίζονται από τα νεφρά», μάς λέει η health coach Erica Zellner.

Παθαίνεις κράμπες

Ακόμα και σε ήπια περίπτωση υπερβολικής ενυδάτωσης, μειώνονται οι ηλεκτρολύτες και το αλάτι, μετά ιδρώνεις και χάνεις ακόμα περισσότερο νερό και οι μύες δεν διαστέλλονται όπως θα έπρεπε. Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι δεν χρειάζεται να πιέζεις τον εαυτό σου ή να τον προκαλείς να πιει κι άλλο νερό, ειδικά αν λαμβάνεις 8-9 ποτήρια την ημέρα και δεν νιώθεις ότι διψάς. Αν, για παράδειγμα, ζυγίζεις 70 κιλά, θα είσαι οκ με 2-2,5 λίτρα την ημέρα.

Δεν χρειάζονται υπερβολές, ούτε και να φτάνουμε στο άλλο άκρο επειδή ακούμε τόσα πράγματα για την αφυδάτωση και το νερό. Χρειάζεται μέτρο και σεβασμός απέναντι στο σώμα μας και τις ανάγκες του. Μην ξεχνάς εξάλλου ότι παίρνεις νερό και από τα υπόλοιπα ροφήματα, από τα φρούτα, τα λαχανικά, τα smoothies και πολλές ακόμα τροφές.