ΥΓΕΙΑ

Δεν πίνεις πολύ νερό; 3 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου και δεν τα είχες συνδέσει με την αφυδάτωση

Unsplash

Η αφυδάτωση σου ρουφάει τη ζωή αργά αλλά αποτελεσματικά. Νιώθεις ότι δεν θα πάθεις και τίποτα που δεν πίνεις αρκετά νερό, αλλά οι συνέπειες είναι ύπουλες. «Όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεσαι. Όταν χάνεις πολύ νερό μέσα από τον ιδρώτα, την αναπνοή και τα ούρα, το σώμα χρειάζεται έξτρα νερό για να λειτουργήσει φυσιολογικά», εξηγεί η αθλίατρος Δρ. Natasha Trentacosta.

Για να μην πανικοβληθείς, δεν είναι υποχρεωτικό να πίνεις 8 ποτήρια την ημέρα. Οι ειδικοί προτείνουν να ακούς το σώμα και τις ανάγκες του. Υπάρχουν κλασικές ενδείξεις που σου λένε ότι σου λείπει νερό. Ζαλίζεσαι, έχεις ξηροστομία και δεν έχεις ανάγκη να ουρήσεις. Υπάρχουν όμως και εκείνες που μπορεί να μην έχεις συνδέσει με την αφυδάτωση.

Ξηροφθαλμία

«Όταν αφυδατώνεσαι, τα μάτια παράγουν λιγότερα δάκρυα και έτσι δεν λιπαίνονται όπως θα έπρεπε. Το αποτέλεσμα είναι ξηροθφαλμία», εξηγεί ο ειδικός Δρ. Ryan Parker. Με την ξηροφθαλμία, τα μάτια δεν καθαρίζονται επαρκώς και έτσι νιώθεις ενοχλήσεις ή έχεις θολή όραση.

Καταπονημένα μάτια

Μένουμε στην κατηγορία ματιών γιατί η αφυδάτωση δημιουργεί και άλλα προβλήματα τελικά. Μερικές ενδείξεις είναι η θολή όραση, όταν τα βλέπεις όλα διπλά και νιώθεις κούραση στην περιοχή. Όσο περισσότερο νερό πίνεις, τόσο περισσότερο αλάτι αποβάλεις από το σώμα και ενυδατώνεις τα μάτια σου.

Θολούρα στο μυαλό (από την αφυδάτωση)

Αν νιώθεις ότι το μυαλό λειτουργεί πιο αργά από το συνηθισμένο, για σκέψου πόσο νερό ήπιες σήμερα. Σύμφωνα με έρευνα του 2018, αφυδατώνεσαι και τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών δημιουργούν πρόβλημα στη σκέψη σου. Θέλουν και τα νευρικά κύτταρα μία χείρα βοηθείας. Ας πιούμε νερό σε αυτό.