ΥΓΕΙΑ

Μια νέα έρευνα σου δίνει έναν ακόμη λόγο να τρως φρούτα και λαχανικά

Unsplash

Δεν χρειαζόμασταν άλλη μία έρευνα να μας πει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά μας. Ή μήπως την χρειαζόμασταν;

Ξέρεις ότι οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στη λειτουργία του εντέρου και πως τα περισσότερα φρούτα έχουν, μεταξύ άλλων, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Νέα έρευνα όμως έρχεται να μας ενημερώσει για τα επιπλέον οφέλη στην υγεία μας και μας δίνει ένα τεράστιο κίνητρο για να φάμε φρούτα και λαχανικά.

Η έρευνα

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, μελέτησε 418.000 ανθρώπους από 9 ευρωπαϊκές χώρες. Κατέληξαν στο ότι όσο περισσότερες φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά) καταναλώνουμε, τόσο μειώνεται το ρίσκο ισχαιμικού εγκεφαλικού. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πώς το φαγητό σχετιζόταν με δύο μεγάλα είδη εγκεφαλικού. Το ισχαιμικό, που προκαλείται από φράξιμο και κόβει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Και το αιμορραγικό, που προκύπτει όταν ένα αιμάτωμα στον εγκέφαλο βλάπτει τα κύτταρα που βρίσκονται στην περιοχή.

«Το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται άρρηκτα με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού. Και αυτό στηρίζεται από τις τρέχουσες ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διατροφή μας», τόνισε η επικεφαλής της έρευνας και διατροφολογική επιδημιολόγος, Dr Tammy Tong.

Τα δύο είδη εγκεφαλικού

«Η έρευνά μας ρίχνει φως στη σημασία της εξέτασης των διαφορετικών ειδών των εγκεφαλικών. Και αυτό γιατί οι διατροφικοί συσχετισμοί διαφέρουν στα ισχαιμικά και τα αιμορραγικά εγκεφαλικά. Ακόμα και τα επίπεδα χοληστερόλης ή η παχυσαρκία επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τις δύο αυτές περιπτώσεις».

Φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά

Εκτός από τα φρούτα και λαχανικά, η έρευνα κατέληξε στο ότι το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, συνδέονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμού εγκεφαλικού. 10 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα, μειώνουν το ρίσκο κατά 23%. Δεν έχουν υπάρξει όμως ευρήματα που να συνδέουν τη διατροφή με το αιμορραγικό εγκεφαλικό. Ο καθηγητής καρδιαγγειακής επιστήμης, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, δίνει τη δική του οπτική.
«Αν και η έρευνα βρήκε μία συσχέτιση διατροφή και ρίσκου για εγκεφαλικό, υπάρχει περίπτωση να μην είναι όνο διατροφικό θέμα. Σίγουρα παίζουν ρόλο παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα».

Ωστόσο, μην σταματάς να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση. 5 μερίδες είναι μία καλή σύσταση από τους ειδικούς, αν και παίζει ρόλο το ποια φρούτα και λαχανικά επιλέγεις. Για παράδειγμα, η κατηγορία των μούρων έχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τα μήλα.