ΥΓΕΙΑ

3 μύθοι για το ανοσοποιητικό που καταρρίπτονται από γιατρούς

Unsplash

Το πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ότι δεν πρόκειται απλά για ένα όργανο, αλλά για ένα σύνθετο mix ορμονών, κυττάρων και πρωτεϊνών που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις ασθένειες. Επομένως, δεν αρκεί αν πίνεις χυμό πορτοκάλι και να μασουλάς σκόρδο.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες βιταμίνες ή φάρμακα που αποδεδειγμένα ενισχύουν από μόνα τους το ανοσοποιητικό. Αυτά που πραγματικά βοηθούν είναι τα απλά και κλασικά. Επαρκής ύπνος, φρούτα και λαχανικά και καλό πλύσιμο χεριών», τονίζει ο Δρ. Robert Mordkin. Εννοείται ότι όλα βοηθούν αλλά δεν σημαίνει ότι κάνουν θαύματα στο ανοσοποιητικό. Πάμε να καταρρίψουμε κάποιους κλασικούς μύθους, με τη βοήθεια των ειδικών.

Το ανοσοποιητικό χρειάζεται μόνο βιταμίνη C

Είναι αλήθεια ότι το ανοσοποιητικό σου τη χρειάζεται. Μία έρευνα του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, σημείωσε ότι η βιταμίνη C σκοτώνει τα μικρόβια. Παρόλα αυτά, οι τεράστιες δόσεις της δεν θα σε ωφελήσουν ιδιαίτερα όταν έχεις ένα κρυολόγημα. Με μέτρο λοιπόν. «Αντί να το παρακάνεις με το πορτοκάλι, φρόντιζε να τρως πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης», επισημαίνει η διατροφολόγος Christina Belitsky.

Ο οργανισμός θέλει μία πολυβιταμίνη

Δεν είναι κακή ιδέα αλλά το τμήμα Υγείας του Χάρβαρντ σημειώνει ότι δεν θα κάνει τη διαφορά αν δεν τρέφεσαι σωστά. Αν τα κάνεις όλα σωστά, η πολυβιταμίνη είναι ένα καλό συμπλήρωμα. Δεν είναι όμως και πανάκεια.

Είναι μύθος ότι πρέπει να ενισχύεις το ανοσοποιητικό σου

Μύθος στον μύθο. Εννοείται ότι το ανοσοποιητικό σου χρειάζεται πάντα ενίσχυση. Δεν υπάρχει όμως μία συγκεκριμένη απάντηση. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Αν τρως σωστά, κοιμάσαι, ενυδατώνεσαι και ασκείσαι όσο μπορείς, τότε έχεις την ενέργεια που χρειάζεσαι μέσα στη μέρα. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεις τη φαρμακευτική αγωγή και τα εμβόλια που συστήνουν οι γιατροί ώστε να θωρακίσεις τον οργανισμό.