ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μακροζωία: Με αυτές τις τροφές θα ζήσεις 100 χρόνια

Pexels

Το πόσο θα ζήσουμε είναι κυρίως θέμα γονιδίων. Υπάρχουν όμως και αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, επιχειρώντας να προσθέσουμε μερικά χρόνια στη ζωή μας.

Επιχείρηση μακροζωία

Μακροζωία: Oι τροφές που μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο Pexels

Στην πραγματικότητα, μπορoύμε να ζήσουμε μέχρι τα 100 και γιατί όχι και περισσότερο, αν αποκτήσουμε τον έλεγχο των συνηθειών μας, βάζοντας σε προτεραιότητα την άσκηση, τον ύπνο και τη διαχείριση του άγχους.

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση μακροζωία, παίζει και η διατροφή μας. Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή είναι σημαντικός δείκτης για το πόσο θα ζήσει κάποιος και αν θα αναπτύξει ή όχι κάποιες χρόνιες ασθένειες που μικραίνουν τη διάρκεια ζωής.

Παρακάτω θα βρεις τροφές που επιμηκύνουν τη ζωή για να προσθέσεις από σήμερα κιόλας στην καθημερινή σου διατροφή.

Τροφές σύμμαχοι για τη μακροζωία

Φασόλια

Μία μελέτη εξετάζοντας άτομα άνω των 70 ετών, διαπίστωσε ότι για κάθε δύο κουταλιές της σούπας φασόλια την ημέρα που κατανάλωναν, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 8%.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα φασόλια παρέχουν τους σύνθετους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας. Παρέχουν επίσης τις φυτικές ίνες που απαιτεί ο οργανισμός μας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια θεωρούνται ιδανική τροφή για τον εγκέφαλο και όχι τυχαία. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή που περιέχουν, προστατεύσουν από νευρολογικές ασθένειες. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μακροζωία.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους (τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα) είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο να έχουν προβλήματα καθώς γερνούν. Δηλαδή να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, καρκίνος), έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, κινητικούς περιορισμούς ή προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή.

Τροφές σύμμαχοι για τη μακροζωία

Ξηροί καρποί

Δύο μεγάλες μελέτες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν συχνά ξηρούς καρπούς, είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν νέοι. Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν καθημερινά ξηρούς καρπούς διέτρεχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού, συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουμε υγιές βάρος επειδή προκαλούν κορεσμό, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά και καταπολεμούν τη φλεγμονή, όπως:

  • ακόρεστα λιπαρά
  • φυτικές ίνες
  • φυλλικό οξύ
  • βιταμίνη Ε
  • κάλιο
  • μαγνήσιο
  • ασβέστιο
  • αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή.

Τρόφιμα ολικής αλέσεως

Το λευκό ψωμί, λόγω της επεξεργασίας που υφίσταται, δεν έχει θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, μεγάλη επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι για κάθε επιπλέον μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως που καταναλώνουμε, μειώνουμε κατά 5% τον κίνδυνο θανάτου και 9% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες.

Η δράση τους αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο και τα φυτοχημικά συστατικά.

Φύκια

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα φύκια περιέχουν ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο. Το προσδόκιμο ζωής των Ιαπώνων είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Εκτός από τα φύκια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε όσπρια, λαχανικά και ψάρια μπορεί επίσης να έχει προστατευτικό ρόλο.

Καυτερά για μακροζωία

Η κατανάλωση πικάντικων τροφών βοηθά να μένουμε υγιείς για περισσότερα χρόνια. Η καψαϊκίνη, η ένωση που δίνει στις πιπεριές την καυτερή γεύση τους, δρα ως αντιοξειδωτικό, καταπολεμά τη φλεγμονή, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του καρκίνου. Αν θέλεις να ενισχύσεις τα οφέλη των καυτερών, πες όχι στο αλκοόλ. Σχετική μελέτη έδειξε ότι η σχέση κατανάλωσης καυτερών και μακροζωίας, ήταν ισχυρότερη σε όσους δεν έπιναν.