ΥΓΕΙΑ

Ο λόγος που οι ειδικοί υγείας ζητούν να σταματήσει η αλλαγή ώρας. Και είναι σοβαρός

Unsplash

Σε έναν μήνα και κάτι, θα αλλάξουμε και πάλι την ώρα και θα την πάμε μία ώρα πίσω. Το ίδιο θα γίνει και στο τέλος του Μαρτίου. Κι ενώ ακούγαμε ότι η αλλαγή ώρας είναι ένα φαινόμενο που θα καταργηθεί, δεν υπάρχουν νέα επ’ αυτού. Υπάρχουν όμως οι ειδικοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μάλιστα σε θέματα υγείας που συνήθως προκύπτουν εκείνη τη χρονική περίοδο.

Πώς ξεκίνησε αυτό; Η αλλαγή ώρας είναι παλιό έθιμο και ξεκίνησε επειδή ήθελαν να εξοικονομήσουν ρεύμα και να έχουν περισσότερο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Τελικά όμως δεν ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι πιστεύουν οι ειδικοί της υγείας για την αλλαγή ώρας;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αλλαγή ώρας φέρνει και κινδύνους. Κυρίως για κακό ύπνο που καταλήγει σε ατυχήματα αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή προσβολή. Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου συγκέντρωσε πολλούς ειδικούς σε θέματα ύπνου οι οποίοι θεωρούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.

Μέσα από μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine, υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μία σταθερή ώρα, χωρίς αλλαγές. «Ένα σύνολο αποδείξεων δείχνει ότι όταν κερδίζουμε χρόνο, ενισχύουμε τις πιθανότητες για ατυχήματα και προβλήματα υγείας», λέει η μελέτη.

Αν και δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να το υποστηρίζουν, οι ειδικοί λένε ότι ο κιρκάδιος ρυθμός μεταβάλλεται και έχεις σαν συνέπεια διάφορα θέματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά. Ακόμα και αν δεν μπορείς να το αντιληφθείς τώρα, ίσως υπάρξουν αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, θα πρέπει να προσαρμοστούμε μέχρι να υπάρξει αλλαγή σε αυτό το φαινόμενο. Χάνεις μία ώρα, την κερδίζεις αργότερα. Αν βέβαια ταλαιπωρείσαι από αϋπνίες, το πιθανότερο είναι ότι η αλλαγή ώρας και εκείνη η χρονική περίοδος λειτουργούν ακόμα πιο επιβαρυντικά για εσένα.