ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 4 λαχανικά που προστατεύουν την καρδιά, σύμφωνα με έρευνα. Αλλά πήγαινε και για περπάτημα

Unsplash

Είναι γεγονός ότι η γερή καρδιά χρειάζεται διάφορες υγιείς συνήθειες. Σωματική άσκηση, να μένεις μακριά από συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ και φυσικά να ζεις με το λιγότερο δυνατό άγχος. Ξέρεις όμως ήδη ότι η σωστή διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο. Και κυρίως τα λαχανικά.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, έγινε πιο συγκεκριμένη στο ποια λαχανικά προλαμβάνουν την προχωρημένη νόσο των αιμοφόρων αγγείων σε μεγαλύτερες γυναίκες. Και τα ευρήματα κατέληξαν στα παρακάτω.

Τα 4 λαχανικά που προστατεύουν την καρδιά

Μπρόκολο

Λαχανάκια Βρυξελλών

Κουνουπίδι

Λάχανο

Αυτό που κάνουν είναι να προλαμβάνουν τη μεγάλη συγκέντρωση ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία, ώστε να μπορεί η καρδιά να στέλνει αίμα σε όλο το σώμα. «Σε παλαιότερη έρευνα, είχαμε εντοπίσει ότι εκείνοι που κατανάλωναν τα συγκεκριμένα λαχανικά είχαν μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή, αλλά δεν ξέραμε γιατί. Τώρα καταλήξαμε στο ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που τα τρώνε, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν ασβεστοποίηση αορτής», σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Lauren Blekkenhorst.

Πόση ποσότητα χρειαζόμαστε;

¼ φλιτζάνι μπρόκολο στον ατμό ή μισό φλιτζάνι ωμό μαρούλι την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο κατά 46%. «Δεν λέμε ότι μόνο αυτά τα λαχανικά κάνουν καλό. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, το ίδιο και τα οφέλη», σου λέει η ειδικός. Αν δεν σε ενθουσιάζουν τα συγκεκριμένα λαχανικά, φρόντιζε να καταναλώνεις άλλα και να προτιμάς τις λιγότερο επεξεργασμένες τροφές. Το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία και στο να τρέφεσαι σκεπτόμενη το καλό του οργανισμού σου.