ΥΓΕΙΑ

5 διατροφικές συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό

Unsplash

Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να είμαστε πάντα απόλυτα συνεπείς στις καλές διατροφικές συνήθειες. Θα υπάρξουν και μέρες που θα το παρακάνουμε. Θα το ρίξουμε έξω βρε αδερφέ. Και δεν πειράζει. Το πρόβλημα ξεκινά όταν η παρέκκλιση γίνεται συνήθεια.

Και δεν είναι μόνο ότι παίρνουμε έξτρα θερμίδες χωρίς λόγο. Το βασικό αρνητικό είναι ότι οι λάθος διατροφικές συνήθειες έχουν αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό. Και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε σε καμία των περιπτώσεων. Ας δούμε λοιπόν τι κάνεις, έστω και άθελά σου και αποδυναμώνεις το ανοσοποιητικό σου.

Πίνεις πολύ αλκοόλ

Δεν θα σου απαγορεύσουμε εμείς ένα take-away cocktail ή ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό σου. Οι ερευνητές όμως θεωρούν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία σου. Πιο συγκεκριμένα, γίνεσαι πιο ευάλωτη στην πνευμονία και σε άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Και αν αναρωτιέσαι για το πόσο αλκοόλ θεωρείται πολύ, η απάντηση έρχεται από τους ειδικούς. 4 ποτά ή/και περισσότερα για τις γυναίκες (τη φορά) και 5 για τους άντρες.

Το παρακάνεις με το αλάτι (και επιβαρύνεις το ανοσοποιητικό σου)

Τελικά δεν είναι μόνο η πίεση και η κατακράτηση των υγρών που προκύπτουν από το πολύ αλάτι. Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης, υπάρχει ο κίνδυνος για διάφορες ανεπάρκειες, όπως η νεφρική. Οι υγιείς ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν 2.300 mg την ημέρα και όχι περισσότερο. 1 κουταλιά της σούπας δηλαδή.

Είσαι η βασίλισσα του καφέ

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από τον καφέ και για πολλούς είναι πράγμα αδιαμφισβήτητο. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να μην πίνεις καφέ αργά μέσα στη μέρα, γιατί έτσι δημιουργούνται προβλήματα στη ρουτίνα του ύπνου σου. Θέλει μέτρο.

Δεν τρως φυτικές ίνες (το ανοσοποιητικό τις χρειάζεται)

Οι θαυματουργές φυτικές ίνες υποστηρίζουν την πεπτική υγεία αλλά και το ανοσοποιητικό συνολικά. Ωστόσο, είναι μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που παίρνει επαρκή ποσότητα. Βάλε μπρος και βάλε στην καθημερινότητά σου περισσότερα όσπρια, φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης.

Δεν τρως πράσινα λαχανικά

Ειδικά τα πράσινα περιλαμβάνουν βιταμίνες Α και C, καθώς και φολικό οξύ. Το ανοσοποιητικό του εντέρου εξαρτάται από τα συστατικά των πράσινων λαχανικών και είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου. Kale, μπρόκολο, λάχανο αλλά και λαχανάκια Βρυξελλών.