ΥΓΕΙΑ

Κότσι: Τι είναι και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά;

Unsplash

Η πίεση από τον τρόπο που περπατάς ή το σχήμα του ποδιού σου, μπορεί να προκαλέσει ένα κότσι, ένα επώδυνο, οστικό εξόγκωμα στο εξωτερικό του μεγάλου δακτύλου. Τα στενά παπούτσια ή τα ψηλά τακούνια, καθώς και η παρατεταμένη ορθοστασία, μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο.

Τι ακριβώς είναι το κότσι ποδιού;

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, δηλαδή το κότσι ποδιού (hallux valgus) είναι η συχνότερη παραμόρφωση στα κάτω άκρα, που δημιουργεί τόσο αισθητικά, όσο και λειτουργικά προβλήματα. Το κότσι, λόγω της παραμόρφωσης που δημιουργεί στο πόδι, μπορεί να επηρεάσει τόσο την ισορροπία, όσο και το περπάτημα. Αυτή η παραμόρφωση του ποδιού εμφανίζεται από χρόνια πίεσης στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου (τη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση). Τελικά, η άρθρωση του δακτύλου, βγαίνει εκτός ευθυγράμμισης και σχηματίζεται ένα οστικό εξόγκωμα.

Τι προκαλεί το κότσι;

Η συνηθέστερη, αλλά όχι αποκλειστική αιτία για το κότσι ποδιού, είναι η χρήση στενών και ψηλοτάκουνων παπουτσιών, πολλές ώρες την ημέρα. Αυτά, πιέζουν τα δάκτυλα του ποδιού, τοποθετώντας τα σε αφύσικες θέσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που βλαισός μέγας δάκτυλος, εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε γυναίκες, με μια αναλογία γυναικών προς άνδρες 9 προς 1. Από αναλύσεις σε σκελετούς, βρέθηκε πως το μεσαίωνα η αναλογία ανδρών/γυναικών με κότσι ήταν 1 προς 1. Μάλιστα, τον 16-17ο αιώνα υπερτερούσαν οι άνδρες, λόγω της χρήσης στενών υποδημάτων με τακούνι.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η πλατυποδία. Εκτός από τις παραπάνω αιτίες, έχουν ενοχοποιηθεί και άλλες καταστάσεις, όπως ο βραχύς αχίλλειος τένοντας και γαστροκνήμιος μυς, η βλαισότητα του γόνατος και η έξω στροφή του γόνατος και του ισχίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Tα συνηθέστερα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις κότσι είναι:

  • Αδυναμία να λυγίσεις το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού ή πόνος και «κάψιμο» όταν προσπαθείς να το λυγίσεις
  • Δυσκολία στο να φοράς κανονικά παπούτσια
  • Δημιουργία κάλων στα δάχτυλα του ποδιού
  • Σφυροδακτυλία του δεύτερου, ή του τρίτου δακτύλου (επώδυνοι, σφιγμένοι τένοντες και αρθρώσεις των δακτύλων).
  • Μούδιασμα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Πώς μπορώ να αποτρέψω ένα κότσι;

Τα παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά είναι το κλειδί, προκειμένου να μην σχηματιστεί ή χειροτερεύσει ένα κότσι. Γενικά, θα πρέπει να επιλέγεις παπούτσια με άνετη εφαρμογή και μαλακές σόλες. Απόφυγε παπούτσια που είναι στενά και μυτερά στην άκρη και ψηλοτάκουνα που ασκούν πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Εάν έχεις πλατυποδία ή άλλο κληρονομικό δομικό πρόβλημα του ποδιού, τα προσαρμοσμένα ορθωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της εξέλιξης του.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Το κότσι δεν φεύγει. Η θεραπεία συχνά επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει:

Μαξιλαράκια και αυτοκόλλητες ταινίες:

Τα μαξιλαράκια για κότσια που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή γιατρού, μπορούν να μαλακώσουν την περιοχή και να απαλύνουν τον πόνο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αυτοκόλλητες ταινίες, για να κρατήσεις το πόδι στη σωστή θέση.

Ορθωτικές συσκευές:

Οι ορθωτικές συσκευές, βοηθούν στη σταθεροποίηση της άρθρωσης και την τοποθέτηση του ποδιού στη σωστή θέση, για περπάτημα και στάση. Μπορείς επίσης να τοποθετήσεις ένα διαχωριστικό μεταξύ του μεγάλου και του δεύτερου δακτύλου. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση φορώντας έναν νάρθηκα τη νύχτα, για να κρατήσουν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού ίσιο.

Αναλγητικά:

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τόσο από του στόματος, όσο και τοπικά, μπορούν βοηθούν στον πόνο και το πρήξιμο.

Φυσικοθεραπεία:

Το μασάζ, η φυσικοθεραπεία και η θεραπεία με υπερήχους, μπορούν να διαλύσουν τις συμφύσεις των μαλακών μορίων για να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Υπάρχουν πράγματι ασκήσεις, που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης γύρω από το κότσι και μπορούν να βελτιώσουν την ευθυγράμμιση.

Χειρουργική επέμβαση:

Εάν οι μη χειρουργικές θεραπείες δεν βοηθούν και το περπάτημα γίνεται εξαιρετικά επώδυνο, ο γιατρός σου, μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Πρέπει να σημειωθεί πως το χειρουργείο δε γίνεται τόσο για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως για λειτουργικούς. Συνήθως γίνεται κατάλληλος ακτινολογικός έλεγχος και αναλόγως της παραμόρφωσης και του βαθμού, αποφασίζεται ποια είναι η καταλληλότερη επέμβαση.