ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Οι 3 πιο επικίνδυνοι κλειστοί χώροι και οι 3 τρόποι μετάδοσης

Unsplash

Ξέραμε ήδη ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται περισσότερο σε κλειστούς χώρους και μέσα από τη σωματική εγγύτητα. Ο χημικός Χοσέ Λουίς Χιμένεθ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο μάς το δείχνει ακόμα πιο συγκεκριμένα, μέσα από γραφήματα που δημοσιεύτηκαν στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει ακριβώς όταν είμαστε σε 3 κλειστούς χώρους της καθημερινότητάς μάς. Πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο κορονοϊός, με ποιους τρόπους αλλά και πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

Οι τρόποι μετάδοσης μέσω της ομιλίας

Ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Μόλις τώρα οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ανοιχτά τη σημασία της μετάδοσης μέσω των αερολυμάτων. Πρόκειται για μικροσκοπικά μεταδοτικά σωματίδια που εκπνέει ο άνθρωπος που έχει μολυνθεί και παραμένουν στον αέρα.

Αυτήν τη στιγμή, οι Αρχές Υγείας αναγνωρίζουν 3 οχήματα της μετάδοσης του κορονοϊού. Τα μικρά σταγονίδια από την ομιλία και τον βήχα, που μπορούν να καταλήξουν στα μάτια, το στόμα ή τη μύτη όταν οι οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά. Οι μολυσμένες επιφάνειες, που θεωρούνται ο λιγότερο επικίνδυνος τρόπος. Και τα αερολύματα που μόλις αναφέραμε. Χωρίς εξαερισμό, τα αερολύματα παραμένουν στον αέρα και πυκνώνουν όσο περνά η ώρα.

Ο κορονοϊός μέσα από την ένταση στην ομιλία

Όπως αποδεικνύεται, δεν παίζει μόνο ρόλο το να βήχουμε ή να μιλάμε κοντά σε έναν άνθρωπο. Η δυνατή ένταση στη φωνή και το τραγούδι αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού. Αυτό συμβαίνει γιατί η υψηλή ένταση απελευθερώνει 50 φορές πιο ιογόνα σωματίδια από το να είμαστε σιωπηλοί. Εκτός από την ένταση της φωνής, εξίσου σημαντικός είναι ο χρόνος διάρκειας στον ίδιο χώρο αλλά και η απόσταση από τους άλλους ανθρώπους.

Στο σαλόνι του σπιτιού

6 άνθρωποι είναι στο σαλόνι του σπιτιού και νοσεί ο ένας. Αν φορούν όλοι μάσκες, οι 4 κινδυνεύουν να νοσήσουν, γιατί οι μάσκες δεν αρκούν. Αν φορούν όλοι μάσκες, ο χώρος αερίζεται και δεν μείνουν πολλή ώρα στον χώρο, το ρίσκο μειώνεται.

Μπαρ ή εστιατόριο

Είναι τα μέρη με τη μεγαλύτερη έξαρση γιατί σε ένα νυχτερινό μαγαζί μπορούν να μολυνθούν έως και 27 άνθρωποι, πράγμα που δεν θα συμβεί στο σαλόνι ενός σπιτιού.Υπάρχουν διάφορα μέρη στον κόσμο, όπου σημειώθηκαν 73 θετικά κρούσματα, μέσα σε ένα μόλις μαγαζί της Ισπανίας. Ακόμα και με τα νέα μέτρα όμως, το ρίσκο είναι μηδενικό ή πολύ μικρό μόνο αν ο χώρος έχει εξαερισμό, αν ανανεώνεται συχνά ο αέρας, αν τηρούνται οι αποστάσεις και αν φορούν όλοι μάσκες (και οι πελάτες κατά την παραμονή τους στον χώρο).

Σχολείο

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές υγείας, τα σχολεία ανήκουν μόνο στο 6% των κρουσμάτων. Ο δάσκαλος μιλάει περισσότερη ώρα (και πιο δυνατά), άρα αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης, σε περίπτωση που νοσεί. Και σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση μάσκας και ο άριστος εξαερισμός μειώνουν το ρίσκο του κορονοϊού.