ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τα fake news και οι τρόποι που δεν βοηθούν στην αντιμετώπισή του

Unsplash.com

Συμβαίνει σε κάθε μεγάλη κρίση. Μαζί με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές έρχονται και οι άλλες, οι λιγότερο ή καθόλου βάσιμες. Η έλλειψη ψυχραιμίας δεν μας αφήνει να φιλτράρουμε σωστά την πληροφορία που λαμβάνουμε καθημερινά μέσω social media. Το αποτέλεσμα είναι fake news και «γιατροσόφια» που δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

Από τη στιγμή που ο κορονοϊός πήρε το πρόσωπο του «εχθρού» της δημόσιας υγείας θα έχεις δει πολλές συμβουλές σε ύφος «διαδώστε γιατί χανόμαστε» να παρελαύνουν στο newsfeed σου. Η ζέστη σκοτώνει τον ιό, το σκόρδο σκοτώνει τον ιό, οι γαργάρες με αλατόνερο και ξίδι σκοτώνουν τον ιό. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Πρόκειται για fake news που -δυστυχώς- δεν θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί ακριβώς πρόκειται για έναν νέο ιό. Οπότε, ούτε οι επιστήμονες έχουν βρει τον τρόπο αντιμετώπισης. Καλό είναι λοιπόν να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Και εμείς να μείνουμε σπίτι και να ακολουθήσουμε με ψυχραιμία τις οδηγίες τους.

Οι γαργάρες με αλάτι και ξίδι και άλλα 4 fake news για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

fake news αντιμετώπιση κορονοϊού

Τις τελευταίες μέρες αυτό το γράφημα έχει κατακλύσει τα stories του Instagram. «Ο κορονοϊός πριν φτάσει στους πνεύμονες παραμένει στον λαιμό για τέσσερις ημέρες και αυτή τη στιγμή το άτομο αρχίζει να βήχει και να έχει πόνους στο λαιμό. Αν το άτομο πίνει πολύ νερό και κάνει γαργάρες με ζεστό νερό και αλάτι ή ξίδι εξαλείφει τον ιό. Διαδώσετε αυτές τις πληροφορίες, επειδή μπορείτε να σώσετε κάποιον».

Το μήνυμα είναι γραμμένο πότε στα αγγλικά και πότε στα ελληνικά. Όπως και να το δεις γραμμένο όμως είναι κάτι που δεν ισχύει. Και ναι, υπάρχουν περιπτώσεις που οι γιατροί μπορεί να σου έχουν προτείνει να ανακουφιστείς από τον πονόλαιμο με γαργάρες, όμως αυτό δεν έχει καμία ισχύ στον νέο κορονοϊό. Να θυμάσαι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα τη θεραπεία για τον COVID-19.

Οι στεγνωτήρες χεριών σκοτώνουν τον ιό;

Όχι. Ο μόνος τρόπος είναι να πλένεις σωστά τα χέρια σου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου.

Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να είναι μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού;

Το σκόρδο είναι μία τροφή ιδιαίτερα υγιεινή και ευεργετική για τον οργανισμό σου. Έχει αντι-μικροβιακή ιδιότητα, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αναφέρουν πως μπορεί να σε προστατεύσει από τον κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορονοϊού

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία του κορονοϊού. Ούτε και το εμβόλιο κατά της πνευμονίας έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να σε προστατεύσει από τον νέο κορονοϊό.

Ζεστό μπάνιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Σίγουρα θα βοηθήσει στην υγιεινή σου, θα σε κάνει να χαλαρώσεις και να νιώσεις όμορφα. Όμως το μπάνιο με ζεστό νερό, δεν θα εμποδίσει τον COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει στους 36,5°C έως 37°C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους.