ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κεφίρ ή γιαούρτι; Ποιο είναι καλύτερο για το έντερο τελικά;

Unsplash

Αν δεν κατέβηκες τώρα από τον πλανήτη Άρη, έχει ακούσει σίγουρα για τη σημασία των προβιοτικών στη ζωή μας. Είναι τα βακτήρια που κάνουν καλό στο έντερο και τα παίρνουμε συνήθως από τις τροφές. Με κορυφαίες το γιαούρτι και το κεφίρ.

Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι τροφές που τιμάμε αρκετά στην Ελλάδα και πολύ σωστά πράττουμε. Είναι γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, τα βρίσκεις πλάι πλάι στο σούπερ μάρκετ και ενδεχομένως τα ταυτίζεις ως ίδια. Κι όμως, υπάρχουν αρκετές σημαντικές διαφορές. Και  η διατροφολόγος Andrea Mathis μάς εξηγεί πού διαφέρουν αλλά και ποια επιλογή είναι καλύτερη για το έντερο.

Οι διαφορές στη χρήση τους

Ας ξεκινήσουμε με τις βασικές διαφορές. Το γιαούρτι φτιάχνεται εξ ολοκλήρου από βακτήρια, ενώ το κεφίρ περιέχει και κόκκους κεφίρ. Το γιαούρτι είναι κρεμώδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική ή σε συνταγές, ενώ το κεφίρ είναι πιο υγρό και συνήθως μπορείς μόνο να το πιεις.

Η διατροφική αξία τους

Έχουν και κοινά, αλλά και αρετές που τα διαφοροποιούν. Είναι και τα δύο εξαιρετικές πηγές πρωτείνης, συνεπώς αν αυτό είναι που σε ενδιαφέρει, διάλεξε απλά αυτό που σου αρέσει περισσότερο. Έχουν την ίδια περίπου αναλογία τόσο σε πρωτείνη όσο και σε υδατάνθρακα.

Η βασική διαφορά στα προβιοτικά

Η βασική όμως διαφορά τους είναι ότι το κεφίρ έχει 3 φορές περισσότερα προβιοτικά (300 mg ανά μερίδα) από το γιαούρτι (180 mg ανά μερίδα). Το κεφίρ έχει επίσης λίγο περισσότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, ένα συστατικό τόσο απαραίτητο για το ανοσοποιητικό και την υγεία των οστών και των ματιών. Αν είναι τροφές που έχεις δοκιμάσει στο παρελθόν, είναι ασφαλείς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν βλέπεις ότι προκαλούν φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και άλλες ευαισθησίες, ίσως να έχεις δυσανεξία στη λακτόζη. «Ιδανικά, διάλεξε και τις δύτο τροφές χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Πρόσθεσε φορύτα ή λίγο μέλι στο σπίτι», συστήνει η Mathis. Μάς συστήνει να λέμε ναι και στις δύο τροφές, εφόσον είναι ευεργετικές, τόσο για το έντερο όσο και για όλο το σώμα.