ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι να τρως περισσότερο σπιτικό φαγητό. Όλοι αφορούν το έντερό σου

Unsplash

Αν κάτι μας έμαθε η καραντίνα, είναι η σημασία του να τρώμε σπιτικό φαγητό σε καθημερινή βάση. Μας έμαθε επίσης πώς να καθαρίζουμε το πλυντήριο και γιατί χρειαζόμαστε τα φυτά στη ζωή μας, αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για το φαγητό.

Πιο συγκεκριμένα, για τη σημασία του σπιτικού φαγητού στη ζωή σου. Γιατί ευτυχώς, επιστρέφουμε σιγά σιγά στην τάση του μαγειρευτού και μνημονεύουμε τη μάνα μας κάθε φορά που τρώμε γίγαντες ή ένα καλομαγειρεμένο λαχανόρυζο. Προφανώς και θα παραγγείλεις όταν θέλεις κάτι διαφορετικό, αλλά ένας γαστρεντερολόγος σου εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να πεις ναι στο σπιτικό φαγητό.

Το σπιτικό φαγητό αγαπά το έντερό σου

Αντικειμενικά, είναι λιγότερο πιθανό να τηγανίσεις στο σπίτι. Θα βγεις να απολαύσεις τα καλαμαράκια και τις πατατούλες σου, αλλά στο σπίτι θα προσπαθήσεις να φτιάξεις φαγητό στον φούρνο ή την κατσαρόλα. «Αυτό κάνει γενικά καλά στο έντερο και επιτρέπει στο σώμα σου να χωνέψει με μεγαλύτερη ευκολία», εξηγεί ο Δρ. Niket Sonpal.

Είναι πιο δύσκολο να νιώσεις φούσκωμα με το σπιτικό φαγητό

Όταν τρως στο σπίτι, μπορείς να ελέγξεις και την ποσότητα. Αν βγεις έξω και σου φέρουν ένα τεράστιο πιάτο, θα το φας γιατί λυπάσαι τα λεφτά που θα πληρώσεις. Επίσης, εκτιμάς περισσότερο ένα πιάτο που έχει μαγειρέψει κάποιος δικός σου άνθρωπος ή εσύ. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, εκείνοι που επιλέγουν περισσότερο σπιτικό φαγητό, καταναλώνουν λιγότερη ζάχαρη και λίπος. Άρα μένεις μακριά από φούσκωμα, αέρια και καούρες.

Ελέγχεις το αλάτι και τη ζάχαρη

Είναι προφανές ότι εσύ αποφασίζεις τι και πόσο θα βάλεις στο πιάτο σου. Όταν έχεις εσύ τον έλεγχο, επηρεάζεις και την υγεία του εντέρου σου.Όσο καλά και αν ξέρεις ένα μαγαζί, δεν μπορείς να γνωρίζεις την ποσότητα και την ποιότητα των υλικών.

Ποικιλία στο φαγητό

Όταν τρως ποικιλία τροφών, ειδικά σε πληθώρα φυτικών ινών, θεραπεύεις την πέψη σου και κάνεις θαύματα στη χλωρίδα του εντέρου σου. Αλλά είναι βασικό να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και μούρα.

Προσαρμόζεις τα πιάτα

Το καλό με το σπιτικό φαγητό είναι ότι μπορείς να κάνεις όσες μετατροπές θέλεις. Να φτιάξεις ένα γλυκό στη healthy εκδοχή του. Ή να βγάλεις από το φαγητό τις τροφές που σου προκαλούν εντερικές ενοχλήσεις. Ώρα για μαγειρική.