ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 τροφές πλούσιες σε προβιοτικά και 4 λόγοι που τα χρειάζεσαι τώρα

Unsplash

Μέχρι τώρα θα έχεις μάθει ότι τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερό σου και συνήθως τα βρίσκεις στο γιαούρτι.

Ξέρουμε ότι είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό αλλά τι άλλο προσφέρουν πέρα από την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ISRN Nutrition, τα προβιοτικά μειώνουν τη χοληστερίνη, προστατεύουν από αλλεργίες και προσφέρουν πολλά ακόμη οφέλη στην υγεία μας.

Οι 4 λόγοι που χρειάζεσαι προβιοτικά

Δεν είναι μόνο 4, αλλά θα σου παραθέσω αυτούς που ενδεχομένως χρειάζεσαι περισσότερο αυτήν την εποχή. Τα προβιοτικά δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μειώνοντας το ρίσκο για κρύωμα ή γρίπη. Θεραπεύουν τις φλεγμονές στο έντερο, αυξάνουν την ενέργεια επειδή παράγεται περισσότερη βιταμίνη Β12 και βελτιώνουν την εικόνα του δέρματός σου από έκζεμα και ψωρίαση. Ας μην ξεχνάμε και το πρόβλημα της maskne αυτήν την περίοδο.

Οι 4 τροφές που είναι φουλ στα προβιοτικά

Γιαούρτι

Ξεκινώ με τον celebrity της κατηγορίας που δεν είναι άλλος από το γιαούρτι. Το ελληνικό προϊόν που είναι γεμάτο με καλά βακτήρια και το βρίσκεις σε πληθώρα. Αν δεν αντέχεις να το τρως σκέτο, πρόσθεσε λίγο μέλι, φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Μηλόξιδο

Εκτός του ότι ελέγχει την πίεση του αίματος, μειώνει τη χοληστερίνη και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, το μηλόξιδο έχει πολλά προβιοτικά και μπαίνει σε πάρα πολλές συνταγές.

Αγελαδινό τυρί

Το κατσικίσιο γάλα (και από πρόβατο) αλλά και τα αγελαδικά μαλακά τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά. Προτίμησε την ωμή και μη παστεριωμένη εκδοχή τους ώστε να μην χάνονται κατά την επεξεργασία.

Ελιές στην άλμη

Κι όμως, αυτό το βάζο με ελιές να επιπλέουν σε υγρό είναι αυτό που χρειάζεσαι, αν θέλεις να πάρεις προβιοτικά. Εκτός από τις ελιές, εξίσου καλή επιλογή είναι και οι πίκλες. Μπορείς να τις έχεις στην κουζίνα για μήνες.