ΥΓΕΙΑ

Κατάψυξη ωαρίων & Κρυοσυντήρηση: Η διαδικασία και όσα πρέπει να γνωρίζεις

iStock

Βιολογικά ρολόγια και διλήμματα ζωής: Πόσες γυναίκες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με ερωτηματικά και λανθασμένα timings. Ηλικιακή ανασφάλεια, οικονομική ή και συναισθηματική αστάθεια επηρεάζουν τον ρου της ζωής και πατούν pause ή snooze σε όνειρα και επιθυμίες. Ανάμεσα τους, φυσικά, δεσπόζει περίτρανα η μητρότητα.

Η μητρότητα είναι μια πολυσύνθετη έννοια, ένα συναίσθημα και ρόλος διαφορετικός για κάθε μία από εμάς. Το πώς την προσεγγίζουμε και πώς γινόμαστε μητέρες, είναι ευτυχώς πια μια μεγάλη ομπρέλα που συμπεριλαμβάνει πληθώρα επιλογών. Ανάμεσα σε αυτές, είναι φυσικά και η δυνατότητα να «παγώσεις» την αναπαραγωγική σου περίοδο, κάνοντάς τη αναλλοίωτη στον χρόνο. Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια όλο και δημοφιλέστερη επιλογή ανάμεσα στις γυναίκες που θέλουν να «κλειδώσουν» την δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους βιολογικό παιδί στο μέλλον. 

Μιλήσαμε με τη μαία και σύμβουλο γονιμότητας, Εύη Συνοδινού, η οποία συγκέντρωσε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις σε πρώτη φάση, αν σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε κατάψυξη ωαρίων.  

Η διατήρηση γονιμότητας με κατάψυξη ωαρίων είναι μια επιλογή που χαρίζει στις γυναίκες δύναμη και καλύτερο έλεγχο στη ζωή τους. Και φυσικά, κρατάει ζωντανό το όνειρο για ένα μωράκι στο μέλλον! Είναι μια επιλογή φροντίδας της γονιμότητά μας, ένα υπερ-πολύτιμο δώρο που μόνο η καθεμιά από εμάς μπορεί να προσφέρει στο μελλοντικό εαυτό της.

Να θυμάσαι:

– δεν είναι απλά μόδα ή κάτι που κάνουν μόνο οι διάφορες celebrities και influencers, είναι μια επιλογή για όλες τις γυναίκες.

– αν δεν είσαι σε μια «σχέση ζωής», αν δεν επιθυμείς μια εγκυμοσύνη άμεσα, αν θέλεις να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου για τις σπουδές σου ή τα επαγγελματικά σου βήματα, γνώρισε τη γονιμότητά σου με ένα απλό τσεκ-απ. Έτσι θα είσαι σίγουρη ότι θα είναι «εκεί» όταν θα έρθει η ώρα να προσπαθήσεις για το μωράκι σου!

Η διαδικασία

1. Πρώτο ραντεβού στον γυναικολόγο αναπαραγωγής (ή σε μαία-σύμβουλο γονιμότητας)

Σε αυτό το ραντεβού, γίνεται καταγραφή του ιατρικού ιστορικού και του προσωπικού προφίλ γονιμότητας κάθε γυναίκας και ενημέρωση για τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν για αυτή τη θεραπεία. Επίσης, σχεδιάζεται το πλάνο θεραπείας που πρέπει να προσαρμοσμένο στο ιδιαίτερο προφίλ κάθε γυναίκας ξεχωριστά.

Did you know?

Πλέον, πολλές κοπέλες απευθύνονται σε μαία – σύμβουλο γονιμότητας ΠΡΙΝ κλείσουν ραντεβού με τον ειδικό γιατρό για διάφορους λόγους:

-γιατί θέλουν πρώτα να ενημερωθούν για τη διαδικασία και να εξοικειωθούν,

-γιατί θέλουν να μιλήσουν πιο άνετα και για άλλα θέματα εκτός από τα αυστηρά ιατρικά, πχ. για τη διατροφή και τις καθημερινές τους συνήθειες,

-γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα τους και να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη θεραπεία τους, δηλαδή ωάρια καλύτερης ποιότητας!

2. Διέγερση των ωοθηκών

Προκειμένου να έχουμε περισσότερα από ένα ωάρια σε έναν κύκλο, γίνεται διέγερση των ωοθηκών με φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως πρόκειται για ενέσιμα για την ανάπτυξη και ωρίμανση αρκετών ωαρίων.

Σε αυτή τη φάση της θεραπείας, που διαρκεί 10-12 ημέρες, θα γίνεται παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας με ραντεβού στο ιατρείο για υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος (έλεγχος του μεγέθους των ωοθυλακίων και των επιπέδων των ορμονών).

3. Ωοληψία

Όταν τα ωάρια είναι ώριμα, προγραμματίζεται η ωοληψία, μια διαδικασία ελάχιστα επεμβατική που γίνεται με μέθη. Ο γιατρός, με την καθοδήγηση του υπερήχου, χρησιμοποιεί μια λεπτή βελόνα για να «τσιμπήσει» τις ωοθήκες και να συλλέξει τα ωάρια μέσα από τα ωοθυλάκια.

4. Υαλοποίηση

Τα ωάρια αξιολογούνται από τους εμβρυολόγους και όσα είναι κατάλληλα καταψύχονται (κρυοσυντηρούνται) με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification). Με αυτή τη μέθοδο, αποτρέπεται η δημιουργία κρυστάλλων, που θα μπορούσαν να βλάψουν τα ωάρια.

5 Κρυοσυντήρηση (φύλαξη)

Τα ωάρια ταυτοποιούνται προσεκτικά με ειδικές ετικέτες και φυλάσσονται σε ειδικά δοχεία με σταθερές συνθήκες. Εκεί μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να «αλλοιώνονται».

Το κόστος

Σίγουρα πρόκειται για μια ακριβή διαδικασία γιατί, εκτός από το κόστος της θεραπείας στη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χρειάζεται να υπολογίσουμε το κόστος των φαρμάκων, καθώς και το ετήσιο κόστος φύλαξης των κρυοσυντηρημένων ωαρίων.

Προσωπικά όμως θεωρώ ότι πρόκειται για μια επένδυση στη γονιμότητα και όχι ένα έξοδο. Με στόχο και προϋπολογισμό, πιστεύω ότι πρόκειται για μια επιλογή που οι πιο πολλές γυναίκες μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους.

Η κατάψυξη ωαρίων σε αριθμούς

Πόσα ωάρια χρειάζεται να καταψυχθούν για να έχω μια πραγματική ευκαιρία να μείνω έγκυος με αυτά τα ωάρια;

Οι μελέτες μας λένε ότι χρειάζονται περίπου 10 ωάρια καλής ποιότητας.

Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να κάνω κατάψυξη ωαρίων;

Γενικά, όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες, ιδανικά ως τα 38, αλλά μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία, πάντα μετά από λεπτομερή εκτίμηση του προφίλ γονιμότητας, ενημέρωση της γυναίκας και ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Tip: Μην περιμένεις να φτάσεις τα 40 ή τα 42 για να το πάρεις απόφαση, γιατί τότε τα αποθέματα και η ποιότητα των ωαρίων είναι χαμηλότερα σε σχέση με μικρότερες ηλικίες.

Πόσες μέρες διαρκεί;

Συνολικά περίπου 14, ξεκινώντας από την πρώτη μέρα του κύκλου και ως την ωοληψία.

Πόσα ραντεβού στο ιατρείο χρειάζονται;

Συνήθως 3-4 για την παρακολούθηση του κύκλου κατά το πρώτο στάδιο της θεραπείας (διέγερση ωοθηκών). Και επιπλέον 1 φορά την ημέρα της ωοληψίας.

Σε ποια θερμοκρασία φυλάσσονται τα κατεψυγμένα ωάρια;

Στους -196 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε ειδικά δοχεία κρυοσυντήρησης. Οι συνθήκες παραμένουν σταθερές και ο χρόνος «παγώνει» για τα ωάρια, τα οποία παραμένουν στην ηλικία που είχε η γυναίκα την ημέρα της ωοληψίας.

Θα επηρεάσει το βάρος μου;

Τις ημέρες πριν την ωοληψία ίσως να νιώσεις πρήξιμο στην κοιλιά. Το στενό σου τζιν παντελόνι ίσως να μην κουμπώνει. Αυτό οφείλεται σε κατακράτηση υγρών και στο ότι στις ωοθήκες μεγαλώνουν παραπάνω ωάρια. Αυτό είναι τελείως παροδικό και μετά την ωοληψία θα επανέλθεις πολύ γρήγορα.

Εύη Συνοδινού
Μαία, Σύμβουλος Γονιμότητας