ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να καταψύξεις τα ωάριά σου;

Pexels

Οι γυναίκες συζητούν όλο και πιο συχνά για την κατάψυξη ωαρίων και πολλές είναι εκείνες που προχωρούν στη διαδικασία.

Μια συνηθισμένη ερώτηση γύρω από θέμα είναι «ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να καταψύξω τα ωάρια μου;». Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά. Η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων είναι μία τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να αποθηκεύσουν τα ωάριά τους, αφού καταψυχθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες π.χ. στους -196° C με χρήση υγρού αζώτου και να επιλέξουν τη χρονική στιγμή που θα γίνουν μητέρες.

Η διαδικασία ακολουθεί τέσσερα βασικά βήματα:

 • φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών ώστε να υπάρξει παραγωγή ωαρίων
 • λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες
 • κατάψυξη με τη μέθοδο της υαλοποίησης
 • φύλαξη σε υγρό άζωτο

Πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο πρωτόκολλο με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η μόνη διαφορά είναι ότι μετά τη λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες, δεν γονιμοποιούνται στο εργαστήριο, αλλά φυλάσσονται για μελλοντική προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η κρυοσυντήρηση στην Ελλάδα

Σημαντικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και τη κρυοσυντήρηση ωαρίων, έφερε το καλοκαίρι του 2022, το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα λοιπόν με τις αλλαγές του νομικού πλαισίου:

 • Aυξάνεται το όριο ηλικίας στα 54 έτη για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
 • Eπιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους.
 • Kαταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί.
 • Eπιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/συντρόφου.
 • Διασφαλίζεται η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο αφορούν κυρίως τις παντρεμένες και διαζευγμένες γυναίκες, στις οποίες δίνεται πλέον η δυνατότητα να καταψύξουν ή να κάνουν χρήση των κατεψυγμένων ωαρίων τους, χωρίς τη συναίνεση του συζύγου ή του πρώην συζύγου, όπως ίσχυε ως τώρα.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι ένας τομέας της ιατρικής με προφανή πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Παρακάτω σού παρουσιάζουμε μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη εάν σκέφτεσαι να καταψύξεις τα ωάριά σου.

Κατάψυξη ωαρίων πριν τα 25

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να καταψύξεις τα ωάριά σου; Pexels

 • Πλεονεκτήματα:

Οι γυναίκες κάτω των 25 ετών, εκτός και αν έχουν γυναικολογικά ή γενετικά προβλήματα υγείας, δεν αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα γονιμότητας και το απόθεμα των ωαρίων είναι υψηλό. Τα ωάρια που συλλέγονται είναι υψηλής ποιότητας και μπορούν συχνά να συλλεχθούν σε έναν μόνο γύρο θεραπείας κατάψυξης ωαρίων. Αυτά τα ωάρια είναι ανθεκτικά και επιβιώνουν κατά την κατάψυξη, καλύτερα από κάθε άλλη ηλικία γυναικών.

 • Μειονεκτήματα:

Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να είναι ακριβή. Σε αυτό στο στάδιο ζωής συχνά το εισόδημα των γυναικών, μπορεί να είναι περιορισμένο και οι προτεραιότητες τους διαφορετικές Επιπλέον, όσο νεότερη είναι μια γυναίκα, τόσο πιο πιθανό είναι να τεκνοποιήσει με φυσικό τρόπο, πριν η υπογονιμότητα που σχετίζεται με την ηλικία γίνει πρόβλημα. Η διατήρηση των νεαρών γόνιμων ωαρίων, για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μειώσει το αρχικό κόστος της κατάψυξης ωαρίων, αλλά θα αυξήσει τα έξοδα αποθήκευσής τους.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων γύρω στα 30

 • Πλεονεκτήματα:

Η ποιότητα των ωαρίων σε αυτή την ηλικία, παραμένει σχετικά υψηλή και ο αριθμός που μπορεί να συλλεχθεί ανά κύκλο, είναι κατά μέσο όρο αρκετά ικανοποιητικός. Επίσης οι γυναίκες σε αυτό το στάδιο ζωής τους, έχουν μια καλύτερη άποψη για το εάν και το πότε μπορεί να θέλουν να κάνουν παιδί.

 • Μειονεκτήματα:

Οι οικονομικές πιέσεις συχνά γίνονται ανασταλτικός παράγοντας που εμποδίζει την κρυοσυντήρηση των ωαρίων.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων στα 35

 • Πλεονεκτήματα:

Οι γυναίκες σε αυτή την ηλικία πρέπει να καταψύχουν περισσότερα ωάρια από τις νεότερες γυναίκες για την ίδια πιθανότητα μελλοντικής εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή περισσότερα ωάρια και έμβρυα θα εμφανίσουν αναμενόμενα αναπτυξιακά λάθη. Η κατάψυξη ωαρίων σε αυτή την ηλικία μπορεί να προσφέρει μια πραγματικά χρήσιμη πηγή για τις γυναίκες που είναι πολύ πιο πιθανό να τα χρησιμοποιήσουν.

 • Μειονεκτήματα:

Η κατάψυξη ωαρίων είναι κλινικά πολύ σημαντική για τις γυναίκες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, αλλά είναι πιο ακριβή επειδή συχνά απαιτούνται 2-3 θεραπείες για να διασφαλιστεί ότι θα αποθηκευτούν αρκετά ποιοτικά ωάρια ώστε να έχουν καλές πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό. Ενώ οι νεότερες γυναίκες χάνουν περίπου το 10% των ωαρίων που καταψύχουν κατά τη διαδικασία, οι μεγαλύτερες γυναίκες αναμένεται να χάσουν το 20%.

Έχει νόημα η διαδικασία στις γυναίκες άνω των 38;

Οι γυναίκες άνω των 38 ετών που δεν είναι ακόμη έτοιμες να συλλάβουν, μπορούν να επωφεληθούν από την κατάψυξη ωαρίων, αλλά πρέπει να καταψύξουν πολλά ωάρια για να έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τις νεότερες γυναίκες. Συχνά μπορεί να απαιτούνται περισσότεροι κύκλοι θεραπείας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατάψυξη ωαρίων για γυναίκες σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία δεν αποτελεί εγγύηση μελλοντικής εγκυμοσύνης. Για τις περισσότερες γυναίκες, η ηλικία των 30 ετών αντιπροσωπεύει την κορυφή της γονιμότητας. Ενώ τα ωάρια μπορούν να συνεχίσουν να ανακτώνται και να καταψύχονται πέρα από αυτή την ηλικία, οι περισσότεροι ειδικοί γονιμότητας είναι λιγότερο πιθανό να ενθαρρύνουν την κατάψυξη ωαρίων για γυναίκες στα 40 τους.

Πόσο κοστίζει;

Όπως είδαμε και παραπάνω, το κόστος της κρυοσυντήρησης ωαρίων, υπολογίζεται σε συνδυασμό με τη χρήση φαρμάκων και την αποθήκευση των ωαρίων, ανάλογα με την κλινική της επιλογής σου. Σε γενικές γραμμές το κόστος της διαδικασίας, είναι χαμηλότερο από έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.