FEMALE TALK

18 διάσημες γυναίκες που έχουν μιλήσει δημόσια για την κατάψυξη ωαρίων τους

24MEDIA Βάλια Σχίζα

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία πολύ προσωπική υπόθεση. Είναι επιλογή σου αν θες να την κάνεις, είτε αντιμετωπίζεις προβλήματα γονιμότητας είτε όχι. Οι διάσημες γυναίκες που έχουν μιλήσει δημόσια για την κατάψυξη ωαρίων σίγουρα βοηθούν στο να ενημερωθείς γι’ αυτή τη διαδικασία όχι με ιατρικούς όρους, αλλά με όρους εμπειρίας. Βοηθούν επίσης να αρθεί το όποιο «στίγμα» αφορά τα ζητήματα γονιμότητας.

Οι γυναίκες έχουν επιλογές, και αυτές οι διάσημες γυναίκες το διαλαλούν. Δεν χρειάζεται να τις πιέσει το βιολογικό ρολόι ή το κάλεσμα της κοινωνίας να αποκτήσουν παιδιά λόγω της ψευδούς πεποίθησης που διαιωνίζεται ασταμάτητα, ότι μία γυναίκα ολοκληρώνεται μόνο αν κρατήσει στα χέρια της το βιολογικό της (ή οποιοδήποτε) παιδί. Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία επιλογή που δίνει στη γυναίκα το δικαίωμα να «παγώσει» τον αναπαραγωγικό της χρόνο. Αυτές οι διάσημες γυναίκες προχώρησαν, λοιπόν, σε κατάψυξη ωαρίων και μίλησαν γι’ αυτό.

Emma Roberts

Σε συνέντευξή της στο Cosmopolitan είχε μιλήσει ανοιχτά η Emma Roberts για την επίπτωση που είχε στη ζωή της η διάγνωση της με ενδομητρίωση και το πώς αυτό την οδήγησε να αποφασίσει να καταψύξει τα ωάριά της.

«Λίγα χρόνια πριν έμαθα ότι είχα ενδομητρίωση που δεν είχε διαγνωστεί από την εφηβεία μου. Είχα πάντα πόνους που με παρέλυαν στην περίοδό μου. Το ανέφερα στον γιατρό μου, που δεν ασχολήθηκε περαιτέρω και με έστειλε σπίτι μου. Στα τέλη της δεκαετίας των 20 μου άλλαξα γιατρό και πήγα σε γυναίκα. Με εξέτασε ενδελεχώς και με έστειλε σε έναν ειδικό. Τελικά, ήρθε η επικύρωση της διάγνωσης, αλλά μέχρι τότε η ενδομητρίωση είχε επηρεάσει τη γονιμότητά μου. Μου είπαν “Πρέπει μάλλον να καταψύξεις τα ωάρια σου ή να ψάξεις για άλλες επιλογές”», είπε η Emma Roberts.

Στην αρχή η πρόταση για την κατάψυξη ωαρίων τη σόκαρε όπως είπε. «Ήμουν τρομοκρατημένη. Απλά η σκέψη του να μπω σε αυτή τη διαδικασία και να ανακαλύψω, ίσως, ότι δεν θα μπορούσα να κάνω παιδιά. Έκανα την κατάψυξη ωαρίων τελικά, που ήταν δύσκολη διαδικασία», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό που τη βοήθησε σημαντικά ήταν που μίλησε με άλλες γυναίκες, πράγμα που έφερε μπροστά της έναν «νέο κόσμο συζητήσεων για την ενδομητρίωση, την υπογονιμότητα, τις αποβολές, τον φόβο του να κάνεις παιδιά. Ήμουν τόσο ευγνώμων που δεν ήμουν μόνη μου σε αυτό».

Δανάη Μπάρκα

Στον «αέρα» της εκπομπής Πάμε Δανάη μίλησε αρχικά για την απόφασή της να καταψύξει τα ωάριά της, η Δανάη Μπάρκα. «Μετά από ενδελεχή έρευνα και μεγάλο ψάξιμο και φυσικά επειδή εμπιστεύτηκα τους ανθρώπους που έπρεπε να εμπιστευτώ, είδα ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο να είσαι στην καλύτερη παραγωγικά περίοδό σου, για να έχεις και λιγότερο άγχος αργότερα. Ευχηθείτε καλή τύχη, φέρτε γούρι γιατί έρχονται οι μέρες», είχε πει η ηθοποιός και παρουσιάστρια.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα και μέσω των social media. Η Δανάη Μπάρκα είχε μοιραστεί μία φωτογραφία από τη στιγμή που κάνει ένεση στην κοιλιά της στο πλαίσιο της διαδικασίας που χρειάζεται για να γίνει η κρυοσυντήρηση ωαρίων. «Ξεκίνησα. Θα σας έχω βίντεο για να το μοιραστούμε και να ενημερωθούμε όλοι», απαντούσε στην ερώτηση μίας ακολούθου της που ξεκινούσε κι εκείνη την ίδια διαδικασία.

Rebel Wilson

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη αποκάλυψε η Rebel Wilson ότι θα έμπαινε στη διαδικασία να καταψύξει τα ωάριά της. Μάλιστα είχε ραντεβού σε κλινική γονιμότητας αμέσως πριν παραχωρήσει τη συνέντευξη.

«Είναι ένα εναλλακτικό σχέδιο. Οι γυναίκες καριέρας έχουν επιλογές τώρα. Νομίζω ότι πολλές γυναίκες που είναι στα 30 τους κι αν μπορούν να το κάνουν ακόμα και στα 40 τους θα έπρεπε να σκεφτούν να το κάνουν τώρα», είχε πει η ηθοποιός, που πρόσφατα έγινε μαμά μέσω παρένθετης μητέρας.

Παναγιώτα Βλαντή

Αφορμή για τη δημόσια εξομολόγηση της Δανάης Μπάρκα είχε σταθεί η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή Πάμε Δανάη η Παναγιώτα Βλαντή. Η ηθοποιός είχε αποκαλύψει μιλώντας στον Αλέξη Μίχα ότι είχε προχωρήσει επίσης σε κρυοσυντήρηση ωαρίων.

«Οι νέες κοπέλες δεν πρέπει να έχουν άγχος με το παιδί, θα έρθει την κατάλληλη στιγμή. Υπάρχει και η κατάψυξη ωαρίων. Έχω κάνει κι εγώ. Υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να υιοθετήσεις ένα παιδί; Είμαι υπέρ», ανέφερε η Παναγιώτα Βλαντή αποκαλύπτοντας ότι έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο της υιοθεσίας ενός παιδιού με τον σύζυγό της.

Rita Ora

Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής της, έκανε η Rita Ora κατάψυξη ωαρίων, ακολουθώντας τη συμβουλή του οικογενειακού γιατρού της. Της είπε: «Είσαι όσο υγιέστερη γίνεται τώρα και νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο. Γιατί δεν τα βάζεις τώρα στην άκρη και να μην χρειαστεί να ανησυχήσεις γι’ αυτό ποτέ ξανά» κι αυτό έκανε.

Ελεονώρα Μελέτη

Στο βιβλίο της, Γυναίκα Ψάχνει, η Ελεονώρα Μελέτη είχε αναφερθεί στην απόφασή της να καταψύξει τα ωάριά της την ίδια εποχή που είχε μόλις γνωρίσει τον σύζυγό της, Θοδωρή Μαροσούλη.

«25 Μαΐου 2017 – Σήμερα ήταν η μέρα της ωοληψίας, με την οποία και θα έκλεινα το κεφάλαιο της κατάψυξης ωαρίων. Αισθανόμουν άβολα και αμήχανα. Δεν έχω καταφέρει να εξηγήσω ακόμα τον λόγο, αλλά όλη η διαδικασία έμοιαζε από την αρχή άβολη και αμήχανη. Ήμουν λιγομίλητη και σκεπτική πηγαίνοντας στην κλινική. Αν και με συνόδευσε ο Θοδωρής μέχρι εκεί, του ζήτησα να μην έρθει μέσα μαζί μου. Εξάλλου αυτή ήταν μια διαδικασία που δεν είχε σε τίποτα να κάνει μ’ εκείνον. Είχε μπει στη ζωή μου δυνατά εδώ και λίγες μέρες», έγραφε χαρακτηριστικά.

Το 2023 η Ελεονώρα Μελέτη τίμησε εκείνη την «επέτειο» της κρυοσυντήρησης ωαρίων μέσα από τα social media και μαζί μοιράστηκε μία μεγάλη αλήθεια για το πώς αντιμετωπιζόταν το θέμα «κατάψυξη ωαρίων» όταν εκείνη το αποφάσισε για τη δική της ζωή.

«Σαν σήμερα το 2017 έκανα ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μου. Πάγωσα τον χρόνο. Έχοντας κλείσει τα 38, κατέψυξα όπως είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου, τα ωάρια μου, κάνοντάς του ένα σπουδαίο δώρο.

Πριν από 6 χρόνια το θέμα της κρυοσυντήρησης ήταν ακόμα λίγο… αμήχανο. Δεν το πολύ μοιραζόσουν με τρίτους γιατί οι άλλοι σε έβλεπαν λίγο ωσάν “κακομοίρα”. Που σε έχουν πάρει τα χρόνια και δεν έχεις παιδί, που τα έχεις όλα αλλά δεν έχεις ένα σύντροφο να κάνεις οικογένεια, που τι τις ήθελες τις καριέρες και τα άφησες όλα πίσω!.

Η φωτογραφία είναι λίγες ώρες μετά τη διαδικασία! Η ανακούφιση, η ικανοποίηση, η χαρά, η ξεγνοιασιά είναι μερικά από τα συναισθήματα που θυμάμαι να νιώθω!

Στη δεύτερη φωτογραφία, είναι η “αναμνηστική” που λένε, από τα αυγουλάκια. Στη στέλνουν με mail, κάτι σαν οικογενειακή φωτογραφία! Ακόμα δεν τα έχω χρειαστεί. Έμεινα εγκυος φυσιολογικά, δυο μηνες μετά. Έχω χρόνο όμως να τα χρειαστώ όποτε θέλω, κ αυτά θα είναι εκεί να περιμένουν!

Ποτέ δεν θα σταματήσω να φωνάζω, με την πρώτη ευκαιρία, το σπουδαίο δώρο που έχει χαρίσει σε μας τις γυναίκες η επιστήμη.

Ένα δώρο σε όλες! Σε εκείνες που θέλουν να το καθυστερήσουν, σε εκείνες που δεν έρχεται, εκείνες που δεν μπορούν , εκείνες που αρρώστησαν, που δεν θέλουν ακόμα, που κάνουν καριέρα, που δεν έχουν σύντροφο, που δεν το αποφασίζουν, που δεν έχουν τις συνθήκες», έγραψε αναλυτικά η Ελεονώρα Μελέτη.

Amy Schumer

Μέσω Instagram η κωμικός είχε εξηγήσει το πώς η προσπάθειά της να αποκτήσει δεύτερο παιδί με τον σύζυγό της, Chris Fischer, την οδήγησε να ακολουθήσει μία θεραπεία γονιμότητας και να καταψύξει τα ωάριά τους.

«Έχω ξεκινήσει τη θεραπεία εδώ και μία εβδομάδα και νιώθω καταβεβλημένη και ευσυγκίνητη. Αν έχει περάσει κανείς αυτή τη διαδικασία και έχετε μία συμβουλή ή θέλετε να τη μοιραστείτε μαζί μου, κάντε το. Καταψύχουμε τα ωαρία μου για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να χαρίσουμε στον Gene ένα αδερφάκι», εξηγούσε η κωμικός.

Κατερίνα Καινούργιου

«Η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων ήταν το δώρο στον εαυτό μου για το 2022, πολύτιμο και σπουδαίο», είχε αναφέρει σε ανάρτησή της στο Instagram η Κατερίνα Καινούργιου.

«Οι γυναίκες επιλέγουμε αν και πότε θα γίνουμε μητέρες. Και κάθε γυναίκα ορίζει το σώμα κ την ψυχή της όπως εκείνη θέλει. Ανήκω όμως στην κατηγορία των γυναικών που ιδανικά θα ήθελα ν’ αποκτήσω μελλοντικά παιδάκι», είχε πει για την διαδικασία αυτή παλιότερα.

Olivia Munn

Η Olivia Munn είχε μιλήσει στο podcast της Anna Farris για την επιλογή να καταψύξει τα ωάριά της όταν ήταν 35 ετών. «Νομίζω κάθε κορίτσι πρέπει να κάνει. Πρώτα και κύρια δεν σε πιέζει πια το βιολογικό ρολόι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς γι’ αυτό, μπορείς να ανησυχείς για τη δουλειά σου ή για οτιδήποτε άλλο. Αυτά είναι εκεί», είχε πει για τα ωάριά της η Olivia Munn που έγινε μαμά το 2022.

Ανθή Σαλαγκούδη

«Πριν ενάμιση χρόνο έκανα κατάψυξη ωαρίων. Το είχα στο μυαλό μου πολλά χρόνια και δυστυχώς κατέληξα να το κάνω πριν από ενάμιση. Αν γνώριζα όταν μπήκα στη διαδικασία πολύ πιο πριν, θα το έκανα νωρίτερα. Η αναπαραγωγική μας ηλικία δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη βιολογική. Τα ωάριά μας και οι ωοθήκες μας γερνάνε. Καλό είναι πώς όταν φτάσεις σε ένα κρίσιμο ηλιακό σημείο, να μη νιώθεις ότι σε απειλή η ηλικία», είπε πρόσφατα η Ανθή Σαλαγκούδη στην εκπομπή Ζήσε Αλλιώς.

Εκεί μοιράστηκε η παρουσιάστρια τη δική της εμπειρία σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων.

«Δεν είναι επώδυνη διαδικασία. Το δυσάρεστο είναι ότι πρέπει να πάρεις ορμόνες. Η ορμόνη ΑΜΗ ήταν χαμηλά και χρειάστηκε να πάρω διπλή δόση, να κάνω περισσότερες ενέσεις. Πρέπει να κάνεις όλες τις εξετάσεις τις γυναικολογικές να ξέρεις σε τι κατάσταση είναι ο οργανισμός σου και μετά να ακολουθήσεις την φαρμακευτική αγωγή.

Μπορείς να το κάνεις και με φυσικό κύκλο. Να πηγαίνεις κάθε μήνα όταν παράγεις ωάρια και να στα παράγουν με φυσικό τρόπο, αλλά είναι χρονοβόρο και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι γόνιμα τα ωάρια. Σε κάποιο σημείο είχα καταλήξει να κάνω τέσσερις ενέσεις τη μέρα», εξομολογήθηκε στη συνέχεια.

Όσο για το πώς πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, η Ανθή Σαλαγκούδη αποκάλυψε ότι μέρος της απόφασης οφείλεται στη μητέρα της, αλλά και σε μία καλή της φίλη που προχώρησε σε κατάψυξη ωαρίων πριν από εκείνη.

«Ένας από τους ανθρώπους που με έβαλε σε αυτό το mindset ήταν η μητέρα μου. Είμαι τυχερή και έβλεπε ότι δεν με απασχολεί το θέμα της οικογένειας και μου έλεγε να σκεφτώ να μπω στη διαδικασία. Πήρα την απόφαση να το κάνω επειδή μια καλή μου φίλη το έκανε πριν από εμένα. Υπήρχαν πολλές φίλες μου, δυστυχώς, που δεν γνώριζαν και έφτασαν σε ένα σημείο που είναι μη αναστρέψιμο. Όταν έψαχνα και έχω το σύνδρομο της καλής μαθήτριας και θέλω να ξέρω τα πάντα, έψαχνα πολύ και υπήρχε κενό στην ενημέρωση», τόνισε.

«Πολλά ταμπού και κουτάκια που είχα στο κεφάλι μου έσπασαν όταν μπήκα σε αυτή τη διαδικασία. Ένιωσα ότι πήρα την κατάσταση στα χέρια μου, ότι έχω τον έλεγχο», τόνισε.

Paris Hilton

Η Paris Hilton άντλησε έμπνευση από την καλή της φίλη, Kim Kardashian και προχώρησε κι εκείνη στην κατάψυξη ωαρίων.

«Είχα μία εκπληκτική συζήτηση με την Kim Kardashian τις προάλλες για την κατάψυξη ωαρίων. Μού σύστησε τον γιατρό της και με ενέπνευσε να το κάνω. Νομίζω ότι κάθε γυναίκα πρέπει να το κάνει γιατί μετά μπορεί να έχει τον έλεγχο και να μη σκέφτεται ότι “Ω, Θεέ μου, πρέπει να παντρευτώ”», είχε σημειώσει σε συνέντευξή της στους The Sunday Times. Η Paris Hilton έγινε πρόσφατα μαμά.

Priyanka Chopra Jonas

Τον Μάρτιο του 2023 σε ένα επεισόδιο του podcast Armchair Expert, η Priyanka Chopra Jonas είχε μιλήσει για το ταξίδι της στον κόσμο της κατάψυξης ωαρίων που ξεκίνησε πολύ πριν παντρευτεί με τον Nick Jonas (και τελικά αποκτήσει παιδί μαζί του) καθώς ήθελε να αφοσιωθεί ανεμπόδιστη στην καριέρα της. «Ένιωσα τέτοια ελευθερία. Το έκανα στις αρχές των 30 μου. Μπορούσα να συνεχίσω το φιλόδοξο μονοπάτι που ήθελα να ακολουθήσω. Ήθελα να φτάσω σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην καριέρα μου. Κι επίσης δεν είχα γνωρίσει τον άνθρωπο με τον οποίο θα ήθελα να κάνω παιδιά», τόνισε η ηθοποιός.

Έβελυν Καζαντζόγλου

Η Έβελυν Καζαντζόγλου είχε μιλήσει για την αποφασή της να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων στην εκπομπή Με αγάπη Χριστιάνα του Alpha Κύπρου.

«Είμαι μια γυναίκα που έχει ενδομητρίωση, είναι κάτι που το έχω συζητήσει στο instagram. Tο ξέρουν οι άνθρωποι γύρω μου. Έκανα ότι μπορώ να κάνω για να απαλλαγώ από αυτό. Και αυτό με έβαλε στην διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων.Την έχω ξεκινήσει και βρίσκομαι στην δεύτερη φάση της διαδικασίας. Ο γιατρός μου, μου είπε να είμαι ήρεμη, οπόταν δεν δουλεύω πολύ αυτή την περίοδο. Δεν είναι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα μου να κάνω παιδί, αλλά ξέρω ότι θέλω κάποια στιγμή, όταν πρέπει», ειχε πει χαρακτηριστικά.

Kourtney Kardashian – Khloe Kardashian – Kim Kardashian

Οι τρεις αδερφές Kardashian έχουν προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων. Η Kim αντιμετώπιζε προβλήματα γονιμότητας και της συνέστησαν τρεις διαφορετικοί γιατροί να το κάνει. Όταν ξεκίνησε τη διαδικασία, ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί, τη North. Έκτοτε προχώρησε στην κατάψυξη ωαρίων. Η Khloe, το έκανε μετά από παραίνεση της μητέρας της. Μάλιστα η όλη διαδικασία είχε κινηματογραφηθεί στο πλαίσιο του reality show της οικογένειας. Η Kourtney Kardashian είχε μιλήσει για τα σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία της που έφερναν οι ενέσεις ορμονών που έπρεπε να πραγματοποιεί.

«Είναι τρελό. Θέλω να βγω από το δέρμα μου. Είμαι τόσο τρελή που δεν το αντέχω», είχε πει σε ένα επεισόδιο του Keeping Up With The Kardashians. Όσο για τον λόγο που το έκανε, ήταν η ασφάλεια που της πρόσφερε σε σχέση με την επιλογή να αποκτήσει περισσότερα παιδιά ή όχι (έχει ήδη τρία, τον Mason, την Penelope και τον Reign). «Ελπίζω ότι όλη αυτή η διαδικασία αξίζει. Δεν θέλω να ξαναβάλω το σώμα μου να περάσει κάτι τέτοιο ξανά. Τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα», σχολίαζε αφού ολοκλήρωσε την κατάψυξη ωαρίων.

Ελισάβετ Σπανού

Στην κάμερα της εκπομπής Πρωινό, είχε αποκαλύψει η Ελισάβετ Σπανού ότι προχώρησε σε κατάψυξη ωαρίων.

«Τον Ιανουάριο που πέρασε έκανα κατάψυξη ωαρίων. Ήταν κάτι που το σκεφτόμουν καιρό και αν ήξερα ότι είναι τόσο απλό, πιθανό να το είχα κάνει και νωρίτερα. Όλη η διαδικασία κράτησε γύρω στις δέκα μέρες. Έκανα δυο ενέσεις στην κοιλιά, δεν ήταν καθόλου επώδυνο. Πρήστηκε λίγο η κοιλιά μου, αλλά πολύ φυσιολογικά. Το μόνο που τολμώ να πω ότι μου άφησε είναι δύο χαριτωμένες πανάδες από ορμονικό λόγο, οι οποίες στην αρχή με ενοχλούσαν αλλά τώρα ζω πολύ ευτυχισμένη μαζί τους», είχε πει η τραγουδίστρια.

Μάγδα Τσέγκου

Στην εκπομπή Μαμά – Δες μίλησε η δημοσιογράφος για την απόφασή της να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων στα 32 της χρόνια.

«Έκανα κατάψυξη ωαρίων στα 32 μου. Πήρα την απόφαση γιατί έβλεπα αυτό που έρχεται. Διαβάζω πολύ κι έβλεπα ότι τα περισσότερα ζευγάρια παρατείνουν τον χρόνο που θέλουν να κάνουν παιδί. Κάνοντας μια συζήτηση με τον γυναικολόγο μου, μου πρότεινε να κάνω κατάψυξη ωαρίων για να είμαι σίγουρη. Μου έκανε κομπλιμέντο ότι όσο μεγαλώνεις ομορφαίνεις, αλλά του απάντησα ότι μέσα μας γερνάμε. Ομορφαίνουμε όσο μεγαλώνουμε, έχουν αλλάξει οι γυναίκες και το DNA, όμως οργανικά και βιολογικά το μέσα της γυναίκας δεν αλλάζει. Αποφάσισα και το έκανα και δεν έχω μετανιώσει καθόλου», είχε πει αρχικά η Μάγδα Τσέγκου.

«Δεν έχω παντρευτεί ακόμα, δεν έχω βρει τον σύντροφό της ζωής μου κι αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα χρησιμοποιήσω μόνη μου. Δεν είμαι από τις γυναίκες που θα πάρω το ωάριό μου για να το γονιμοποιήσω με ένα σπέρμα από την τράπεζα. Δεν έχω αυτήν την λογική και κατεύθυνση καθόλου για διάφορους προσωπικούς λόγους, αλλά μπορεί να βρω τον άνθρωπο της ζωής μου στα 45 μου. Δεν ξέρω αν τότε το γυναικολογικό μου σύστημα θα είναι κατάλληλο για να μπω σε αυτήν τη διαδικασία. Δεν κάνουμε κατάθεση ωαρίων για να την κάνουμε. Είναι πολύ σημαντικοί οι λόγοι. Δεν είναι μόδα, είναι επιλογή για να προλάβουν το καλύτερο δυνατό για το μέλλον τους. Έχω περάσει τα 40 και τώρα νιώθω ασφάλεια, σιγουριά και ελπίζω ότι ο άνθρωπος που θα επιλέξω για να κάνω οικογένεια, θα νιώθει το ίδιο», τόνιζε στη συνέχεια.