ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας: Σε ποια περίπτωση επιβάλλεται να πίνεις πολύ περισσότερο νερό

Unsplash

Ο καύσωνας πηγαινοέρχεται και τα κλιματιστικά δεν κλείνουν ποτέ. Όταν ιδρώνεις, χάνεις πολλά υγρά που πρέπει να αναπληρώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το νερό γίνεται ο καλύτερός σου φίλος στον καύσωνα (και πάντα αν με ρωτάς) και έχουμε πάντα μαζί μας ένα μπουκαλάκι κάτω από τη μασχάλη. Ακόμα κι αν δεν διψάς περισσότερο, το χρειάζεται ο οργανισμός σου. Είναι όμως προφανές ότι η ποσότητα εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής σου.

Πότε επιβάλλεται να πίνεις πολύ περισσότερο νερό

Ο συνδυασμός του καύσωνα και της γυμναστικής, μπορεί να αποβεί επικίνδυνος αν δεν προστατεύσεις τον εαυτό σου. Σύμφωνα με μία μικρή έρευνα του 2020 από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όσοι πήγαιναν για περπάτημα στο βουνό, χρειάζονταν (αλλά και έχαναν) πολύ περισσότερο νερό, όταν οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες. «Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει ότι προκαλείται έντονη αφυδάτωση στους ανθρώπους που αθλούνται επειδή δεν αναπληρώνουν τα υγρά που χάνουν. Αυξάνεται η σωματική θερμοκρασία και ο οργανισμός χρειάζεται νερό για να αντέξει και την εξωτερική ζέστη», εξηγεί η διατροφολόγος και γιατρός Δρ. Stacie Stephenson.

Πόσο νερό πρέπει να πίνεις στον καύσωνα;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, αν δουλεύεις ή γυμνάζεσαι εκτός σπιτιού, πρέπει να πίνεις 1 φλιτζάνι κάθε 15-20 λεπτά. Αν είσαι απλά έξω, φρόντισε να πίνεις 1 φλιτζάνι κάθε 20-30 λεπτά. Η αφυδάτωση δεν είναι κάτι τόσο απλό και δεν σχετίζεται απλώς με τη δίψα και τα υγρά που χάνουμε. «Μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, να αυξήσει το στρες του νευρικού συστήματος, άρα και το ρίσκο για καρδιακή προσβολή. Και φυσικά, επηρεάζει τη διάθεση, τη συγκέντρωση, την αντοχή, την ενέργεια και την ταχύτητα», τονίζει η γιατρός.

Η ενυδάτωση που έρχεται από τις τροφές

Εκτός από το νερό που επιβάλλεται να πιεις, να ξέρεις ότι το 25% της καθημερινής μας ενυδάτωσης έρχεται από τις τροφές. Τα φρούτα, όπως το καρπούζι και τα φρέσκα λαχανικά, είναι τα ιδανικά καλοκαιρινά σνακ. Νερό, φυτικές ίνες, βιταμίνες και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά.