ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καφές ή τσάι; Τι να προτιμήσεις και γιατί

iStock

Ο καφές και το τσάι είναι και οι δύο εξαιρετικοί τρόποι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Επομένως αν σου αρέσουν και τα δύο δεν υπάρχει λόγος να διαλέξεις είτε το ένα, είτε το άλλο. Ωστόσο, αν ψάχνεις για το ρόφημα εκείνο που ωφελεί περισσότερο τον οργανισμό σου, ίσως θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τα παρακάτω.

Η καφεΐνη στον καφέ και στο τσάι

καφές ή τσάι Pexels

Ενώ και τα δύο ροφήματα περιέχουν καφεΐνη, η ποσότητα στο τσάι, είναι συνήθως μικρότερη από αυτήν στον καφέ.

Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ περιέχει κατά μέσο όρο 92 mg καφεΐνης, ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι μόλις 47, και ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περίπου 29.

Η κατανάλωση έως και 400mg καφεΐνης την ημέρα, θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες και μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία.

Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την ενέργεια και την συγκέντρωση  και με μέτρο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, της νόσου του Πάρκινσον, της ηπατικής ίνωσης, διάφορων καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ανησυχία ή νευρικότητα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία, ενώ συχνά μπορεί επίσης να είναι εθιστική.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, ο καφές μπορεί να χαρίσει άμεσα την ενέργεια που χρειάζεσαι. Ωστόσο, το τσάι περιέχει L-θεανίνη, μια χημική ουσία που, σε συνδυασμό με την καφεΐνη, μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε εγρήγορση, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με άλλα λόγια, μια κούπα καφέ «χτυπά» δυνατά και γρήγορα, ενώ το τσάι μπορεί να σου προσφέρει ένα πιο αργό, αλλά σταθερό, ενεργειακό μπουστάρισμα.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά, είναι ουσίες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης στο σώμα, που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Ο καφές και το τσάι περιέχουν διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών, αλλά και τα δύο περιέχουν ειδικά πολυφαινόλες.

Οι ποσότητες μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας ή παρασκευής τους.

Μια ερευνητική ανασκόπηση για τον καφέ, το τσάι και τα αλκοολούχα ποτά όπως το κόκκινο κρασί, σημειώνει ότι ο εσπρέσο έχει την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δύναμη, ενώ μια άλλη συγκριτική μελέτη του 2022, αναδεικνύει νικητή το πράσινο τσάι.

 

Συμπέρασμα:

 

Τόσο ο καφές όσο και το τσάι περιέχουν ενώσεις, που μπορούν να συμβάλουν θετικά στην υγεία, επομένως πίνοντας μια ποικιλία ροφημάτων με καφεΐνη, φαίνεται να είσαι σε καλό δρόμο.

Πρόληψη ασθενειών

Επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά, το τσάι και ο καφές έχουν προστατευτικές ιδιότητες. Ακόμα και όταν δεν περιέχουν καφεΐνη.

Η τακτική κατανάλωση τσαγιού, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού και ορισμένων τύπων καρκίνου, ειδικά των καρκίνων του στόματος και του πεπτικού συστήματος.

Ο καφές έχει επίσης οφέλη για την υγεία.

Μια ανάλυση «ομπρέλα» 201 μετα-μελετών, διαπιστώνει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω μιας μεγάλης ποικιλίας αιτιών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και των νευρολογικών, μεταβολικών και ηπατικών παθήσεων.

Συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο λευχαιμίας, καρκίνου του προστάτη, του ενδομητρίου και του δέρματος.

Φυσικά, δεν πρέπει να βασίζεται κανείς μόνο στο τσάι ή τον καφέ για την πρόληψη ασθενειών, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορούν να είναι ένα χρήσιμο συστατικό μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Παρενέργειες

Η μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω υπογραμμίζει, τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφέ και των επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Αναφέρει επίσης, μια αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου κατάγματος των οστών στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση, οι κίνδυνοι κατανάλωσης καφέ στην εγκυμοσύνη, οφείλονται στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις ποικιλίες τσαγιού που είναι πλούσιες σε καφεΐνη, όπως το μαύρο τσάι.

Μια μελέτη, αποκαλύπτει επίσης αυξημένο κίνδυνο κατάγματος οστών για τις γυναίκες που πίνουν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Άλλες κοινές παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης (από οποιαδήποτε πηγή) είναι η αυξημένη νευρικότητα και η αϋπνία.

Σκέτο, με ζάχαρη ή/και γάλα

Ένας από τους πιο ύπουλους, αλλά σημαντικούς τρόπους με τους οποίους το τσάι ή ο καφές μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή σου, προέρχεται από αυτό που επιλέγεις να προσθέσεις στο ρόφημά σου.

Η ζάχαρη, τα γλυκαντικά και τα διάφορα είδη γάλακτος, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, ειδικά όταν μιλάμε για καθημερινή κατανάλωση.

Εάν ένα γλυκαντικό ή ένα συγκεκριμένο είδος γάλακτος σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη ή αδιαθεσία, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιες εναλλακτικές λύσεις.

Από την άλλη πλευρά, αν ο πρωινός καφές με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και λίγο γάλα, είναι ο αγαπημένος της ημέρας σου, πιθανότατα δεν πρόκειται να «σπάσει» τη διατροφή σου. Φυσικά, το μέτρο είναι το κλειδί.

Εάν πίνεις πέντε φλιτζάνια την ημέρα, γεμάτα με ζάχαρη και γάλα, μπορεί να θέλεις να εξετάσεις τις επιπτώσεις τους στο ενεργειακό σου ισοζύγιο.