ΥΓΕΙΑ

Καφές ή τσάι; Πες μας τη συνήθειά σου να σου πούμε τα οφέλη

Pexels

Καφές ή τσάι; Τσάι ή καφές; Το αιώνιο δίλημμα που οι περισσότεροι λύνουν από νωρίς, ξέροντας εξαρχής ποιο προτιμά ο ουρανίσκος τους.

Ως λάτρης του καφέ, που δεν το παρακάνει όμως με την ποσότητα και περιορίζεται στον έναν την ημέρα, θα τον υπερασπιστώ και θα βρω 100 λόγους για να τον επιλέξω. Από την άλλη, υπάρχουν τόσες ποικιλίες και τρόποι να φτιάξεις τσάι. Αν και ξέρω ότι έχεις πάρει την απόφασή σου, ίσως ήρθε η ώρα για μία αλλαγή, ή μίξη τέλος πάντων, με το που θα ακούσεις τα οφέλη τους.

Αντιοξειδωτικά και μακροζωία. Καφές ή τσάι;

Τόσο ο καφές όσο και το τσάι έχουν απίστευτες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επομένως συνέχισε αυτό που κάνεις. Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες και ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου. Αντίστοιχα, το μαύρο τσάι αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Ας μην ξεχνάμε όμως αυτά που προσφέρει ο καφές. Μειώνει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2, Πάρκινσον και καρδιακή νόσο. Τα αντιοξειδωτικά που έχει εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Αλλά αν μιλάμε για μακροζωία, αποδεικνύεται ότι και τα δύο ροφήματα είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Πόση καφεΐνη έχουν;

Αν και έχουν και τα δύο ροφήματα, δεν είναι δύσκολο να μαντέψεις. Ένα φλιτζάνι τσάι έχει 20-60 mg καφεΐνη, ενώ ένα φλιτζάνι καφές 100-300 mg. Σε περίπτωση που έχεις στομαχικές ευαισθησίες ή σε επηρεάζει έντονα έστω και λίγο μαύρο τσάι, η απάντηση κρύβεται στο πράσινο τσάι. Αν όμως χρειάζεσαι λίγη περισσότερη ενέργεια πριν τη γυμναστική, θα ανεβάσεις ρυθμούς και θα εκκρίνεις αδρεναλίνη, που τη χρειάζεσαι εκείνη τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση μην το παρακάνεις με την ποσότητα.

Βοηθά ο καφές στην πέψη;

Αν πιεις καφέ ή τσάι με άδειο στομάχι, μπορεί να νιώσεις ενοχλήσεις. Ωστόσο και τα δύο ροφήματα βοηθούν το έντερο να κινηθεί και δρουν κατά της δυσκοιλιότητας. Αν έχεις ευαίσθητο στομάχι, δοκίμασε να πιεις το τσάι ή τον καφέ σου με λίγο τζίντζερ, κανέλα ή κουρκουμά. Το συνιστούν οι γαστρεντερολόγοι.

Στοματική υγεία

Από τη μία, ο καφές αφήνει λιγότερους λεκέδες στα δόντια, συγκριτικά με το μαύρο τσάι, από την άλλη το τσάι τα προστατεύει περισσότερο επειδή περιέχει φθόριο. Συνεπώς, δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Μπορείς να πίνεις και από τα δύο για να έχεις όλα τα οφέλη. Αλλά η λέξη κλειδί είναι το μέτρο.