ΥΓΕΙΑ

Ύπνος: Οι 2 λέξεις που θέλουν να λες οι ειδικοί (και οι 2 που απαγορεύονται)

Unsplash

Ένα από τα πιο ωραία αισθήματα σε αυτόν τον κόσμο είναι όταν ξαπλώνεις σε καθαρά και φρέσκα σεντόνια και σε παίρνει γλυκά και απαλά ο ύπνος.

Είναι όμως το ίδιο εύκολο για όλους; Όχι δεν είναι, αλλά οι ειδικοί σε θέματα ύπνου μάς ενημερώνουν ότι μπορεί να ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι για τις αϋπνίες μας. Τα κλισέ που λέμε στον εαυτό μας αλλά και οι λέξεις που δεν χρησιμοποιούμε προκειμένου να υπενθυμίσουμε σε εμάς τους ίδιους ότι κάποια πράγματα περνούν μόνο από το χέρι μας. Ο ύπνος είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις.

Ποιες είναι λοιπόν οι δύο λέξεις που οι ειδικοί ύπνου προτιμούν να ακούνε από τα χείλη σου και πώς αυτές θα βελτιώσουν την ποσότητα και την ποιότητά του;

Τονωτικός (ύπνος)

«Αν αντιμετωπίσεις τον ύπνο ως τρόπο να ξαναβρείς και να τονώσεις την ενέργειά σου, να ξεκουράσεις το σώμα και το πνεύμα και να κρατάς το μυαλό σε εγρήγορση, βελτιώνεις και τη σχέση μαζί του», σου λέει ο παθολόγος Δρ. Peter Bailey. Είναι γεγονός ότι θα δυσκολεύεσαι αν το βλέπεις ως κάτι καταναγκαστικό ή κάτι που πρέπει να κάνεις check στη λίστα σου. Είναι απόλαυση και όχι υποχρέωση.

Ρουτίνα

Πώς περιμένεις να αποκτήσεις μία ερωτική σχέση με τον ύπνο αν δεν υπάρχει σταθερότητα και συνέπεια; «Η εμπειρία μου λέει ότι όταν αποφασίσεις να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα, στο τέλος θα σου μείνει η συνήθεια και δεν θα υποφέρεις από αϋπνία», εξηγεί ο ψυχολόγος. Δρ. Paul Greene. Είναι από αυτά τα λίγα πράγματα που η προβλεψιμότητα είναι απαραίτητη.

Οι λέξεις που πρέπει να ξεχάσεις

«Πόσες ώρες;» (διαρκεί ο τέλειος ύπνος)

Έχεις διαβάσει άπειρα άρθρα για την ιδανική διάρκεια ύπνου. Κι εμείς εδώ έχουμε ανατρέξει σε έρευνες για να ανακαλύψουμε το πόσο πρέπει να κοιμάται ένας ενήλικας. Το ζητούμενο όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να επικεντρώνεσαι περισσότερο στην ποιότητα. «Τι να τις κάνεις τις 8 ώρες αν στριφογυρνάς όλη τη νύχτα; Προτιμώ να κοιμάσαι 6 ώρες αλλά να είναι τονωτικός ύπνος» επισημαίνει ο Δρ. Bailey.