ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή είναι η ιδανική τροφή για να έχεις εγκέφαλο που δεν γερνάει. Καμία έκπληξη εδώ

Unsplash

Και ποιος δεν θέλει να γεράσει ξέροντας ότι θα έχει άριστη υγεία, και κυρίως έναν εγκέφαλο που θα λειτουργεί σαν να μην πέρασε μια μέρα; Ξέρουμε πολύ καλά ποιες είναι οι τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά, στο ανοσοποιητικό και το έντερο. Ξέρουμε επίσης και ποια είναι η κορυφαία τροφή για να έχουμε έναν εγκέφαλο που δεν θα γεράσει ποτέ.

Από μικρή ακούς ότι πρέπει να τρως όλο το ψάρι σου για να έχεις καλή όραση και μυαλό ξυράφι. Και αυτή είναι η αλήθεια. Και αν δεν άκουγες τη μαμά σου όταν ήσουν μικρή, άκου τον Δρ. Mark Hyman που σου λέει ότι το ψάρι είναι η κορυφαία διατροφική επιλογή για τον εγκέφαλό σου. Και σου εξηγεί ποια είναι περισσότερο ωφέλιμα και ποια μπορείς να τρως λιγότερο. Ό,τι θέλει ο εγκέφαλος παιδιά. Για αυτόν τα κάνουμε.

Τι σου δίνει το ψάρι (και τα θαλασσινά εν γένει)

Σύμφωνα με τον ειδικό, το ψάρι αποτελεί άριστη πηγή πρωτείνης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα σου δώσει  φουλ ιώδιο, σελήνιο, βιταμίνες D και Β12. Αν όμως μιλάμε για εγκέφαλο, αυτό που χρειαζόμαστε είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα, που δεν πρόκειται να πάρουμε από πουθενά αλλού. Τα πολυακόρεστα λιπαρά, ειδικότερα (DHA και EPA), συνδέονται άρρηκτα με την καλή υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. «Έρευνες επίσης έχουν βρει ότι τα Ω3 σε προστατεύουν από τον διαβήτη, τις φλεγμονές, τα αυτοάνοσα, ακόμα και από την κατάθλιψη», συμπληρώνει ο Δρ. Hyman.

Τι ψάρι χρειάζεται ο εγκέφαλος;

Ο ειδικός μάς δίνει μία λίστα με τα ψάρια που πρέπει να προτιμάμε. Σαρδέλες, αντζούγιες, σκουμπρί, σολομό, ρέγγα και πέστροφα διότι διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα στα δύο σημαντικά λιπαρά οξέα που αναφέραμε. Αντίστοιχα, καλό είναι να μειώσεις τον τόνο, τον ξιφία και το λαβράκι επειδή έχουν περισσότερο υδράργυρο.