ΥΓΕΙΑ

Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων 

Pexels

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία της ποσότητας και ποιότητας του ύπνου και την άμεση σχέση της με την υγεία. 

Ύπνος: Η υγιεινή συνήθεια που παραβλέπουμε

Pexels

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, 7 στις 10 καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν εάν κοιμόμαστε καλά. «Ο χαμηλός επιπολασμός όσων κοιμούνται καλά, ήταν αναμενόμενος δεδομένης της πολυάσχολης ζωής μας», δήλωσε ο Δρ. Aboubakari Nambiema, συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας.

«Η σημασία της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου για την υγεία της καρδιάς θα πρέπει να γίνει γνωστή από νωρίς στη ζωή μας. Θα πρέπει να εδραιωθεί ανάμεσα στις υγιεινές συνήθειες. Η ελαχιστοποίηση του νυχτερινού θορύβου και του στρες στην εργασία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωσή του».

Αυτή φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο ύπνος συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της γενικής υγείας. Έχουν γίνει πολλές μελέτες που συνδέουν την έλλειψη ύπνου με καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, οι περισσότερες επικεντρώνονται σε μια μεμονωμένη συνήθεια, όπως η υπνική άπνοια ή η διάρκεια.

75% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου για όσους κοιμούνται καλά

Η νέα μελέτη εξέτασε μεταξύ 2008 και 2011, 7.200 συμμετέχοντες, με μέσο όρο ηλικίας 59 ετών, οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Συνδύασε πέντε συνήθειες ύπνου και εξέτασε τις βασικές βαθμολογίες ποιότητας-ποσότητας ύπνου, τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, καθώς και τις περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές έκαναν έλεγχο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό, κάθε 2 χρόνια επί μια δεκαετία. Ανέφεραν ότι το 10% των συμμετεχόντων είχε τη βέλτιστη βαθμολογία ύπνου (από το 1-5) και το 8% είχε μια κακή βαθμολογία.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 8 ετών, ο αριθμός των συμμετεχόντων που ανέπτυξαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό μειώθηκε κατά 22% για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στις αρχικές μετρήσεις ύπνου. Σε σύγκριση με άτομα με βαθμολογία μηδέν ή 1, οι συμμετέχοντες με βαθμολογία 5, αντιμετώπιζαν 75% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.

 

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη βέλτιστη βαθμολογία ύπνου (5), το 72% των νέων περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ετησίως. Διαπίστωσαν δε, ότι με την πάροδο του χρόνου, μια αύξηση κατά ένα βαθμό στη βαθμολογία ύπνου, συσχετίστηκε με 7% μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού.

Καλός ύπνος για γερή καρδιά

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν:

«Η μελέτη μάς δείχνει τη δυνατότητα του καλού ύπνου να συντηρεί την υγεία της καρδιάς και ότι η βελτίωσή του συνδέεται με μικρότερους κινδύνους στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού. Βρήκαμε επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν κοιμούνται καλά. Δεδομένου ότι η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κορυφαία αιτία θανάτου παγκοσμίως, χρειάζεται μεγαλύτερη συνειδητοποίηση για τη σημασία του καλού ύπνου, όσον αφορά την διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς».