ΥΓΕΙΑ

Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια

Pexels

Οι γυναίκες που εισέρχονται σε εμμηνόπαυση πριν τα 40, είναι αρκετά πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, συγκριτικά με τις γυναίκες που μπαίνουν  εμμηνόπαυση στην ηλικία των 50-51 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής έρευνας.

35% μεγαλύτερη πιθανότητα για άνοια στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση

Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες Pexels

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Wenting Hao του Shandong University στην Κίνα, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε επιδημιολογικό συνέδριο της American Heart Association στο Σικάγο. Στην έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία 153.291 γυναικών στη Βρετανία, με μέση ηλικία 60 ετών. Η διάγνωση κάθε είδους άνοιας, συσχετίστηκε με την ηλικία εισόδου στην εμμηνόπαυση.

Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν εμμηνόπαυση πριν τα 40 (προεμμηνόπαυση), είχαν 35% μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης με άνοια αργότερα. Εκείνες που εισήλθαν σε εμμηνόπαυση πριν τα 45 τους, είχαν 1,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα άνοιας πριν τα 65 τους. Όσες μπήκαν στην εμμηνοπαυσιακή φάση μετά τα 52, είχαν παρόμοια πιθανότητα άνοιας με εκείνες που είχαν εμμηνόπαυση στα 50-51.

Μπορεί να προληφθεί η άνοια;

Η άνοια επιφέρει σοβαρές αλλαγές στον εγκέφαλο, διαταράσσοντας την ικανότητα ενός ανθρώπου να θυμάται, να λαμβάνει αποφάσεις και να μιλάει. Η συχνότερη μορφή άνοιας, είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Η δεύτερη συχνότερη, είναι η αγγειακή άνοια.

Και οι δύο είναι πιο συχνές σε προχωρημένη ηλικία. Άλλες παθήσεις που πλήττουν περιοχές του εγκεφάλου μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε άνοια, ενώ κάποιος είναι δυνατό να έχει άνοια εξαιτίας όχι μόνο μίας αιτίας, αλλά περισσοτέρων.

Μολονότι οι γυναίκες κινδυνεύουν μετά την εμμηνόπαυση περισσότερο από εγκεφαλικό (κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια αγγειακού τύπου), η νέα μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία της εμμηνόπαυσης και στον κίνδυνο αγγειακής άνοιας.

«Η άνοια είναι δυνατό να προληφθεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι που οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας». Σύμφωνα με την Hao, μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι:

  • Η συχνή άσκηση
  • Η συμμετοχή σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες
  • Το κόψιμο του καπνίσματος και του αλκοόλ
  • Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους
  • Η λήψη επαρκούς βιταμίνης D
  • Η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου
 Lamberts - Osteoguard 90tbas
PHARMAGOODS

Lamberts - Osteoguard 90tbas

Με βάση την περιεκτικότητα του Osteoguard, συνιστάται η χορήγηση μιας ταμπλέτας ημερησίως σαν συμπλήρωμα διατροφής στις περισσότερες δίαιτες, ενώ η χορήγηση 2 ταμπλετών ημερησίως συνιστάται σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα φτωχή σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή γυναίκες κατά τη διάρκεια της μετεμμηνοπαυσιακής περιόδου.
27,55€ 22,04€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Vitamin_D3_1000_IU_Softgels1.jpg
PHARM24.GR

Nature's Plus Vitamin D3 1000IU

Η Nature's Plus Vitamin D3 περιέχει βιταμίνη D, η οποία ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών. Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό, για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών καθώς και για την ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, στην σωστή λειτουργία τού νευρικού συστήματος, μειώνει τα συμπτώματα δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, δερματίτιδα) και αποτελέι ισχυρό σύμμαχο στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος. Θεωρείται απαραίτητη για άτομα που δεν εκτίθενται συχνά στον ήλιο, μεσήλικες, ηλικιωμένους, γυναίκες στην εμμηνόπαυση και άτομα με διαταραχές μεταβολισμού της βιταμίνης D.
29,25€ 20,36€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ο ρόλος των οιστρογόνων

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αποτελεί αιτία για τη σχέση μεταξύ πρόωρης εμμηνόπαυσης και άνοιας. «Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη οιστρογόνων μακροπρόθεσμα ενισχύει το οξειδωτικό στρες. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση», ανέφερε η Hao. Πρόσθεσε ότι οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν στενά τυχόν συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης στις γυναίκες που φθάνουν στην εμμηνόπαυση πριν τα 45.