ΥΓΕΙΑ

Ο απίστευτος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

iStock

Με τον όρο άνοια χαρακτηρίζεται μία κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσονται συμπτώματα εξασθένισης γνωστικών λειτουργιών. Η πρώιμη αναγνώριση της άνοιας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη και την αντιμετώπισή της. Μια νέα έρευνα, φέρνει στο φως έναν απροσδόκητο παράγοντα, ο οποίος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης.

Σωματικό βάρος και άνοια

Άνοια: Ο απίστευτος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Unsplash

Οι μεγάλες αυξομειώσεις στο σωματικό βάρος ενός ανθρώπου στο πέρασμα του χρόνου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών του και τελικά άνοια, άσχετα εάν κάποιος αρχικά είναι υπέρβαρος ή όχι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα αμερικανική, επιστημονική μελέτη, η πρώτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση ανάμεσα στην ευμεταβλητότητα του δείκτη σωματικού βάρους και στην επιδείνωση των λειτουργιών του νου.

Η έρευνα

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχιατρικής Michal Beeri που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, ανέλυσαν κλινικά στοιχεία για περίπου 16.000 άτομα άνω των 60 ετών. Οι συμμετέχοντες, όπως αναφέρει σχετικά το ΑΠΕ, δεν είχαν κάποια προηγούμενη διάγνωση άνοιας, παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για πέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό υποβάλλονταν σε διάφορα νευροψυχολογικά τεστ (μνήμης, προσοχής, γλωσσικά κ.ά.). Οι επιδόσεις στα τεστ συσχετίστηκαν με τις μεταβολές στον δείκτη μάζας σώματος. Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε λιποβαρείς ή φυσιολογικού βάρους (δείκτης κάτω του 25), υπέρβαρους (25-30) και παχύσαρκους (άνω του 30).

Άνοια και τα επικίνδυνα «σκαμπανεβάσματα»

Διαπιστώθηκε ότι όλες οι ομάδες βάρους εμφάνισαν κάποιο βαθμό γνωστικής εξασθένησης, ακόμη και εκείνες με σταθερό δείκτη μάζας σώματος διαχρονικά. Όμως, ο ρυθμός της εξασθένησης σε εκείνους με ασταθή δείκτη μάζας σώματος ήταν πάνω από 60% ταχύτερος σε σχέση με την ομάδα του διαχρονικά σταθερού βάρους.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι στην τρίτη ηλικία η σταθερότητα του βάρους φαίνεται να αποτελεί ένδειξη προστασίας από τη γνωστική εξασθένιση και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Κάτι μάλιστα που μπορεί να αξιοποιηθεί και κλινικά, καθώς η διαχρονική μεταβολή του δείκτη μάζας σώματος είναι εύκολο να μετρηθεί. Η προοδευτική απώλεια των γνωστικών/νοητικών λειτουργιών, είναι συχνή στους ηλικιωμένους και η πρόληψή της συνιστά μείζονα προτεραιότητα από άποψη δημόσιας υγείας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν παράσχει μάλλον αντικρουόμενα συμπεράσματα. Κάποιες έδειχναν αυξημένο κίνδυνο άνοιας για τους παχύσαρκους. Από την άλλη, υπήρξαν και μελέτες στις οποίες η απώλεια βάρους, συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Σε άλλες περιπτώσεις δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος και τη γνωστική εξασθένηση ή την άνοια. Η νέα έρευνα φαίνεται να κατέληξε σε ένα νέο συμπέρασμα: Ο κίνδυνος για τον εγκέφαλο προέρχεται κυρίως από τα «σκαμπανεβάσματα» του σωματικού βάρους.