FITNESS

Η καθημερινή συνήθεια που «ακυρώνει» τη γυμναστική που κάνεις

Pexels

Έκανες γυμναστική για 30 λεπτά σήμερα; Πέρασες την υπόλοιπη μέρα μπροστά από τον υπολογιστή και το βράδυ ξάπλωσες στον καναπέ σου μπροστά από την τηλεόραση; Εάν απάντησες ναι και στις δύο ερωτήσεις, τότε πληροίτε τον ορισμό αυτού που οι επιστήμονες αποκαλούν «δραστήριο τεμπέλη». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παρά τη δέσμευσή σου για σωματική άσκηση, μπορεί να διατρέχεις κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας.

Ο συγκεκριμένος όρος προέκυψε μέσα από μια νέα μελέτη για τη fitness ρουτίνα των ανθρώπων και τη σχέση τους με τη γυμναστική και τη σωματική άσκηση. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.700 άνδρες και γυναίκες στη Φινλανδία, διαπίστωσε ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες ασκούνταν για 30 λεπτά μέσα στην ημέρα, αλλά στη συνέχεια κάθονταν, σχεδόν ασταμάτητα, για άλλες 10, 11 ή και 12 ώρες. Αυτοί οι «δραστήριοι τεμπέληδες» της μελέτης, είχαν υψηλότερο σάκχαρο, χοληστερόλη και μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού λίπους.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες που σηκώνονταν από τον καναπέ, έστω και λίγο πιο συχνά, είτε περπατώντας, είτε κάνοντας περισσότερη γυμναστική, ήταν πολύ πιο υγιείς από τους δραστήριους τεμπέληδες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι μια καθημερινή προπόνηση 30 λεπτών, ίσως να μην είναι αρκετή για να αποκλειστούν οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής. Με άλλα λόγια, αν ασκούμαστε, αλλά καθόμαστε για την υπόλοιπη μέρα, είναι σχεδόν σαν να μην κάνουμε καθόλου γυμναστική.

Η καθημερινή συνήθεια που ακυρώνει τη γυμναστική και την άσκηση που κάνεις Pexels

Οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι ειδικοί, συμβουλεύουν να κάνουμε γυμναστική για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Ένα γρήγορο περπάτημα μετράει ως μέτρια άσκηση.

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα 30 λεπτά γυμναστικής, μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη για την γενική υγεία μας. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πώς περνάμε τις υπόλοιπες 23 ½ ώρες της μέρας.

«Μόλις τα τελευταία 5 χρόνια αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι η σωματική δραστηριότητα δεν είναι το παν», δήλωσε σύμφωνα με την Washington Post, ερευνήτρια της μελέτης.

Στο παρελθόν, οι περισσότερες έρευνες εξέταζαν την καθιστική ζωή και τη γυμναστική χωριστά και έτειναν να αγνοούν ή να υποβαθμίζουν τις ήπιες σωματικές δραστηριότητες, όπως το να να σηκώνεσαι συχνά από την καρέκλα σου. Ή να πηγαίνεις με τα πόδια, ως το περίπτερο.

Έτσι, για τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα, για σχεδόν κάθε παιδί που γεννήθηκε στη Βόρεια Φινλανδία πριν από δεκαετίες. Καθώς μεγάλωναν, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη ζωή και την υγεία τους. Αφού η ομάδα ενηλικιώθηκε, ζήτησαν από 3.702 από αυτούς, να φορούν activity trackers, για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Οι «δραστήριοι τεμπέληδες» που αντιστοιχούσαν σχεδόν στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων, ενώ έκαναν 30 λεπτά γυμναστική καθημερινά, κάθονταν περισσότερο, για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι είχαν τον χειρότερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους και χοληστερόλης.

Γυμναστική με λίγες κινήσεις παραπάνω

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι εκτός από μια γρήγορη προπόνηση, πρέπει να κινούμαστε συχνά, καθαρίζοντας, κατεβαίνοντας τις σκάλες, κάνοντας βόλτες. Με λίγα λόγια, όσο λιγότερο μένεις ακίνητη, τόσο το καλύτερο. Περίπου 80 ή 90 επιπλέον λεπτά ελαφριάς δραστηριότητας και οποιαδήποτε επιπλέον κίνηση, είναι ευεργετική.

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να κάνεις περισσότερη γυμναστική. Στην ίδια μελέτη, όσοι διπλασίασαν χρονικά τις προπονήσεις τους σε 60 λεπτά, είχαν καλύτερο προφίλ υγείας. Αλλά, οι επιστήμονες απλά μας συμβουλεύουν «κάνε ό,τι μπορείς». 10 ή 15 επιπλέον λεπτά σε μια καθημερινή βόλτα, μπορεί να κάνουν τη διαφορά, ακόμα κι αν δεν μπορείς να κάνεις 1 ώρα γυμναστική. Ο στόχος είναι να κάθεσαι λιγότερο.