ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική (και δεν είναι η χωριάτικη)

iStock

Παγκόσμια πρωτιά κατέγραψε ο ελληνικός ντάκος στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον γαστρονομικό ιστότοπο Taste Atlas

Ο παραδοσιακός ντάκος κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα Taste Atlas με τις 100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου. Τέσσερις ακόμα συνταγές σαλάτας από την Ελλάδα μπήκαν επίσης στη λίστα, με μία μάλιστα να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα, εδραιώνοντας περαιτέρω την ισχυρή, γαστρονομική φήμη της χώρας. Η χωριάτικη σαλάτα βρέθηκε στην 5η θέση, τα χόρτα στην 24η, η πατατοσαλάτα στην 33η, η παντζαροσαλάτα στην 35η και η τονοσαλάτα στην 50ή.

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάππαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας», αναφέρει στην περιγραφή του το Taste Atlas παραθέτοντας και τα βασικά συστατικά του παραδοσιακού κρητικού ντάκου: Κρητικό παξιμάδι, ντομάτα, μυζήθρα, ελαιόλαδο, ρίγανη, ελιές, κάπαρη, αλάτι.

Ο ντάκος (αλλιώς γνωστός και σαν λαντουριστό ή κουκουβάγια ή παξιμάδι) είναι παραδοσιακό κρητικό πιάτο. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο και στρογγυλού σχήματος. Με το ίδιο όνομα είναι γνωστό και το ίδιο το παξιμάδι από το οποίο φτιάχνεται ο ντάκος, το οποίο διπλοφουρνίζεται αφού κοπεί στη μέση. Αυτό το παξιμάδι καθιερώθηκε για πρακτικούς λόγους, αφού οι νοικοκυρές στην Κρήτη αδυνατούσαν να ζυμώνουν ψωμί καθημερινά λόγω έλλειψης χρόνου.

Το πιάτο φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα. Η κατανάλωση ντάκου βοηθά τόσο στην πέψη, όσο και στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Μαζί με τα αρώματα και τις γεύσεις της Μεσογείου, απολαμβάνεις δημητριακά με μικρή επεξεργασία και πολλές φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και ασβέστιο από το τυρί, μονοακόρεστα λίπη από το ελαιόλαδο, λυκοπένιο (αντιοξειδωτικό), βιταμίνες (βιταμίνη C, φολλικό, βιταμίνη Κ) και φυτικές ίνες από τη ντομάτα και αντιοξειδωτικά από τη ρίγανη. Τόσο εύκολα και απλά και συνάμα υγιεινά!

Τρόπος παρασκευής

O παραδοσιακός ντάκος σερβίρεται πάνω στο (μουλιασμένο ή όχι) παξιμάδι όπου τοποθετούνται ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή κονκασέ, φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια ή ξινομυζήθρα, ρίγανη ξερή τριμμένη και λάδι. Ειδικότερα, ιδανικό κρητικό τυρί για την παρασκευή του ντάκου θεωρείται η γαλομυζήθρα. Μπορούμε να γαρνίρουμε με ελιές, χωρίς κουκούτσια, κάππαρη, καππαρόφυλλα ή κρίταμο τουρσί. Αντί για ρίγανη, μπορούμε να βάλουμε δυόσμο, βασιλικό ή μαϊντανό. Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση από λάδι και αλάτι.

Το παξιμάδι το βρέχουμε βουτώντας το στιγμιαία σε νερό, μόνο αν είναι πολύ σκληρό. Πολλές φορές τα υγρά της ντομάτας αρκούν.