ΥΓΕΙΑ

8 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν το έντερό σου

Pexels

Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια, γνωστά ως χλωρίδα του εντέρου. Μια υγιής χλωρίδα του εντέρου, είναι απίστευτα σημαντική για τη γενική υγεία.

Ωστόσο, πολλοί παράγοντες, που μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια και κατ’ επέκταση την υγεία του εντέρου.

8 συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου Pexels

Τι είναι τα βακτήρια του εντέρου και γιατί είναι σημαντικά;

Εκατοντάδες είδη βακτηρίων κατοικούν στο έντερό μας. Κάποια από αυτά είναι φιλικά, ενώ άλλα όχι.

Τα περισσότερα βακτήρια στο έντερο ανήκουν σε μία από τέσσερις ομάδες. Κάθε ομάδα παίζει ρόλο στην υγεία και απαιτεί διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη της.

Τα φιλικά βακτήρια του εντέρου είναι σημαντικά για την πέψη. Καταστρέφουν επιβλαβή βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς και παράγουν βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.

Όταν η χλωρίδα του εντέρου, περιέχει πολλά επιβλαβή και όχι αρκετά φιλικά βακτήρια, μπορεί να εμφανιστεί ανισορροπία. Αυτό είναι γνωστό ως δυσβίωση.

Τόσο η δυσβίωση, όσο και η μείωση της ποικιλομορφίας της χλωρίδας του εντέρου έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, αύξηση βάρους, φλεγμονή, παχυσαρκία, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου

1. Έλλειψη διατροφικής ποικιλίας

Γενικά, μια πλούσια και ποικιλόμορφη χλωρίδα του εντέρου, θεωρείται ιδανική για την υγεία του εντέρου.

Μια δίαιτα που αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία τροφών, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ποικιλόμορφη χλωρίδα του εντέρου. Στην πραγματικότητα, η αλλαγή της διατροφής, μπορεί να αλλάξει το προφίλ της χλωρίδας του εντέρου μετά από λίγες μόνο ημέρες.

2. Έλλειψη πρεβιοτικών

Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος φυτικής ίνας που προάγει την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των φιλικών βακτηρίων του εντέρου.

Πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως, περιέχουν πρεβιοτικές ίνες. Η έλλειψή τους στη διατροφή μπορεί να είναι επιβλαβής για τη γενική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά είναι:

  • Φακές, ρεβίθια και φασόλια
  • Βρώμη
  • Μπανάνες
  • Αγκινάρες
  • Σπαράγγια
  • Σκόρδο
  • Πράσα
  • Κρεμμύδια
  • Ξηροί καρποί

3. Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να έχει βλαβερές, σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις. Όσον αφορά την υγεία του εντέρου, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, καθώς διαταράσσει σημαντικά τη χλωρίδα του εντέρου.

4. Χρήση αντιβιοτικών

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων και ασθενειών που προκαλούνται από βακτήρια.  Λειτουργούν είτε σκοτώνοντας βακτήρια, είτε εμποδίζοντάς τα να πολλαπλασιαστούν.

Ωστόσο, ένα από τα μειονεκτήματά τους είναι ότι επηρεάζουν τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτήρια στον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μία μόνο θεραπεία με αντιβιοτικά, μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς αλλαγές στη σύνθεση και την ποικιλομορφία της χλωρίδας του εντέρου.

5. Έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας

Ως σωματική δραστηριότητα ορίζεται οποιαδήποτε κίνηση του σώματος, που απαιτεί ενέργεια. Το περπάτημα, η κηπουρική, το κολύμπι και η ποδηλασία, είναι όλα παραδείγματα σωματικής δραστηριότητας.

Η σωματική δραστηριότητα χαρίζει όπως έχουμε δει, μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, χαμηλότερα επίπεδα στρες και μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να μεταβάλλει τα βακτήρια του εντέρου, βελτιώνοντας την υγεία του.

6. Κάπνισμα

Το κάπνισμα προκαλεί βλάβη σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και καρκίνου του πνεύμονα.

Είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενη φλεγμονή του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον, οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Crohn, έναν κοινό τύπο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου

7. Ανεπαρκής ύπνος

Ο καλής ποιότητας ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη γενική υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου συνδέεται με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων. Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός που το σώμα μας, έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός.

Είναι ένα εσωτερικό ρολόι 24 ωρών που επηρεάζει τον εγκέφαλο, το σώμα και τις ορμόνες. Μπορεί να μας κρατήσει σε εγρήγορση, αλλά μπορεί επίσης να πει στο σώμα μας, πότε είναι ώρα για ύπνο.

Φαίνεται ότι το έντερο ακολουθεί επίσης έναν καθημερινό κιρκάδιο ρυθμό. Η διατάραξη του ρολογιού του σώματος λόγω έλλειψης ύπνου, μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου.

8. Υψηλά επίπεδα άγχους

Το να είσαι υγιής δεν αφορά μόνο τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τον επαρκή ύπνο. Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν επίσης να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο σώμα. Στο έντερο, το άγχος μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία, να μειώσει τη ροή του αίματος και να μεταβάλει τα βακτήρια του εντέρου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι διαφορετικοί τύποι άγχους, μπορούν να μειώσουν την ποικιλία της χλωρίδας του εντέρου, επηρεάζοντας σημαντικά την υγεία του εντέρου.