ΥΓΕΙΑ

Η ιδανική στάση ύπνου, ανάλογα με το πού πονάς. Για όλα υπάρχει λύση

Unsplash

Ο ύπνος μπορεί να είναι το μεγαλύτερο βάλσαμο, εκτός αν υποφέρεις από χρόνιους πόνους και αδυνατείς να βολευτείς στο κρεβάτι σου.

Αν ξέρεις από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να κοιμηθείς ποιοτικά όταν πονάς σε διάφορα σημεία του σώματός σου, ξέρεις ότι κάποιες στάσεις ύπνου είναι απαγορευτικές για εσένα. Όπως μπορεί και να κοιμάσαι εντελώς λάθος, επειδή απλά έτσι έχεις συνηθίσει, στερώντας σου τον πολύτιμο ποιοτικό ύπνο. Η αλήθεια όμως είναι ότι μπορείς να βρεις τη λύση, δηλαδή τη σωστή στάση ύπνου, ανάλογα με την περίπτωσή σου.

Η ιδανική στάση ύπνου για εσένα που πονάς στην πλάτη

Καταρχάς, ξέχνα τον ύπνο μπρούμυτα διότι προκαλεί μία αφύσικη επέκταση της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει νέες εστίες πόνου στα χέρια. Ιδανικά, ξάπλωσε στο πλάι με λυγισμένα πόδια, σε στάση εμβρύου και βάλε ένα μαξιλάρι ανάμεσά τους. Αυτό θα πάρει την πίεση από τη σπονδυλική στήλη.

Η στάση ύπνου για πόνο στους γοφούς

Εδώ θα προτιμήσεις να κοιμηθείς ανάσκελα, ιδανικά με μερικά μαξιλάρια κάτω από τα γόνατά σου. Επίσης, είναι σημαντικό να έχεις ένα στρώμα που δεν είναι ούτε πολύ σκληρό, αλλά ούτε και πολύ μαλακό.

Όταν πονάει ο αυχένας

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο ευέλικτα και καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής. Μπορείς να κοιμηθείς είτε στο πλάι είτε ανάσκελα. Το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτήν την περίπτωση είναι η επιλογή κατάλληλου μαξιλαριού. Ένα που να υποστηρίζει σωστά τον αυχένα σου και να μην τον επιβαρύνει. Σε κάθε περίπτωση, ξέχνα την απουσία μαξιλαριού ή τη στοίβα πολλών.

Η σημασία της καθημερινής στάσης

Η βραδινή σου κατάσταση αντανακλά την πρωινή. Αν δουλεύεις όλη μέρα σκυφτή ή ξαπλωμένη στον καναπέ, είναι λογικό να μην μπορείς να κοιμηθείς καλά. Φρόντιζε να κάνεις συχνά διαλείμματα μέσα στη μέρα για λίγο περπάτημα και stretching και να κάθεσαι σε γραφείο με ίσια πλάτη. Η γυμναστική βοηθά πολύ, ανάλογα με το πού πονάς.