ΥΓΕΙΑ

Γιατί χρειάζεσαι λιγότερο ύπνο όσο μεγαλώνεις; Η απάντηση των ειδικών

Unsplash

Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής σου και ενίοτε τον συνδέεις με κακές στιγμές, όπως είναι οι εφιάλτες και η αϋπνία, είτε με χορταστικές ώρες ύπνου που σε ξεκούρασαν έτσι όπως θα ήθελες.

Αυτό που αλλάζει σίγουρα, για όλους, είναι η ποσότητα. Τα μωρά κοιμούνται ατελείωτες ώρες την ημέρα αλλά αυτός ο αριθμός ξεκινά να μειώνεται σταδιακά όσο μεγαλώνουμε. Ακόμα κι αν έχεις ερωτική σχέση με τον ύπνο, έρχεται η ώρα που δεν τον έχεις εξίσου μεγάλη ανάγκη. Ο ύπνος είναι μία κατάσταση που μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου και μάλλον το έχεις ήδη αντιληφθεί.

Ο ύπνος και η διάρκειά του, ανάλογα με την ηλικία

Καταρχάς, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες. Υπάρχουν όμως 9 ηλικιακές ομάδες και αρκετοί ακόμη παράγοντες μέσα σε αυτές, που βασίζονται στο φύλο, στον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας. «Όσο πιο νέος είναι κάποιος, τόσο περισσότερο ύπνο χρειάζεται. Τα νεογέννητα κοιμούνται 14-17 ώρες, τα βρέφη 12-15, οι έφηβοι (θα έπρεπε να) κοιμούνται 8-10 ώρες, οι ενήλικες 7-9 και οι μεγαλύτεροι ενήλικες 7-8» μάς ενημερώνει ο ειδικός ύπνου Ryan Fiorenzi.

Γιατί κοιμάσαι λιγότερο με το πέρασμα του χρόνου;

Το ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της αλλαγής είναι ότι δεν υπάρχει, προς το παρόν, ξεκάθαρη απάντηση. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες είναι, ότι όσο μεγαλώνουμε, υπάρχει απώλεια νευρολογικών ενώσεων στον εγκέφαλο που λαμβάνουν το χημικό μήνυμα ότι είμαστε κουρασμένοι. Χρειάζονται ωστόσο περισσότερες έρευνες πάνω στο θέμα.

«Αυτό που ξέρουμε όμως με σιγουριά είναι ότι όσο πιο μεγάλος είσαι, τόσο πιο εύκολα διακόπτεται ο ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας, εφόσον στις μεγάλες ηλικίες, περνάμε λιγότερο χρόνο στο βαθύ στάδιο. Όλα δείχνουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι πέφτουν τα επίπεδα της αναπτυξιακής ορμόνης και όσο το σώμα την παράγει λιγότερο, δεν έχουμε ανάγκη και τον βαθύ ύπνο», μάς λέει η ειδικός και τώρα εξηγούνται πολλά.

Υπάρχει τρόπος να μάθεις πόσες ώρες χρειάζεσαι;

Ευτυχώς που υπάρχει πληθώρα εφαρμογών που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου και να εντοπίσεις πόσες ώρες ύπνος είναι ιδανικές, ανάλογα με την ηλικία και την υγεία σου. Όπως και το να παρακολουθείς τον ύπνο, συλλέγοντας δεδομένα κατά τη διάρκειά του. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και τα apps που λειτουργούν χαλαρωτικά, ή σαν να κάνεις διαλογισμό και φροντίζουν την εύκολη μετάβαση στον ύπνο.