ΥΓΕΙΑ

Αν σου αρέσει να κάνεις κρακ στην πλάτη, οι ορθοπεδικοί έχουν κάτι να σου πουν

Unsplash

Ξέρω ακριβώς πότε το κάνεις. Κάθεσαι σε ένα γραφείο επί 8 ώρες με μοναδικά διαλείμματα την τουαλέτα και για να φας κάτι στα γρήγορα. Σηκώνεσαι λοιπόν και κάνεις ένα ωραιότατο stretching μέχρι να ακούσεις αυτό το απολαυστικό κρακ.

Όπως κάνεις δηλαδή και με τα δάχτυλα των χεριών σου. Το λατρεύεις, παραδέξου το. Ταυτόχρονα όμως διερωτάσαι για το αν το κρακ στην πλάτη σου προκαλεί κανέναν πρόβλημα. Η Δρ. Rahul Shah, ορθοπεδικός και χειρουργός αυχένα, δίνει την απάντηση.

Τι συμβαίνει στην πλάτη όταν κάνει κρακ;

«Όταν κάποιος κάνει κρακ στην πλάτη του, συμβαίνει γιατί γίνεται μετατόπιση από τη μία πλευρά στην άλλη. Ο ήχος που ακούς προκαλείται από τα οστά της περιοχής που είναι σαν πύργος του Jenga, αλλάζει θέση μέσα στους συνδέσμους των οστών και γίνονται μία στοίβα». Με λίγα λόγια, δεν σπάει κάτι. Ο ήχος αυτός είναι η πίεση που απελευθερώνεται όταν αλλάζουν θέση τα κόκαλα. Ναι, αυτό συμβαίνει και στα δάχτυλα των χεριών σου.

Γιατί μάς αρέσει τόσο το κρακ στην πλάτη;

Αν και δεν υπάρχει μία επιστημονική εξήγηση επ’αυτού, η πίεση που ελευθερώνεται είναι αυτή που έχει συσσωρευτεί στους συνδέσμους. Έτσι νιώθεις μία προσωρινή ανακούφιση και ξεπιάνεσαι.

Είναι κακό να κάνεις κρακ;

Θα σε απογοητεύσω, αλλά η Δρ. Shah λέει να το πας με το μαλακό. «Αν το κάνεις επίτηδες συνέχεια, μπορεί να προκαλέσεις τράβηγμα σε διάφορα σημεία της πλάτης». Εν ολίγοις, μπορείς να το κάνεις πού και πού, αλλά να μην σου γίνει και συνήθεια. Αντ’αυτού, δοκίμασε ειδικές ασκήσεις για stretching πλάτης.