ΥΓΕΙΑ

Η ιδανική ώρα (και διάρκεια) για τη μεσημεριανή σου σιέστα

Unsplash

Ο ορισμός της μεσημεριανής σιέστας περιλαμβάνει καλοκαίρι, τζιτζίκια, δροσερά σεντόνια και απόλυτη ξεκούραση.

Ξαπλώνεις συνήθως μετά την παραλία ή τα Σαββατοκύριακα που δεν δουλεύεις και ξυπνάς αργά το απόγευμα, διερωτώμενη για το αν είναι μέρα ή νύχτα. Μήπως όμως αυτό είναι μέγα λάθος; Μήπως η μεσημεριανή σιέστα (nap αν προτιμάς) πρέπει να έχει μικρή διάρκεια, αν ο σκοπός είναι να σε ξεκουράζει και να σε αναζωογονεί;

Τι ώρα πρέπει να κοιμάσαι το μεσημέρι;

Ας ξεκινήσουμε με την ιδανική επιλογή ώρας. Υπάρχει ή δεν παίζει ρόλο; Οι ειδικοί λένε ότι το διάστημα μεταξύ 2 και 4 μ.μ. είναι το σωστό, γιατί τότε η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται αρκετά, πράγμα που συμβαίνει και κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Αυτός είναι και ο λόγος που γλαρώνεις.

Πόσο πρέπει να διαρκεί η μεσημεριανή σιέστα;

Ξέχνα τα δίωρα και τα τρίωρα. Η ιδανική διάρκεια ξεκινά από τα 10 λεπτά και φτάνει μέχρι και τα 20. Οτιδήποτε λιγότερο από 10 δεν σου δίνει τα οφέλη του ύπνου και οτιδήποτε ξεπερνά τα 20 σε βάζει σε βαθύτερο ύπνο και δυσκολεύει το ξύπνημα. Ξέρουμε λοιπόν ότι είναι power nap όταν κοιμάσαι γύρω στα 15 λεπτά, κι ας σου φαίνεται πάρα πολύ λίγο.

Η σημασία της συνέπειας

Αυτό που ισχύει στον βραδινό ύπνο, πρέπει να εφαρμόζεται και στη μεσημεριανή σιέστα. Εκπαιδεύεις τον οργανισμό σου να κοιμάται κάθε μέρα την ίδια ώρα και με την ίδια διάρκεια, συνηθίζει και στο τέλος δεν χρειάζεσαι ξυπνητήρι.

Βοηθά η μεσημεριανή σιέστα εκείνους που πάσχουν από αϋπνία;

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται από τον σύντομο μεσημεριανό ύπνο, δεν ισχύει και για εκείνους που υποφέρουν από συχνές αϋπνίες. Θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο το βράδυ, αν έρθει εκείνη η ώρα και νιώθουν ξεκούραστοι. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, καλύτερα να αποφύγεις τον 15λεπτο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.