ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφική διαταραχή που δεν γνώριζες καν ότι υπάρχει

Unsplash

Δεν ξέρω αν θυμάσαι μία σκηνή από το Sex and the City όπου η Miranda βγαίνει για δείπνο με έναν τύπο στο Los Angeles. Παραγγέλνει την μπριζόλα του, βάζει μπουκιές στο στόμα του, τις μασάει και τις φτύνει. «Πώς νομίζεις ότι διατηρώ τη σιλουέτα μου;» της εξηγεί. Μία σκηνή που σου φαινόταν αρκετά αστεία τότε, αλλά που έχει αποδειχθεί ότι είναι πραγματική διατροφική διαταραχή.

Η διατροφική διαταραχή Chew and Spit

Chew and Spit (CHSP) είναι η επίσημη ονομασία της διαταραχής. Μέχρι πρόσφατα, θεωρείτο εξαιρετικά σπάνια, με το 0,5% των ενηλίκων να παρουσιάζει τέτοια συμπεριφορά. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα συμβάντα της διαταραχής CHSP είναι πολύ περισσότερα. Eμφανίζονται κυρίως στους εφήβους αλλά και στους νέους ενήλικες.

Η τεράστια έρευνα έλαβε χώρα στην Αυστραλία σε περισσότερους από 5.000 μαθητές και κατέληξε στο ότι το 12% είχε τουλάχιστον ένα επεισόδιο CHSP κάθε εβδομάδα. Το άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή συνδέεται και με άλλες. «Μέσα από την έρευνα, είδαμε ότι υπήρξε σύνδεση μεταξύ της CHSP και των εμετών, της αποχής από το φαγητό, χρήσης καθαρτικών και βουλιμίας. Τα άτομα αυτά είχαν μεγαλύτερο στρες και κακή ποιότητα ζωής», τόνισε ο επικεφαλής, Phillip Aouad.

Γιατί να το κάνει κάποιος

Η απάντηση είναι απλή, αν και όχι λογική. «Οι άνθρωποι το κάνουν για να γευτούν τα φαγητά που τους αρέσουν αλλά χωρίς να πάρουν τις θερμίδες. Έτσι νομίζουν ότι ελέγχουν το βάρος τους», εξηγεί η καθηγήτρια ψυχιατρικής Marney A. White, PhD. To πιο ανησυχητικό είναι ότι το σύμπτωμα “μασάω και φτύνω” είχε αναγνωριστεί από τον Οργανισμό Αμερικανικής Ψυχιατρικής. Aφαιρέθηκε όμως το 2013 από το εγχειρίδιο διάγνωσης ψυχικών νόσων. Ο λόγος; Είχε πολύ μικρά ποσοστά και δεν υπήρχε αρκετή έρευνα πάνω στο θέμα μέχρι τότε.

Η ενημέρωση και η πρόληψη

Η νέα έρευνα έφερε στο φως την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη και αναγνώριση της νόσου. Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση, να σταματίσει να στιγματίζεται και να αντιμετωπιστεί εξίσου σοβαρά με τη βουλιμία και τη νευρική ανορεξία. «Οι κλινικοί επιστήμονες πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα, ώστε να μειωθεί το στίγμα και να αποτραπεί αυτού του είδους η συμπεριφορά», λέει ο Δρ. Auoad.

Η θεραπεία της διατροφικής διαταραχής CHSP

Προς το παρόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Θα έπρεπε όμως να υπάρξει μία προσέγγιση ίδια με εκείνη των λοιπών διατροφικών διαταραχών. Κάθε ασθενής πρέπει να λαμβάνει υποστήριξη και ιατρική βοήθεια ώστε να εξαφανιστεί το σύμπτωμα αλλά και να εντοπίσει τη βασική ρίζα του προβλήματος.