ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαλειμματική νηστεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη διατροφή 16:8 που ακολουθούν οι celebrities

AP PHOTO AGENCY Joel C Ryan

Θα έχεις ακούσει σίγουρα τη διατροφή που έχει διάφορες ονομασίες. Fasting diet, διαλειμματική νηστεία ή απλώς 16:8.

«Πρόκειται για ένα μοντέλο διατροφής που αποτελείται από 16 ώρες πλήρους νηστείας και 8 ώρες, όπου το άτομο μπορεί να καταναλώσει όση και όποια τροφή επιθυμεί», μας εξηγεί η διατροφολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου. Αν και υπάρχουν αρκετές μορφές διαλειμματικής νηστείας, το σύστημα 16:8 είναι το πιο δημοφιλές. Κάτι θα ξέρουν η Jennifer Aniston και Reese Witherspoon, που έχουν δηλώσει ότι τις έχει βοηθήσει να δουν αλλαγή στο βάρος τους. Η Jen ξεκινάει τη μέρα της με χυμό από celery, συνεχίζει με διαλογισμό και γυμναστική και τρώει το μεσημέρι. Η Reese από την άλλη, πίνει έναν καφέ και έναν πράσινο χυμό μέχρι να έρθει η ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

H ιστορία της διαλειμματικής νηστείας

Η συγκεκριμένη διατροφή δεν είναι τόσο καινούρια όσο νομίζουμε. Για την ακρίβεια, οι ρίζες της φτάνουν στην αρχαία Ελλάδα, με τον Ιπποκράτη, τον Πλούταρχο και τον Πλάτωνα να υποστηρίζουν ότι η αποχή από την τροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπευτούμε από τις ασθένειες αλλά και για να έχουμε μεγαλύτερη εγκεφαλική οξύνοια. Με το πέρασμα των αιώνων, αυτή η άποψη υιοθετήθηκε από τους γιατρούς, αλλά με λίγο πιο μοντέρνα μέσα. Με μικρότερη πρόσληψη τροφής και τη βοήθεια φαρμάκων.

Αφορμή για να ξαναθυμηθούμε την έννοια της διαλλειματικής νηστείας στη ζωή μας, ήταν μία τρίμηνη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν παχύσαρκοι εθελοντές. Μέσα σε 16 ώρες μπορούσαν να καταναλώσουν μόνο νερό και ροφήματα μηδενικής θερμιδικής απόδοσης, όπως το πράσινο τσάι ή ο καφές χωρίς ζάχαρη, ενώ τις επόμενες 8 ώρες κατανάλωναν ό,τι και όση ποσότητα τροφής ήθελαν.

Η απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο επιλέγουμε να υιοθετήσουμε τη 16:8. Εκτός του ότι καταναλώνουμε θερμίδες σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, αυτή η δίαιτα αυξάνει το μεταβολισμό και μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης, συνδυασμός που οδηγεί σε απώλεια βάρους. Αν και γενικότερα υπήρζε ένα «σύννεφο» γύρω από το αν είναι καλύτερη επιλογή από τα πολλά και μικρά γεύματα, υπάρχουν διάφορες έρευνες που προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Αποδεικνύεται τελικά ότι η διαλειμματική νηστεία ελαχιστοποιεί την πιθανότητα αύξησης του βάρους, ακόμα και αν οι τροφές που καταναλώνεις είναι παχυντικές.

Το κλειδί της επιτυχίας

Όπως αντιλαμβάνεσαι, η διαλειμματική νηστεία δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να έχεις καλή υγεία, αν επιλέγεις τις χειρότερες τροφές. Όπως πάντα, μία ισορροπημένη διατροφή με υψηλή θρεπτική αξία, είναι η απάντηση σε όποια δίαιτα και αν έχεις αποφασίσει να ακολουθήσεις. Μόνο έτσι θα απολαύσεις τα οφέλη της διαλειμματική νηστείας και θα κάνεις τούρμπο τον οργανισμό σου.

Μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία μειώνει τη χοληστερόλη, την πίεση και αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, επιτρέποντας στο σώμα να μεταβολίζει τη γλυκόζη και το λίπος με μεγαλύτερη ταχύτητα. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και σε προαστατεύει από διάφορες ασθένειες, όπως η νόσος Alzheimer’s.

Η εναλλακτική της 16:2

Εφόσον μιλάμε για αποχή 16 ωρών από οποιαδήποτε τροφή, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εγκαταλείπει γρήγορα, ειδικά όταν δεν μπορεί να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η ιδανική εναλλακτική είναι η 5:2, σύμφωνα με την οποία τρως φυσιολογικά, 5 μέρες την εβδομάδα, αλλά περιορίζεις την πρόσληψη θερμίδων σε 500-600, κατά τη διάρκεια των άλλων 2 ημερών. Και μάλλον αποτελεί πιο βιώσιμη επιλογή.

Ποιοι δεν πρέπει να ακολουθήσουν τη διαλειμματική νηστεία

Σε γενικές γραμμές, αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις οποιαδήποτε μορφή της διαλειμματικής νηστείας, είναι σημαντικό να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες νόσους, όπως ο διαβήτης, ή που λαμβάνουν αγωγή για πίεση και καρδιακές νόσους, είναι καλό να απέχουν και να αναζητήσουν άλλες διατροφικές επιλογές.