ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 7 διατροφικοί κανόνες για μακροζωία και καλύτερο ανοσοποιητικό

Unsplash

Κάθε δίαιτα και διατροφή έχει τα δικά της tips και κανόνες. Άλλη κάνει περισσότερο focus στην πρωτεΐνη και αφαιρεί τους υδατάνθρακες από τη ζωή σου. Άλλη σου λέει να μειώσεις το κρέας και να τρως περισσότερα λαχανικά σε καθημερινή βάση.

Μέχρι που φτάνεις στο σημείο της απόλυτης σύγχυσης και δεν ξέρεις ποιες τροφές και ποιες συμβουλές είναι αυτές που τελικά σου κάνουν καλό. Ο Δρ. Michael Greger επιμένει ότι είναι κατά της δίαιτας και υπέρ της διατροφής που οδηγεί σε καλή υγεία και μακροζωία. Ο ίδιος σου δίνει μερικούς κανόνες για υγιεινή διατροφή, που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένοι και έχουν σκοπό να απλοποιήσουν τον τρόπο που τρως.

3 μερίδες φρούτα

Μην μείνεις μόνο στο «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Σε μία τεράστια έρευνα που έγινε το 2010, αναλύθηκαν τα υψηλότερα αίτια θανάτων στην ιστορία. Μετά το κάπνισμα, ερχόταν η διατροφή. Και ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε; Δεν τρώμε φρούτα. Οι 3 μερίδες ισοδυναμούν με 3 φλιτζάνια. Και είναι στους βασικούς κανόνες για καλή υγεία.

1 μερίδα μούρα

Πρόσθεσε και μία μερίδα από την κατηγορία των μούρων. Έχουν τη δική τους θέση στης διατροφή μας, για πολλούς λόγους. Ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 1 μερίδα μύρτιλλα και 2 μερίδες φράουλες την εβδομάδα, είχαν μικρότερα ποσοστά νοητικού εκφυλισμού, μέχρι και 2μιση χρόνια. Και νόστιμα και σου δίνουν μυαλό ξυράφι.

5 μερίδες λαχανικά

Εδώ μιλάμε για συγκεκριμένες μερίδες από συγκεκριμένες κατηγορίες. Και αυτή η πρόταση είναι στους κορυφαίους διατροφικούς κανόνες, αν όχι ο πρώτος. Ξεκινάμε με 2 μερίδες πράσινων λαχανικών, που μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής κατά 20%. Συνεχίζουμε με 1 μερίδα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το kale. Έχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο και την όραση. Τέλος, μπορείς να φας 2 μερίδες από τις υπόλοιπες κατηγορίες.

1 μερίδα ξηροί καρποί

Το προτείνουν και οι διατροφολόγοι στις περισσότερες δίαιτες. Να τρως σνακ από ξηρούς καρπούς μεταξύ των γευμάτων. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να δώσεις ένα boost στο ανοσοποιητικό σου. «Έστω και μία μικρή χούφτα την ημέρα, αρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 50%», τονίζει ο Δρ. Greger.

1 μερίδα μπαχαρικά και βότανα

Η νούμερο ένα πρόταση του ειδικού είναι ο κουρκουμάς. «Περισσότερες από 50 κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς δρα ενάντια σε διάφορες νόσους, που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τον πνεύμονα», υπενθυμίζει ο Δρ. Greger. Ακολουθούν το κύμινο, το ginger, το τσίλι και το σκόρδο.

5 μερίδες νερό

Έχουν γραφτεί τόσα πολλά για τη σημασία της ενυδάτωσης. Εκτός από το νερό, υπολογίζονται και τα ροφήματα, όπως το τσάι, αλλά χωρίς ζάχαρη. Χρειάζεσαι τα υγρά για δυνατό ανοσοποιητικό, μακροζωία και λαμπερό δέρμα.

Άσκηση

Το ξέρεις ήδη και είναι θέμα κοινής λογικής. Εκτός από τη διατροφή, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του κανονικού βάρους, είναι η συστηματική (αν όχι καθημερινή) άσκηση. Καλύτερο ανοσοποιητικό, υγιής εγκέφαλος και πιο ποιοτικός ύπνος. Μπορείς να επιλέξεις μεταξύ 40 λεπτών έντονης άσκησης ή 90 λεπτών ήπιας γυμναστικής.