ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η απροσδόκητη επίδραση του άγχους στο σώμα σου

Unsplash

Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια απαιτητική κατάσταση που καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Με τους έντονους ρυθμούς που κυριαρχούν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βιώσουμε αυτό το συναίσθημα στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 284 εκατομμύρια άνθρωποι (το 3,6% του παγκόσμιου πληθυσμού) έχουν αντιμετωπίσει μια αγχώδη διαταραχή.

Όταν είσαι αγχωμέν@ μπορεί να αισθάνεσαι έντονο εκνευρισμό και φόβο. Επιπλέον, ενδέχεται να παρουσιάσεις και δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα: ταχυκαρδία, καρδιοπαλμία, αίσθημα αδιαθεσίας, εφίδρωση, ξηροστομία, πόνο στο στήθος, κεφαλαλγία και γρήγορη αναπνοή. Όμως, ήξερες ότι το άγχος μπορεί να έχει και κάποια επίδραση στη μύτη σου;

Σύμφωνα με μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Human Factors, το άγχος μπορεί να κάνει τη μύτη σου πιο κρύα. Η μελέτη έγινε από το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας (IAT) του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και τις Ερευνητικές Ομάδες Βιομηχανικής και Ανθρώπινων Παραγόντων. Για την έρευνα απασχόλησαν 14 εθελοντές που είχαν να ασχοληθούν με μια οπτικοκινητική εργασία αυξανόμενης δυσκολίας.

Η απροσδόκητη επίδραση του άγχους στο σώμα σου Unsplash

Οι καρδιακοί παλμοί, ο ρυθμός αναπνοής, η διάμετρος της κόρης του ματιού και η θερμογραφία του προσώπου παρακολουθήθηκαν, ενώ συμμετείχαν στην εργασία. Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι η θερμοκρασία της μύτης μειώθηκε κατά 1 βαθμό Κελσίου κατά μέσο όρο, καθώς ο φόρτος εργασίας αυξανόταν.

Όταν επικεντρώνεσαι στο να ανταπεξέλθεις σε απαιτητικές δουλειές, η ροή του αίματος κατευθύνεται σε άλλες περιοχές του σώματός σου, που σημαίνει λιγότερο αίμα στο πρόσωπο σου. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει, γιατί η μύτη σου γίνεται πιο κρύα.

Τα προβλήματα των ρινικών κόλπων που προκαλεί το άγχος

Τα προβλήματα των ρινικών κόλπων, όπως η ρινική καταρροή και η ιγμορίτιδα, μπορούν επίσης να προκληθούν από το άγχος. Το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει επιπτώσεις γενικότερα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύεις περισσότερο από αλλεργίες, κρυολογήματα, προβλήματα στα ιγμόρεια και άλλες ασθένειες που επηρεάζουν τη μύτη σου.

Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τη μύτη, αν και μπορεί να μην είναι ο μόνος λόγος. Η θεωρία είναι ότι το στρες αναγκάζει τον καρδιακό σου ρυθμό να αυξάνεται, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και αιμορραγία.

Πώς μπορείς να περιορίσεις το άγχος;

Τα καλά νέα είναι ότι η μύτη σου μπορεί να λειτουργήσει ως σημάδι, για να δώσεις βάση στη ψυχολογία σου. Το άγχος έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να το ελαττώσεις εκείνη τη στιγμή, είναι να βάλεις το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στο στομάχι και κλείνοντας τα μάτια, να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές από τη μύτη. Ακόμα και μία τέτοια ολιγόλεπτη παύση μπορεί να σε ηρεμήσει.