ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 υγιεινές τροφές που καταπολεμούν το άγχος με φυσικό τρόπο

iStock

Όλο και πιο συχνά, έρευνες φέρνουν νέα στοιχεία γύρω από το πώς το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας και υγεία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καταστάσεις όπως καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη.

Ένας από τους πιο πρακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσεις το άγχος της καθημερινότητας, είναι να φροντίζεις λίγο περισσότερο τη διατροφή σου. Ορισμένες τροφές μάλιστα, μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι σου για να καταπολεμήσεις το άγχος και μάλιστα με φυσικό τρόπο. Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε 4 αναπάντεχες τροφές που καταπολεμούν το άγχος και τις οποίες μπορείς εύκολα να προσθέσεις στην καθημερινή διατροφή σου.

Αυγά

4 υγιεινές τροφές που καταπολεμούν το άγχος με φυσικό τρόπο Pexels

Τα αυγά αναφέρονται συχνά ως η πολυβιταμίνη της φύσης λόγω του εντυπωσιακού θρεπτικού τους προφίλ. Τα ολόκληρα αυγά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά που σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις το άγχος με φυσικό τρόπο. Eίναι ιδιαίτερα πλούσια σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε λίγα μόνο τρόφιμα. Η χολίνη, έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να προστατεύει από το άγχος.

Ταχίνι

Το ταχίνι είναι ένα πλούσιο άλειμμα φτιαγμένο από σουσάμι, το οποίο αποτελούν εξαιρετική πηγή του αμινοξέος L-τρυπτοφάνη. Η L-τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και σεροτονίνης που ρυθμίζουν τη διάθεση. Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διάθεσης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους.

Οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή, όπως τα μύδια και τα στρείδια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα όπως η ταυρίνη, η οποία τονώνει τη διάθεση. Η ταυρίνη και άλλα αμινοξέα, χρειάζονται για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη ρύθμιση του άγχους. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η ταυρίνη μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα. Τα οστρακοειδή είναι επίσης πλούσια με βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σελήνιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης.

Γλυκοπατάτες

Η κατανάλωση υδατανθράκων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά όπως οι γλυκοπατάτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης της ορμόνης του άγχους. Αν και τα επίπεδα κορτιζόλης ρυθμίζονται αυστηρά, το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πόνο και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις. Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική επιλογή υδατανθράκων. Είναι επίσης γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, σημαντικά για την διαχείριση του άγχους, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο.