ΣΧΕΣΕΙΣ

Η απλή τεχνική που σου δίνει πίσω την όρεξη για σεξ. Βάλε κι εσύ ένα χεράκι

Unsplash

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τις αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία στη ζωή μας. Μεταξύ αυτών, η λίμπιντο μοιάζει πλέον με rollercoaster και η ερωτική διάθεση μεταβάλλεται συνεχώς.

Στην προσπάθεια να βρούμε τρόπους να ανακτήσουμε την παλιά μας όρεξη για σεξ, εντοπίσαμε μία τεχνική που ξεκινά από το πνεύμα και καταλήγει στο σώμα. Και λέγεται “Sensate Focus”.

Ποια είναι η τεχνική που επαναφέρει την όρεξη για σεξ;

Αποτελεί μέρος στη θεραπεία του σεξ και δημιουργήθηκε από τους ερευνητές William H. Masters και Virginia E. Johnson το 1960. Στόχος της είναι να εκπαιδεύσει το μυαλό να συγκεντρώνεται στη θερμοκρασία, την πίεση και την υφή, προκειμένου να μπλοκάρει όλες αυτές τις σκέψεις που μπαίνουν εμπόδιο στην απόλαυση. «Το Sensate Focus είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διαχειρίζεσαι το άγχος την πανδημίας και να το μπλοκάρεις όταν κάνεις σεξ», τονίζει ο ιδρυτής του app για sex therapy, Blueheart. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για εσένα που έχεις αποσυνδεθεί από τη λίμπιντό σου, αλλά και από τον σύντροφό σου.

Πώς λειτουργεί η τεχνική Sensate Focus;

Δεν είναι τίποτα πολύπλοκο. Εκπαιδεύεσαι στο να επικεντρώνεσαι σε όλες σου τις αισθήσεις. Οι μυρωδιές, οι ήχοι, αλλά και τα συναισθήματα. Αποβάλλεις τις αρνητικές σκέψεις και οτιδήποτε σου προκαλεί στρες, κάνοντας focus στο εδώ και τώρα. Δεν χρειάζεται εξάλλου να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι η κορτιζόλη που εκκρίνεται λόγω άγχους, επιδρά αρνητικά στα πάντα. Η τεχνική Sensate Focus έρχεται να σου μάθει πώς να ασχολείσαι μόνο με τις αισθήσεις σου, βοηθώντας το σώμα να παράξει ωκυτοκίνη και ντοπαμίνη, τις ορμόνες της καλής διάθεση.

Πώς θα την εφαρμόσεις στην πράξη

Η θεωρία είναι σαφέστατα πιο εύκολη από την πράξη αλλά δεν είναι ακατόρθωτο να ξαναβρείς την όρεξή σου για σεξ. Καταρχάς, φρόντισε να βρίσκεις αρκετό χρόνο για εσένα και το ταίρι σου, κατά τον οποίο κανείς δεν θα είναι κουρασμένος ή σε πολύ κακή διάθεση. Κλείστε κινητά και δημιουργήστε την ανάλογη ατμόσφαιρα, χωρίς το σεξ να είναι ο μοναδικός στόχος. Ακολουθεί το άγγιγμα σε όλο το σώμα, αλλά όχι απαραίτητα στα γεννητικά όργανα ή το στήθος.

Ακολούθησε τον δικό σου ρυθμό και μην σκέφτεσαι ότι το άγγιγμα πρέπει να είναι μόνο ερωτικό. Ξεκινάμε από τα χέρια για να καταλήξουμε, εάν το θέλουμε, στην ερωτική πράξη. Δοκιμάστε να το κάνετε 3 φορές την εβδομάδα και κάποια στιγμή θα έρθει και η όρεξη. Το ζητούμενο εδώ είναι να συνδεθείς περισσότερο με τον σύντροφό σου και να επικεντρώνεσαι στο παρόν. Να απολαμβάνεις τη στιγμή και να μπλοκάρεις τις στρεσογόνες σκέψεις. Μία τεχνική που σε βοηθά και στην περίπτωση που πονάς κατά τη διάρκεια του σεξ.