ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: 10 τρόποι να παραμείνεις υγιής σε περίοδο έξαρσης

Unsplash

Η γρίπη δεν είναι κάτι απλό. Είναι ένας ιός που ξεπερνά σε σοβαρότητα το κλασικό χειμωνιάτικο κρύωμα. Σου προκαλεί εξουθένωση και μπορεί να διαρκέσει το λιγότερο μία εβδομάδα. Επίσης, μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη για συγκεκριμένες ομάδες, όπως τα παιδιά οι ηλικιωμένοι και οι έγκυοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γρίπη του φετινού χειμώνα είναι η χειρότερη της δεκαετίας. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τη νόσο και χιλιάδες έχουν μπει στο νοσοκομείο. Όταν οι συνάδελφοι στο γραφείο κρεβατώνονται με γρίπη ή όταν το παιδί σου αρρωσταίνει και χρειάζεσαι δυνάμεις για να το φροντίσεις, δες πώς θα αποφύγεις την έξαρση της νόσου παραμένοντας γερή και δυνατή.

Κάνε το εμβόλιο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το καλύτερο μέσο πρόληψης της γρίπης είναι το εμβόλιο. Αν και ιδανικά πρέπει να γίνεται πριν τον χειμώνα, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ποτέ δεν είναι αργά. Συστήνεται κυρίως για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις εγκύους και τους ανθρώπους με χρόνιες νόσους. Αλλά καλό είναι να το κάνουν όλοι, ώστε να μη μεταδίδεται ο ιός.

Σωστό πλύσιμο χεριών

Απλό αλλά όχι πάντα κατανοητό. Καταρχάς, πρέπει να πλένεις τα χέρια σου πριν φας, αφότου πας στην τουαλέτα, αφού αλλάξεις πάνες και όταν βρίσκεσαι κοντά σε κάποιον άρρωστο. Πλύνε τα χέρια σου καλά (ακόμα και κάτω από τα νύχια) για περίπου 20 δευτερόλεπτα και ξέβγαλε καλά. Μπορείς να έχεις στην τσάντα σου ένα αντισηπτικό για να καθαρίζεις τα χέρια σου παντού.

Απόφυγε όσους νοσούν

Όσο μπορείς, μείνε μακριά από ανθρώπους που νοσούν από γρίπη. Μην πλησιάζεις πολύ, μην ανταλλάσσεις φιλιά και χειραψίες και πλένε τα χέρια σου όσο πιο συχνά μπορείς.

Απολύμανε τα πάντα

Έχε μαζί σου απολυμαντικό για να καθαρίζεις το γραφείο σου συχνά. Εκτός του ότι θα είναι καθαρό, εξαφανίζεις τα μικρόβια και τα βακτήρια από έναν χώρο όπου περνούν πολλά άτομα.

Να παίρνεις προβιοτικά

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή λήψη προβιοτικών παρέχει διάφορα οφέλη στην υγεία σου. Αν και δεν θα αποτρέψουν τη γρίπη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τις πιθανότητες. Οι φυσικοί τρόποι για να πάρεις προβιοτικά είναι από το γιαούρτι, το ξινό λάχανο και το κότατζ.

Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου

Το ξέρω ότι το κάνεις ασυναίσθητα μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, τα μικρόβια εξαπλώνονται όταν αγγίζεις κάτι που έχει μολυνθεί και μετά αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σου.

Να τρως ισορροπημένα

Η ισορροπημένη διατροφή κάνει γενικά καλό στον οργανισμό σου. Φρούτα, λαχανικά, υδατάνθρακες, καλά λίπη και πρωτεΐνη. Πιο συγκεκριμένα, οι τροφές με φλαβονοειδή, όπως το μαύρο τσάι και τα μύρτιλλα, μπορούν να αποτρέψουν το κρύωμα και τη γρίπη. Επιπλέον, το πράσινο τσάι έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για γρίπη αλλά και άλλων ασθενειών.

Γυμνάσου

Έρευνες του 2006 έδειξαν ότι αν ασκείσαι 3-4 φορές την εβδομάδα, ενισχύεις της άμυνα του οργανισμού κόντρα στους ιούς και τα βακτήρια. Πήγαινε για περπάτημα, jogging ή ποδηλασία.

Κοιμήσου καλά

Εκτός του ότι έχεις ενέργεια και καλή διάθεση, το σώμα μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες και να χτίσει δυνατό ανοσοποιητικό. Κοιμήσου τουλάχιστον 7 ώρες. Αν νιώθεις να αρρωσταίνεις, κοιμήσου περισσότερο.

Περιόρισε (ή και κόψε) το κάπνισμα

Περιόρισέ το ή κόψε το. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κάνεις και η έξαρση της γρίπης είναι ένας από αυτούς. Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα να αρρωστήσεις, διότι προκαλεί υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού.