ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 τροφές που είναι γεμάτες προβιοτικά

Όταν πάλι ακούς τη λέξη βακτήρια, κάνεις μόνο αρνητικούς συνειρμούς, ενώ ψάχνεις να βρεις απολυμαντικό χεριών για να τα καταπολεμήσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν και τα «καλά» βακτήρια, τα οποία ζουν στο έντερό μας, όπως και αυτά που γνωρίζουμε ως προβιοτικά, τα παίρνουμε μέσα από τροφές και συμπληρώματα και κάνουν συνολικό καλό στην υγεία. Κάποια προβιοτικά έχουν θετικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα ή καταπολεμούν τα επικίνδυνα βακτήρια που απειλούν με μολύνσεις, ενώ άλλα στοχεύουν κατευθείαν στην υγεία του εντέρου. Αυτά θα ανακαλύψουμε εδώ, μέσα από τις 5 τροφές που έχουν φυσικά προβιοτικά και που μπορείς να εντάξεις στην ισορροπημένη και πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή σου.

Kombucha

To τσάι από την Άπω Ανατολή είναι ένα μείγμα τσαγιού με μαγιά (νιώθεις σα να έχει ανθρακικό) και είναι πλούσιο σε προβιοτικά. Κάνει θαύματα στο πεπτικό σύστημα (αλλά και γενικά στην υγεία σου) αλλά θα το βρεις πιο δύσκολα, και κυρίως σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.

Γιαούρτι

Η πιο εύκολη και κλασική επιλογή για εμάς είναι το ελληνικό γιαουρτάκι, το οποίο συστήνουν και οι γιατροί. Αναζήτησε τις μάρκες που δεν «σκοτώνουν» τα καλά βακτήρια και δεν έχουν προσθήκη ζάχαρης.

 

Κεφίρ

Σημαίνει «καλή αίσθηση» μετά το φαγητό και η σημαντικότερη λειτουργία του είναι ότι προστατεύει το στομάχι από τα «κακά» βακτήρια. Οι σπόροι του κεφίρ προστίθενται στο γάλα, κατόπιν αφαιρούνται και το πίνεις κανονικά. Σε γενικές γραμμές, είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι και σε βοηθά στη διαχείριση του βάρους, την πέψη αλλά και την ψυχική υγεία.

Δες κι αυτό: Τα 3 φρούτα που πρέπει να τρως αν θες να ζήσεις 100 χρόνια

Miso

Το γνωρίζουμε σε μορφή σούπας σε ασιατικά μαγαζιά αλλά η αρχική μορφή της είναι ένα combo από φασόλια σόγιας και koji, ένα είδος μούχλας που αναπτύσσεται στο ρύζι (και είναι απόλυτα ασφαλές).

Ξινολάχανο

Πρόκειται για λάχανο που υφίσταται ζύμωση, κατά τη διάρκεια της οποίας παράγονται βακτήρια και ωφελούν πολύ το έντερο. Και ως λαχανικό, είναι άριστη πηγή φυτικών ινών.