FITNESS

Γυμναστική για αρχάριους: 8 συμβουλές για πιο αποτελεσματικό workout

Pexels

Εάν ξεκίνησες πρόσφατα γυμναστική ή εάν σκέφτεσαι να ενισχύσεις τη φυσική σου κατάσταση, αρχικά σου αξίζουν συγχαρητήρια. Το να αποφασίσεις να γίνεις πιο δραστήρια στην καθημερινότητά σου, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να επωφεληθείς από όλα τα οφέλη της άσκησης:  Aπό την καλύτερη διάθεση έως την καλύτερη ποιότητα ύπνου και γενική υγεία.

Φυσικά, κάθε αρχή και δύσκολη. Η γυμναστική, για όλους τους αρχάριους, μπορεί να φαντάζει με αναρρίχηση στο Έβερεστ. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τίποτα δεν είναι δύσκολο, αν ξέρεις πώς να το προσεγγίσεις. Αν αισθάνεσαι ότι δεν ξέρεις από πού πρέπει να ξεκινήσεις, πόση ώρα και πόσες φορές χρειάζεται να γυμνάζεσαι και τι είδους προπόνηση σου ταιριάζει καλύτερα, δεν είσαι μόνη. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 8 συμβουλές, που θα σου φανούν πολύτιμες, όχι μόνο στην αρχή, αλλά και στη συνέχεια της νέας fitness ρουτίνας σου.

Γυμναστική για αρχάριους: 8 συμβουλές για αποτελεσματικό workout Unsplash

Καθόρισε από την αρχή τους στόχους σου

Το πρώτο βήμα είναι να αφιερώσεις πραγματικά χρόνο για να καταλάβεις τα «γιατί», τα «τι» και τα «πώς»: Γιατί αποφάσισες να επενδύσεις στη φυσική σου κατάσταση και την ευεξία τώρα; Με ποιους τρόπους θα είναι διαφορετική η ζωή σου όταν η γυμναστική μπει σε αυτή σε τακτική βάση; Και πώς θα συμπεριλάβεις τη φυσική κατάσταση στον τρόπο ζωής σου σήμερα και αυτήν την εβδομάδα; Μόλις απαντήσεις σε  αυτές τις ερωτήσεις, τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα.

Ξεκίνα με τρεις προπονήσεις 30 λεπτών την εβδομάδα

Εάν μόλις ξεκίνησες ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης, μην το παρακάνεις. Ξεκίνα με τρεις ημέρες την εβδομάδα και προγραμμάτισε τις προπονήσεις σου, σαν ραντεβού με γιατρό. Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσεις ένα πλήρες μάθημα – μείνε για 30 λεπτά ή δοκίμασε μια σύντομη ιδιωτική προπόνηση ή μια προπόνηση στο σπίτι. Στη συνέχεια, μετά την τέταρτη εβδομάδα, δοκίμασε να προσθέσεις άλλα 30 λεπτά κάθε δεύτερη εβδομάδα. Θα εκπλαγείς όταν δεις πόσο δυνατή θα νιώθεις!

Γυμναστική για αρχάριους: Προτεραιότητα στη συνέπεια και όχι στην ένταση

Είναι καλύτερα να κάνεις μια προπόνηση 45 λεπτών, μέτριας έντασης τρεις φορές την εβδομάδα, παρά να κάνεις μια δίωρη προπόνηση υψηλής έντασης έξι φορές την εβδομάδα και μετά να εξαντληθείς σε τρεις εβδομάδες επειδή δεν είναι βιώσιμο. Και να θυμάσαι ότι χρειάζεται χρόνος και συνέπεια για να φτιάξεις το σώμα σου, αλλά μια προπόνηση μπορεί να σε βάλει σε καλύτερη διάθεση. Τα αφήνεις όλα στο γυμναστήριο: το ενοχλητικό αφεντικό, η λογομαχία με τον καλύτερό σου φίλο, το να είσαι κολλημένος στην κίνηση.

 

 

 

Κάνε προπονήσεις που πραγματικά σου αρέσουν

Η καλύτερη συμβουλή για αρχάριους στη γυμναστική, είναι να βρεις κάτι που σου αρέσει και να εστιάζεις στη μικρή, σταδιακή πρόοδο κάθε μέρα. Οι ειδικοί επιμένουν, ότι παίρνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα από την άσκηση, όταν είμαστε συνεπείς. Και για να είμαστε συνεπείς, πρέπει να απολαμβάνουμε το ταξίδι. Οι μικροί στόχοι που ολοκληρώνονται κάθε μέρα κάνουν μεγάλη πρόοδο με την πάροδο του χρόνου και μας δίνουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης καθημερινά.

Ξεκίνα αργά και κάνε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου

Για να αποφύγεις την εξάντληση και τους τραυματισμούς, ξεκίνα αργά, βάλε ρεαλιστικούς στόχους, να ακούς το σώμα σου και να κάνεις διαλείμματα, όσο συχνά χρειάζεται. Η δέσμευση να ξεκινήσεις μια νέα προπόνηση είναι αρκετά δύσκολη. Οπότε αν δεν είσαι ειλικρινής, σχετικά με το επίπεδο φυσικής σου κατάστασης και ξεκινάς πολύ απότομα, ουσιαστικά σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Και αυτό απέχει πολύ από τον επιδιωκόμενο στόχο.

Γυμναστική για αρχάριους: Μην παραλείπεις την προθέρμανση και την αποθεραπεία

Η προθέρμανση, είναι ιδιαίτερα σημαντική πριν ξεκινήσεις την προπόνησή σου. Μια σωστή προθέρμανση με δυναμικές διατάσεις, είναι σημαντική για να προετοιμάσεις το σώμα σου κατάλληλα και χωρίς κίνδυνο για τραυματισμούς. Αφιέρωσε χρόνο επίσης για διατάσεις μετά την προπόνησή σου και φρόντισε να έχεις και ημέρες ξεκούρασης. Υπάρχει αρκετός χρόνος για πρόοδο. Το νέο σου εγχείρημα μπορεί να είναι και διασκεδαστικό. Βάλε στόχους και επιβράβευσε τον εαυτό σου μόλις τους κατακτήσεις: Ένα μασάζ ή μια μικρή απόδραση, είναι κάποιες από τις επιλογές σου. Μην ξεχνά να μένεις ενυδατωμένη και ξεκίνα ένα καλό πρόγραμμα διατροφής. Χρειάζεσαι τα κατάλληλα καύσιμα για να πετύχεις.

Συμφιλιώσου με την ιδέα ότι τα αποτελέσματα δεν έρχονται αμέσως

Κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά με τους αρχάριους στη γυμναστική, είναι ότι ξεκινούν με την προσδοκία ότι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θα συμβούν γρήγορα. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπίσεις τη φυσική κατάσταση ως μια μεγάλη εικόνα. Η άσκηση, πρέπει να γίνει μέρος της ρουτίνας σου. Θυμήσου επίσης ότι η γυμναστική, είναι πολύπλευρη και ότι ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και προπόνησης, οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα.

 

Γυμναστική για αρχάριους: Αποδέξου ότι θα έχεις πισωγυρίσματα και αυτό είναι ΟΚ

Να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου. Τα πισωγυρίσματα και οι αναποδιές είναι και αυτά στο πρόγραμμα. Το κλειδί είναι να μη χάσεις την υπομονή σου και να συνεχίζεις να προχωράς. Το μόνο σταθερό πράγμα στη ζωή είναι η αλλαγή. Επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αλλαγές για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.