FIT LIKE A PRO

Γυμνασμένο σώμα: Κάναμε στη fitness expert, Ιωάννα Λαουμτζή, όλες τις ερωτήσεις θα ήθελες να κάνεις κι εσύ

Ioanna Laoumtzi/Instagram

Η Ιωάννα Λαουμτζή είναι η νέα μας guest fitness editor στη στήλη “Fit Like  A Pro” και σύντομα θα γυμνάζεστε παρέα μέσα από τα στοχευμένα fitness videos που ετοιμάζουμε μαζί της εδώ στο Ladylike. Η επικεφαλής προπονήτρια και έμπειρη fitness expert είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με διπλή ειδίκευση στο αθλητικό management και το θαλάσσιο σκι. Η πολυετής εμπειρία της σε μεγάλα fitness studios και health clubs, οι συνεχείς μετεκπαιδεύσεις σε νέες φόρμες training και ειδικότερα στους τομείς της φυσιολογίας και της ψυχολογίας, σε συνδυασμό με την άσκηση, την οδήγησαν στην ίδρυση του IL Exclusive Fitness.

Η Ιωάννα απάντησε σε fitness ερωτήσεις που ίσως θα ήθελες να της κάνεις κι εσύ. Ακολουθούν οι απαντήσεις και οι συμβουλές της.

-Ιωάννα, μπορεί μια γυναίκα- που δεν έχει χρόνο- με 2 φορές την εβδομάδα προπόνηση να δει αποτέλεσμα στο σώμα της; 

-Όλα γίνονται αρκεί να υπάρξει ένας σωστός προγραμματισμός. Το σώμα μας λειτουργεί όπως ένας υπολογιστής. Το αποτέλεσμα που θα σου δώσει θα είναι ανάλογο των δεδομένων που θα πάρει. Η προπόνηση, η οποία θα είναι σωστά δομημένη και πλήρως εναρμονισμένη με τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες κάθε σώματος είναι αρκετή έστω και για δυο φορές ανά εβδομάδα ώστε να δώσει αυτό που ζητάει η κάθε γυναίκα. Προτείνω λοιπόν ένα personal training πρόγραμμα. Ένα ζωντανό πρόγραμμα άσκησης που θα προσαρμόζεται πάντα στα δικά της «μέτρα».

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που πιστεύει ο κόσμος για τη γυμναστική;

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ειδικά στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η γυμναστική είναι κάτι πολύ απλό που μπορεί να κάνει χωρίς τις οδηγίες κάποιου ειδικού, απλά παρακολουθώντας κάποιο προγραμμα Διαδικτύου. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος με αποτέλεσμα τη πρόκληση τραυματισμών. Στη καραντίνα το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν πολύ έντονο. Επιλέξτε τον ειδικό φυσικής αγωγής για να σας μάθει ότι χρειάζεστε και να σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές και κατευθύνσεις για να χτίσετε σωστές βάσεις και να θέσετε στόχους που θα πραγματοποιήσετε πολύ πιο γρήγορα μαζί.

– Σε εκείνες που αρνούνται να γυμναστούν στο σπίτι και προτιμούν το fitness studio/γυμναστήριο υπό την καθοδήγηση του trainer, αλλά διστάζουν, τι έχεις να πεις; Πώς εξασφαλίζεται μια ασφαλής προπόνηση;

Ένα γυμναστήριο/fitness studio έχει δημιουργηθεί με σκοπό τη σωστή εκγύμνασή σου. Εκεί μπορείς να βρεις ειδικά μηχανήματα και οργανωμένους χώρους  για να εκτελέσεις τη προπόνησή σου με ασφάλεια. Δεν είναι εφικτό να είσαι το ίδιο συγκεντρωμένη στο προσωπικό σου χώρο όπως στο χώρο του γυμναστηρίου. Οι προπονητές σου βρίσκονται εκεί όχι μόνο για να εξασφαλίσουν μια προπόνηση χωρίς τραυματισμούς αλλά και για να σε παροτρύνουν να κάνεις ότι χρειάζεται ώστε να μείνεις ασφαλής.

Οι συμβουλές της Ιωάννας Λαουμτζή για να γυμνάζεσαι με ασφάλεια:

  • Να επιλέγεις να γυμνάζεσαι όσο πιο νωρίς μέσα στην ημέρα είναι εφικτό για σένα. Δοκίμασε τις πρωινές ώρες.
  • Να έχεις πάντα τη δίκη σου προσωπική πετσέτα και αθλητικά παπούτσια μόνο για το γυμναστήριο.
  • Να απολυμαίνεις πριν και μετά από κάθε χρήση κάποιου μηχανήματος.
  • Μην ξεχνάς το αντισηπτικό όποτε πίνεις νερό.
  • Να κρατάς τις αποστάσεις από τους συναθλούμενους και τους trainers (2 μέτρα).
  • Να ζητάς από τον προσωπικό σου προπονητή που ίσως έχει ξεχαστεί και δεν έχει φορέσει τη μάσκα του, να τη φορέσει.

 

Για πριν το workout μια μπανάνα είναι ό,τι πρέπει για ενέργεια μετά το workout αν έχεις γυμναστεί πρωί, ένα χορταστικό μπολ με γιαούρτι, βρώμη, ταχίνι, κανέλα, μέλι, ενώ αν έχεις γυμναστεί απόγευμα προτείνω μια ομελέτα με λαχανικά.

-Όταν έχεις μόλις μισή ώρα τη μέρα για να γυμναστείς, τι κάνεις;

Ένα tabata no equipment fat burn workout. Δοκίμασέ το και εσυ!

20sec high knees
10 sec rest
20sec froggers
10 sec rest
20 sec speed skaters
10 sec rest
20 sec plank jack
10 sec rest
20 sec tuck jumps
10 sec rest
20 sec mountain climbers
10 sec rest
20 sec squat jump turn
10 sec rest
20 sec burpees
10 sec rest

Εκτέλεσε σε 8 κύκλους. Μην ξεχάσεις τις διατάσεις σου.

– Αν έπρεπε να κάνεις αυστηρά μόνο μία άσκηση την ημέρα, ποια θα ήταν αυτή;

Σανίδα. Υπάρχουν τόσες παραλλαγές αυτής της πραγματικά πολύ ωφέλιμης άσκησης που μπορείς να κάνεις για να δυναμώσεις και να γραμμώσεις όλο το σώμα σου. Δοκίμασε 1’-3’ καθημερινά.

– Ποιο είναι το βασικό κίνητρο ώστε να ξεκινήσει κάποιος να γυμνάζεται, ενώ δεν έχει ξαναγυμναστεί ποτέ στη ζωή του;

Η προτεραιότητα για το σώμα και την υγεία του. Αν νιώθεις καλά το σώμα σου, έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και είσαι πιο δυνατή ώστε να ανταπεξέλθεις σε κάθε δυσκολία της καθημερινότητάς σου. Επίσης για σένα που είσαι μανούλα μην ξεχνάς πως με αυτό το τρόπο δίνεις το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά μας εξάλλου είναι ο καθρέφτης μας.