ΥΓΕΙΑ

Γιατί το σώμα σου έχει ανάγκη ένα τριήμερο, σύμφωνα με τους ειδικούς

Unsplash

Πολλές φορές τα Σαββατοκύριακα δεν είναι αρκετά. Πότε ήταν Παρασκευή βράδυ και πότε ξημέρωσε Δευτέρα; Δεν το χωράει το μυαλό σου. Δεν προλαβαίνεις να κάνεις όσα θέλεις, αλλά ούτε και να ξεκουραστείς.

Μέχρι που προκύπτουν αυτά τα ιερά τριήμερα, όπως αυτό της Καθαράς Δευτέρας και η Δευτέρα δεν είναι εργάσιμη. Όχι. Είναι μία Δευτέρα σε επιμήκυνση. Ιδανικά, θα ήθελες να κάτσεις και να ξεκουραστείς μία ολόκληρη εβδομάδα, αλλά οι ειδικοί σου λένε ότι το τριήμερο ίσως και να είναι καλύτερο.

Τριήμερο και ύπνος

Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο Δρ. Niket Sonpal, μία ακόμα ευκαιρία για καλό ύπνο, είναι μία ευκαιρία για επαναφόρτιση. Μπορεί να θεωρείς ότι μία νύχτα δεν μπορεί να σου κάνει και πολλά, αλλά ο ειδικός διαφωνεί. Ένα κλασικό σαββατοκύριακο δημιουργεί το εξής. Δεν δίνεις τόσο μεγάλη αξία στη σημασία του ύπνου, γιατί έχεις λιγότερες ευκαιρίες να κοιμηθείς. Αλλά μέσα σε ένα τριήμερο, μοιράζεις καλύτερα τον χρόνο σου, ειδικά στο κομμάτι του ύπνου.

«Ο ύπνος έχει έναν θεμελιώδη ρόλο στο να βελτιώνει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες, τη σταθεροποίηση της διάθεσης και το πώς νιώθουμε. Αντίστοιχα, η έλλειψη ύπνου μας προκαλεί συστηματική δυστυχία», εξηγεί ο Dr. Sonpal. «Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου κάνει λιγότερο ευαίσθητους τους αισθητήρες της σεροτονίνης, που μας βοηθά να κοιμηθούμε και να χαλαρώσουμε. Αυτό επηρεάζει με τη σειρά του την όρεξη, τη διάθεση και τη θερμοκρασία του σώματος».

Τρεις μέρες επαρκούς ύπνου δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά είναι μία καλή αφορμή για να ξεκινήσεις να προσθέτεις μία ώρα ύπνου κάθε βράδυ και να το κάνεις και μέσα στην εβδομάδα. Σιγά σιγά, νιώθεις την πνευματική και σωματική βελτίωση. Όλα φυσικά εξαρτώνται από την καθημερινή ρουτίνα του ύπνου σου.

Ας ξεχάσουμε το θέμα του ύπνου για λίγο. Έστω και μία έξτρα ημέρα χαλάρωσης, διαβάσματος ή κάνοντας ό,τι σου αρέσει, μπορεί να έχει επίδραση με διάρκεια. Βελτιώνονται οι σχέσεις με τους γύρω μας, γινόμαστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά και γενικά νιώθουμε μία χαρά. Και γυρνάμε στη δουλειά λίγο πιο αισιόδοξοι.