MADAME GINGER

3 γαστρονομικοί προορισμοί για να περάσεις την Καθαρά Δευτέρα

Η Madame Ginger σου προτείνει 3 ιδανικούς γαστρονομικούς προορισμούς για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Aκόμα κι αν είσαι πρότυπο στην οργάνωση ταξιδιών. Aκόμη κι αν έχεις τσεκάρει ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2019 -όταν δηλαδή είχες μπει για τα καλά στον ρυθμό της δουλειάς και κοίταζες πότε μπορείς να ξαναφύγεις για να ξεσκάσεις- τις αργίες και τα τριήμερα του 2020. Παρόλο που ταυτίζεσαι απόλυτα με τη Monica Geller από την τηλεοπτική παρέα των Friends, σίγουρα Gingerάκι κάποια απόδραση θα κανονίσεις την τελευταία στιγμή.

 

Είτε γιατί δεν πρόλαβες να σκεφτείς κι αυτό μέσα στην απαιτητική σου καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις, είτε γιατί η δική σου παρέα δεν ήταν ακόμα σίγουρη για το τι θέλει να κάνει την Καθαρά Δευτέρα. Βέβαια, υπάρχει η πιθανότητα να είσαι ένα πραγματικά ελεύθερο πνεύμα που δεν σου δημιουργεί κανένα απολύτως άγχος το να βάλεις τρία ρούχα σε ένα backpack και να φύγεις την Καθαρά Δευτέρα, ίσα- ίσα, μπορεί αυτό να λειτουργεί απελευθερωτικά για σένα.

Είτε, λοιπόν, είσαι τύπος του προγράμματος, είτε αντιμετωπίζεις τη ζωή (και τα τριήμερα) με έναν πιο περιπετειώδη τρόπο, πάντα με την προϋπόθεση ότι σου αρέσει να ανακαλύπτεις έναν τόπο μέσα από το φαγητό του, σου έχω τρεις προορισμούς που απέχουν από 238 έως 338 χιλιόμετρα από την Αθήνα, δηλαδή, θα οδηγήσεις από 2μιση έως 4 ώρες και θα βρεθείς σε μερικά από τα πιο πλούσια γαστρονομικά μέρη της χώρας μας.

Φαντάζομαι ότι θα φύγεις Παρασκευή μετά τη δουλειά ή Σάββατο πρωί-πρωί. Άρα, ετοιμάσου να απολαύσεις για δυο μέρες όλα τα ωραία και τοπικά που παράγουν και φτιάχνουν αυτά τα μέρη, να ανακαλύψεις τα κλασικά αλλά και τα νέα νόστιμα στέκια τους. Την Καθαρά Δευτέρα θα βρεθείς σε τραπέζια με σαρακοστιανά εδέσματα, όπως κάθε χρόνο άλλωστε τέτοια μέρα. Παρακάτω οι δικοί μου αγαπημένοι προορισμοί για την Καθαρά Δευτέρα:

Καλαμάτα

Και τι δεν έχει αυτή η πόλη; Η Καλαμάτα όχι απλά είναι ένας από τους ιδανικότερους προορισμούς για μια σύντομη απόδραση από την Αθήνα αλλά ευνοεί κι η ίδια τις κοντινές εξορμήσεις, αφού σε μικρή απόσταση υπάρχουν διάφορα ωραία και ξακουστά να δεις και να θαυμάσεις.

Στην πόλη της θα περπατήσεις στην παραλιακή της Ναυαρίνου και θα γνωρίσεις το ιστορικό της κέντρο, εκεί όπου συγκεντρώνεται όλη η ζωή και η διασκέδασή της. Μπορείς να αναζητήσεις τα ορεινά χωριά της δυτικής πλαγιάς του όρους Ταΰγετου, στον δρόμο προς την πόλη της Σπάρτης, σε μια διαδρομή που φημίζεται για την ομορφιά της.

Η «αρχόντισσα» όμως της Μεσσηνίας έχει κι άλλα να σου δείξει: τα κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης, παραλίες (αν σου κάνει καλό καιρό) σαν τη Βοϊδοκοιλιά που είναι κοντά και αξίζουν την οδήγηση.

Επειδή το καταλαβαίνω όμως ότι έχεις μόνο ένα τρεις μέρες μπροστά σου την και μάλλον δεν θες να κάνεις πολλά χιλιόμετρα, ας μιλήσουμε για φαγητό. Εκτός από το εξαιρετικό λάδι και τις ελιές της, στην Καλαμάτα θα δοκιμάσεις τυριά, όπως η σφέλα και το ταλαγάνι, λαλάγγια, παστό, σύκα και παστέλι.

Όσο για τα νόστιμα μέρη που πρέπει να αναζητήσεις, στο ”Tricky Bar” με την tiki ατμόσφαιρα θα βρεις ένα από τα πιο ωραία brunch της πόλης και θα το συνοδεύσεις με εξωτικά cocktails.

Για πιο παραδοσιακές καταστάσεις, σου έχω τρεις ταβέρνες: Ο «Βάγιας» με τη φοβερή αυλή σερβίρει κεφτεδάκια, κολοκυθοκορφάδες και βολβούς-θαύμα. Στη «Μουριά» θα βρεις ολόφρεσκο ψαράκι ημέρας, σαλάχι, γαρίδες και λίγα μαγειρευτά ιδανικά για την Καθαρά Δευτέρα. Στο χωριό Πήδημα θα ρωτήσεις πού βρίσκεται η ομώνυμη ταβέρνα και θα φας κόκορα κρασάτο με χοντρά μακαρόνια, ένα πιάτο που θα σου μείνουν αξέχαστο.

Πήλιο

Ένας μέρος που συνδυάζει με τον πιο ιδανικό τρόπο βουνό και θάλασσα, κανείς δεν μπορεί να μείνει παραπονεμένος εκεί. Ανάμεσα στον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο, με νερά κρυστάλλινα και καταπράσινα τοπία, με χωριά αναλλοίωτα στον χρόνο, αν δεν έχεις βρεθείς στο Πήλιο Gingerάκι πρέπει να το βάλεις άμεσα στα σχέδιά σου, aka Καθαρά Δευτέρα. Πίστεψέ με θα μαγευτείς.

Ανεβαίνοντας από τον Βόλο θα συναντήσεις την Πορταριά και τη Μακρινίτσα, δυο χωριά με αρχοντικά, πέτρινες κρήνες και λιθόστρωτα δρομάκια. Κι έπειτα είναι η Βιζίτσα, οι Μηλιές, η Ζαγορά και η Τσαγκαράδα κι άλλα τόσα αρχοντοχώρια. Παντού αξίζει να πας. Το καθένα έχει τη μοναδική του ομορφιά.

Ακόμα όμως κι αν δεν προλάβεις να γυρίσεις όλο το Πήλιο, σίγουρα πρέπει να γνωρίσεις την πληθωρική κουζίνα του, με τα αρωματικά βότανα και τα χόρτα από το βουνό, με τα μανιτάρια που μαγειρεύονται με κάθε πιθανό τρόπο, τα κάστανα και τα φημισμένα μήλα, το σπεντζοφάι-σήμα κατατεθέν της τοπικής κουζίνας, τα γλυκά του κουταλιού που όλα τα νοικοκυριά φτιάχνουν με ό,τι καλό βγάζει ο τόπος.

Εκτός από τα παλιά μαγαζιά, στο βουνό των Κενταύρων μπορείς να αναζητήσεις και τα πιο νέα που με σεβασμό στο παρελθόν του τόπου και την τοπική κουζίνα κάνουν εκπληκτική δουλειά. Θέλω να σου πω για το φαγητό δύο ξενοδοχείων όμως.

Το ”Selina Centavrus Pelion” προσφέρει μία ολιστική προσέγγιση στην εμπειρία που βιώνουν οι επισκέπτες του συνδυάζοντας καταλύματα ξεχωριστού design και all-day δραστηριότητες με ένα καλομαγειρεμένο, healthy πρωινό που μπορείς να απολαύσεις κι εσύ που ίσως δεν μείνεις εκεί. Είναι οικονομικό, με αρκετές vegan επιλογές.

Στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς ανάμεσα στις ανθισμένες ορνανσίες, τα αιωνόβια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά των πηγών, το ”Krista Gastronomy Hotel” μοσχοβολάει κάθε πρωί από τις γεύσεις που ετοιμάζονται για τον πλούσιο μπουφέ του που είναι γεμάτος από πηλιορείτικες γεύσεις και μυρωδιές του βουνού.

Τρίκαλα

Μια φανταστική πόλη, στην καρδιά της Ελλάδας. Αλήθεια, αν δεις στον χάρτη πού βρίσκονται τα Τρίκαλα θα διαπιστώσεις ότι είναι (σχεδόν) στο κέντρο της καθιστώντας τη ιδανικό προορισμό τόσο για σένα που μένεις στην Αθήνα, όσο και για τους φίλους σου από άλλες πόλεις με τους οποίους μπορείς να δώσεις ραντεβού εκεί και να μοιράσετε την απόσταση.

Πρωταγωνιστής των Τρικάλων δεν είναι άλλος από τον ποταμό Ληθαίο που διασχίζει την πόλη και μαζί με τις δέκα συνολικά γέφυρες που ενώνουν τις δύο όχθες του δίνει έναν πολύ ευρωπαϊκό αέρα στην περιοχή.

Στη βορειοανατολική πλευρά της πόλης θα δεις το βυζαντινής καταγωγής κάστρο, με το δεύτερο διάζωμά του να προσφέρει μια συγκλονιστική θέα προς την πόλη, ενώ αξίζει να επισκεφθείς και τη φωτογραφική έκθεση που φιλοξενεί με την ιστορία της πόλης.

Σειρά έχει η βόλτα στο παλιό κομμάτι και ειδικά στις δυο ιστορικές του γειτονιές, στο Βαρούσι, την κάποτε «χλιδάτη» γειτονιά με τα αρχοντικά που κρατάνε από τον 17ο αιώνα και στα Μανάβικα που χτυπούσε η εμπορική καρδιά της πόλης, με τα πέτρινα χτίσματα τα οποία φιλοξενούσαν κάθε είδους μαγαζί και τεχνίτες, ενώ τώρα έχει μετατραπεί σε μια πολυσύχναστη πιάτσα φαγητού, ποτού και καφέ, ιδανική για το τριήμερο Καθαράς Δευτέρας.

Τα Τρίκαλα φημίζονται για τα γαλακτομικά τους προϊόντα και τη φέτα τους, για τα χωριάτικα λουκάνικα και τις πίτες σαν τις λαγκίτες με τυρί ή ζάχαρη, για τον τραχανά και το μέλι από αγριολούλουδα του βουνού, για τα τουρσί τους που φτιάχνουν από την πληθώρα λαχανικών που παράγουν.

Πάμε όμως και στα ωραία μέρη για να φας στα Τρίκαλα. Για πρωινό, το ”The New Green” είναι ένα εστιατόριο υγιεινής διατροφής που άνοιξε πρόσφατα στα Τρίκαλα με σαλάτες, lunch bowls και χυμούς, ενώ βραβεύτηκε για το design του στα τελευταία Big See Interior Design Award στη Λιουμπλιάνα.

Αλλάζουμε εντελώς σκηνικό και σου προτείνω το «Χάνι», το οποίο είναι μια παραδοσιακή ταβέρνα-σταθερή αξία. Εκεί θα πας για την μπριζόλα, τη χωριάτικη, το βουνό από πατάτες και τις πιπεριές γεμιστές.

Εκτός όμως από το ότι θα χορτάσεις, στα Τρίκαλα θα πιεις και πολύ νόστιμα signature cocktails από την ομάδα της μπάρας του «Ρετούς» αλλά και πειραγμένα κλασικά όπως το Negroni που φτιάχνεται με παλαιωμένο τσίπουρο και ωριμάζει για δύο μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Στην υγειά σου, καλή Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή!

Love only,

Madame Ginger