ΥΓΕΙΑ

Γιατί το hangover είναι πιο επικίνδυνο στα 20 και στα 30 σου;

Pexels

Άτομα στα 20 και στα 30 τους, που καταναλώνουν μέτριες έως μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ως νεαροί ενήλικες, σε σύγκριση με άτομα που πίνουν χαμηλές ποσότητες ή καθόλου αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Την επόμενη φορά που θα βρεις για ένα «χαλαρό ποτάκι» φρόντισε να κρατήσεις τον λόγο σου, καθώς από ότι φαίνεται, εκτός από hangover, μπορεί να διατρέχεις και έναν σοβαρότερο κίνδυνο υγείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται όσο περισσότερα χρόνια οι άνθρωποι αναφέρουν, μέτρια ή μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Γιατί το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για 20ρηδες και 30ρηδες Pexels

Το ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Εάν μπορούσαμε να αποτρέψουμε το εγκεφαλικό σε νεαρούς ενήλικες μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην υγεία των ατόμων.

Η νέα μελέτη εξέτασε αρχεία από μια εθνική βάση δεδομένων υγείας της Κορέας, για άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών και εξετάσεις υγείας τεσσάρων ετών. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για την κατανάλωση αλκοόλ που έκαναν κάθε χρόνο. Παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για έξι χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τον αριθμό των ημερών της εβδομάδας, που έπιναν αλκοόλ, καθώς και για τον αριθμό των τυπικών ποτών ανά φορά. Τα άτομα που έπιναν 443 ml την ημέρα, (λίγο περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα) θεωρούνταν ότι έκαναν μέτρια ή βαριά κατανάλωση. 

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι συμπεριλήφθηκαν στην εν λόγω μελέτη, ενώ συνολικά 3.153 υπέστησαν εγκεφαλικό, κατά τη διάρκειά της.

Οι άνθρωποι που έπιναν μέτρια έως πολύ αλκοόλ για δύο ή περισσότερα χρόνια της μελέτης, είχαν περίπου 20% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με άτομα που ήταν ελαφριά (λιγότερο από 443 ml την ημέρα) ή δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Καθώς ο αριθμός των ετών μέτριας έως βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ αυξανόταν, αυξανόταν και ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Τα άτομα με μέτρια έως βαριά κατανάλωση αλκοόλ δύο ετών, είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο, τα άτομα με τρία χρόνια είχαν 22% αυξημένο κίνδυνο και τα άτομα με τέσσερα χρόνια είχαν 23% αυξημένο κίνδυνο. Στα αποτελέσματα των ερευνητών συνυπολογίστηκαν  και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Η συσχέτιση, οφειλόταν κυρίως σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, το οποίο προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο. Για οποιοδήποτε τύπο εγκεφαλικού, τα άτομα με τέσσερα χρόνια μέτριας έως βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ, είχαν ποσοστό εγκεφαλικού 0,51 ανά 1.000 άτομα-έτη, σε σύγκριση με 0,48 για τρία χρόνια κατανάλωσης αλκοόλ, 0,43 για δύο χρόνια, 0,37 για ένα έτος και 0,31 για κανένα.

 

«Δεδομένου ότι περισσότερο από το 90% της επιβάρυνσης του εγκεφαλικού συνολικά, μπορεί να αποδοθεί σε δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ και δεδομένου ότι το εγκεφαλικό σε νεαρούς ενήλικες, επηρεάζει σοβαρά τόσο το άτομο όσο και την κοινωνία περιορίζοντας τις δραστηριότητές τους κατά τα πιο παραγωγικά τους χρόνια, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, σε νεαρά άτομα με συνήθειες μέτριας ή βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ, κρίνεται κρίσιμης σημασίας ως μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής για την πρόληψη του εγκεφαλικού», επισημαίνουν οι επιστήμονες στην μελέτη τους.