ΥΓΕΙΑ

Ο παράγοντας που αυξάνει 35% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό στις γυναίκες

Pexels

Νέα έρευνα δείχνει ότι η αποβολή ή θνησιγένεια, μπορεί να επιφυλάσσει σημαντικότερους κινδύνους από την ψυχολογική επιβάρυνση για τις γυναίκες. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε αποβολή ή θνησιγένεια και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο.

Το εγκεφαλικό είναι γένους θηλυκού

Ο παράγοντας που αυξάνει 35% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό στις γυναίκες Pexels

Η εν λόγω μελέτη, είναι η πρώτη που δείχνει οριστικά τη σχέση μεταξύ απώλειας εγκυμοσύνης και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προσπάθεια δημιουργίας αυτής της σύνδεσης είναι δύσκολη, καθώς απαιτεί την παρακολούθηση μεγάλου αριθμού γυναικών για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και αξιόπιστα δεδομένα για τις εμπειρίες των γυναικών.

Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι οι εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης μεταγενέστερων κινδύνων για την υγεία. Τα ευρήματα,  δείχνουν ότι οι γιατροί τους θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Η υπογονιμότητα, η αποβολή και η θνησιγένεια είναι πιθανόν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, λόγω άλλων προβλημάτων υγείας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ενδοκρινικές διαταραχές (χαμηλή αντίσταση σε οιστρογόνα ή ινσουλίνη), φλεγμονή, προβλήματα με τα ενδοθηλιακά κύτταρα που βοηθούν στη ροή του αίματος, ψυχολογικές διαταραχές, ανθυγιεινές συμπεριφορές (όπως το κάπνισμα) ή παχυσαρκία.

Ο ψυχολογικός παράγοντας και η σχέση του με το εγκεφαλικό

Η έρευνα βασίστηκε σε συγκεντρωτικά δεδομένα από 618.851 γυναίκες που συμμετείχαν σε 8 ξεχωριστές μελέτες στην Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι γυναίκες ήταν ηλικίας μεταξύ 32 και 73 ετών και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 11 χρόνια.

Η μελέτη έδειξε ότι, 9.265 (2,8%) γυναίκες είχαν τουλάχιστον ένα μη θανατηφόρο εγκεφαλικό, ενώ 4.003 (0,7%) γυναίκες πέθαναν από εγκεφαλικό. Συνολικά, 91.569 (16,2%) γυναίκες είχαν ιστορικό αποβολής, ενώ 24.873 (4,6%) είχαν ιστορικό θνησιγένειας.

Μεταξύ των γυναικών που είχαν μείνει έγκυες, οι γυναίκες που είχαν αναφέρει αποβολή, είχαν 11% υψηλότερο κίνδυνο μη θανατηφόρου εγκεφαλικού και 17% υψηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν αποβάλει.

Ο κίνδυνος αυξανόταν με κάθε αποβολή. Έτσι οι γυναίκες που είχαν τρεις ή περισσότερες αποβολές είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο για μη θανατηφόρο εγκεφαλικό και 82% υψηλότερο κίνδυνο σε θανατηφόρα εγκεφαλικά, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν ποτέ αποβάλει.

Η θνησιγένεια αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Μεταξύ των γυναικών που είχαν μείνει έγκυες, οι γυναίκες που είχαν ιστορικό θνησιγένειας, είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο μη θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων και 7% υψηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικά επεισόδια.

Και πάλι, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των θνησιγενών γεννήσεων, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μεταγενέστερων εγκεφαλικών, με τις γυναίκες που είχαν δύο ή περισσότερες θνησιγένειες να έχουν 26% υψηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού.

Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει συνδέσμους με υποτύπους εγκεφαλικού επεισοδίου: Οι θνησιγένειες συνδέθηκαν με μη θανατηφόρο ισχαιμικό (απόφραξη) εγκεφαλικό ή θανατηφόρο αιμορραγικό (αιμορραγικό) εγκεφαλικό. Οι αποβολές συνδέθηκαν και με τους δύο υποτύπους.

Η μελέτη ενισχύει τα ευρήματα από μια προηγούμενη συστηματική ανασκόπηση που βρήκε παρόμοια αποτελέσματα, αλλά έδειξε περιορισμένα στοιχεία που συνδέονται με υποτύπους εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από τις πιθανές εξηγήσεις για αυτούς τους δεσμούς, προβλήματα με τα ενδοθηλιακά κύτταρα (τα οποία ελέγχουν την αγγειακή χαλάρωση και συστολή καθώς και απελευθερώνουν ένζυμα πήξης του αίματος) μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια εγκυμοσύνης μέσω προβλημάτων με τον πλακούντα. Αυτά τα προβλήματα σχετίζονται επίσης με το πώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και φλεγμένονται ή μπλοκάρονται κατά τη διάρκεια του εγκεφαλικού.