ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να φοράς εσώρουχα μετά το σεξ;

Pexels

Το έχουμε ακούσει όλες: Μετά το σεξ πρέπει πρέπει να αδειάζεις την ουροδόχο κύστη σου για να αποφύγεις κίνδυνο μολύνσεων. Και τα εσώρουχα τι σχέση έχουν; Συνέχισε να διαβάζεις και στις επόμενες γραμμές το μυστήριο θα διαλευκανθεί.

Η ιεροτελεστία με τα dos and dont’s μετά το σεξ είναι συγκεκριμένη και προφυλάσσει τόσο τη σωματική υγεία μας, όσο και την υγεία της σεξουαλικής μας ζωής. Η Sara Twogood, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, μιλώντας στο Health, αναλύει τις 4 κινήσεις που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει μετά το σεξ.

Μην φοράς εσώρουχα μετά το σεξ

Αν δεν θέλετε να κοιμηθείτε ολόγυμνες, βάλτε μόνο το νυχτικό σας, ή μια χαλαρή πυτζάμα από ύφασμα που αναπνέει καλά. Μην βάλετε εσώρουχα μέχρι το πρωί, αλλιώς μπορεί να δημιουργηθεί λοίμωξη. Το να κοιμηθείτε χωρίς εσώρουχα βοηθάει να αφήσετε τον κόλπο σας να «αναπνεύσει». Αυτό μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ζύμη, ή άλλη κνησμώδη κατάσταση.

Απομάκρυνε την υγρασία

Το σεξ είναι εξ ορισμού μια messy κατάσταση. Το σπέρμα, ο ιδρώτας, τα λιπαντικό και τα κολπικά υγρά μπορούν όλα να αφήσουν την ευαίσθητη περιοχή σου αρκετά υγρή. Χρησιμοποίησε μια υφασμάτινη στεγνή πετσέτα, ή λίγο χαρτί τουαλέτας για να απομακρύνεις την υπερβολική υγρασία. Τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρές συνθήκες. Αν δεν απομακρύνεις την υγρασία αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης από ζυμομύκητες, εξηγεί η Δρ.Twogood.

«Η υγρασία είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε, ειδικά σε γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε ζυμομύκητες», λέει η ίδια. Δεν χρειάζεται να σκουπίζεσαι σκληρά, ή έντονα. Με απλά ακουμπήματα ο κόλπος σου θα στεγνώσει. Αν νιώθεις ότι είναι απαραίτητο, μπορείς να πλυθείς πρώτα με καθαρό νερό και άοσμο σαπούνι και στη συνέχεια να σκουπιστείς καλά.

Απλά μην χρησιμοποιείς αρωματικά ή αρωματισμένα σαπούνια. Επίσης, το καλοκαίρι, ξεπλένεσαι στην θάλασσα. Ο κόλπος, με τις φυσικές του εκκρίσεις και το όξινο περιβάλλον, θα αυτοκαθαριστεί.

Number 1 μετά το σεξ

Ακόμα κι αν η ουροδόχος κύστη σου δεν είναι γεμάτη, προσπάθησε να ουρήσεις ούτως ή άλλως. Η ροή των ούρων θα βοηθήσει να απομακρύνεις βακτηρίδια από την ουρήθρα σου, λέει η Δρ. Twogood. Οι ουρολοιμώξεις «χτυπάνε» όταν τα βακτήρια που ζουν φυσικά στον κόλπο ή στο παχύ έντερο, ωθούνται ακούσια στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αν ανήκεις στην κατηγορία γυναικών, που έχουν μια πιθανή ουρολοίμωξη «στο τσεπάκι» τους.

Δώσε προσοχή στον κόλπο σου

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις φακό για να αυτοεξεταστείς. Απλά άκουσε το σώμα σου μετά το σεξ και σημείωσε τυχόν ενόχληση, φαγούρα, πόνο ή αιμορραγία. Ανάλογα με το πόσο διαρκούν τα συμπτώματα ή εάν υπάρχει λόγος να ανησυχείς- ας πούμε ότι δεν χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό και ανησυχείς για ΣΜΝ – μίλα με τον/την γυναικολόγο σου την και εξήγησε τι ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζεις.