ΣΧΕΣΕΙΣ

Όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις μετά από το σεξ

Unsplash

«Τι πρέπει τι δεν πρέπει στιγμή δεν σκέφτηκα» μπορεί να σιγοτραγουδάς. Ωστόσο αν αναρωτιέσαι τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις μετά το σεξ για την υγεία και την ασφάλειά σου, παρακάτω θα βρεις απαντήσεις μέσα από μια λίστα με τα πιο σημαντικά dos and don’ts.

Μετά από μια νύχτα πάθους, ίσως το μόνο που πραγματικά θέλεις να κάνεις, είναι να μείνεις αγκαλιασμένη με τον σύντροφό σου, να κοιμηθείς, ή να τσιμπήσεις κάτι για να ανακτήσεις δυνάμεις. Υπάρχουν όμως κάποια πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά από κάθε σεξουαλική επαφή σου. Ακολουθεί μια λίστα με πολύτιμες συμβουλές για να διατηρήσεις τη σεξουαλική σου ζωή – και την υγεία σου «στην πένα».

Κράτα τον έλεγχο

Εάν έχεις την παραμικρή υποψία ή αισθάνεσαι ότι κάτι ήταν διαφορετικό αυτή τη φορά, ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά στο προφυλακτικό για να ελέγξεις αν έσπασε. Μπορεί οι πιθανότητες να είναι με το μέρος σου, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο, τα προφυλακτικά αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται λάθος, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και απίθανο να συμβεί. Σχετική ερευνητική μελέτη διαπίστωσε ότι το 7,3% των ανδρών έχει σπάσει προφυλακτικά κατά την εφαρμογή ή τη χρήση τους, ενώ το 4,4% ανέφερε ότι το προφυλακτικό γλίστρησε κατά τη διάρκεια της επαφής.

Από όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά το σεξ, ο έλεγχος του προφυλακτικού φέρνει πιθανώς την περισσότερη ηρεμία. Και αν αποδειχθεί ότι κάτι πήγε στραβά, θα έχεις χρόνο να εξετάσεις τα επόμενα βήματά σου.

Τα πρόστυχα -αλλά καθαρά- sex toys σου

Ένα άλλο από τα πιο κρίσιμα πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά το σεξ είναι η απολύμανση των sex toys που χρησιμοποιήσατε, με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι. Έλεγξε προσεκτικά τις οδηγίες φροντίδας κάθε προϊόντος, ώστε να ξέρεις πώς να το καθαρίσεις σωστά. Εάν δεν εφαρμόζεται σωστή υγιεινή, τα sex toys μπορούν να μεταδώσουν μύκητες, ιούς, βακτήρια και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Let it gooo

Κατά τη διάρκεια του σεξ βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στην ουρήθρα, τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα σου. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης. Όταν ουρείς, αυτά τα βακτήρια απομακρύνονται. Μετά το σεξ λοιπόν, καλό είναι να πας από την τουαλέτα και να ξαλαφρώσεις την ουροδόχο κύστη σου. Ιδιαίτερη προσοχή  στο σκούπισμα: Πάντα από μπροστά προς τα πίσω για να σταματήσεις την εξάπλωση των βακτηριδίων.

Νερό στην υγειά σου

Δεδομένου ότι είναι καλή ιδέα να ουρήσεις μετά από το σεξ, μην ξεχάσεις μετά να πιείς και λίγο νερό. Όταν μένεις ενυδατωμένη, θα ουρείς περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα βακτήρια θα απομακρύνονται από το σώμα σου, πριν προλάβουν να προκαλέσουν μολύνσεις ή/και φλεγμονή.

Τι πρέπει να αποφύγεις μετά το σεξ

Ακριβώς όπως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να φροντίζεις να κάνεις μετά το σεξ, προφανώς και πολλά πράγματα που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ.

Όχι στα κολπικά ντους

Τα προϊόντα Douching συχνά περιέχουν αρώματα ή αντιβακτηριακά συστατικά που μπορεί να σε βοηθήσουν να αισθανθείς «πιο φρέσκια» και πιο «καθαρή» μετά τη χρήση, ωστόσο, το κολπικό πλύσιμο δεν συνιστάται από τους περισσότερους γιατρούς. Ο γυναικείος κόλπος είναι φυσικά αυτοκαθαριζόμενος και η χρήση σκληρών σαπουνιών ή άλλων ξένων ουσιών σε αυτόν διαταράσσει τη λεπτή ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν να πλένετε απαλά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, με τίποτα περισσότερο από χλιαρό νερό.

Εάν παρατηρήσεις μια δυσάρεστη οσμή που προέρχεται από τον κόλπο σου, μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης. Αντί για πλύσιμο, το οποίο δεν θα θεραπεύσει μια λοίμωξη, κλείσε ένα ραντεβού με τον/την γυναικολόγο σου για διάγνωση και θεραπεία.

Απόφυγε βαρυσήμαντες συζητήσεις γύρω από το σεξ

Παρόλο που είναι επιτακτική ανάγκη να είμαστε ανοικτές και ειλικρινείς με τον σύντροφό μας, οι συζητήσεις γύρω από το σεξ, πρέπει να γίνονται ΠΡΙΝ και όχι μετά το σεξ. Καλό θα είναι καλύψεις οποιοδήποτε κενό έχεις γύρω από το προφίλ του ερωτικού σου συντρόφου, πριν εμπλακείς σε οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής δραστηριότητας. Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για το σεξουαλικό ιστορικό του, όπως πόσους συντρόφους είχε πριν από εσένα και αν έχει προσβληθεί ποτέ από ΣΜΝ. Τέλος, αποφασίστε μαζί για τον συγκεκριμένο τύπο αντισύλληψης στον οποίο προτιμάτε να βασιστείτε.