ΥΓΕΙΑ

Γιατί αισθάνεσαι κουρασμένη μετά το φαγητό;

Pexels

Μια κατάσταση, στη οποία λίγο-πολύ, όλοι έχουμε βρεθεί. Άλλοι συχνότερα, άλλοι πιο σπάνια: Μόλις έχεις τελειώσει το φαγητό σου και ενώ μόλις έχεις ικανοποιήσει την πείνα σου, μια άλλη ανάγκη ξεπηδά από τα βάθη της ύπαρξης σου. Νυστάζεις και νιώθεις βαριά και κουρασμένη. Είναι το φαγητό που έφαγες ή μήπως φταίει κάτι άλλο;

Κάποια κούραση μετά την κατανάλωση ενός πλήρους γεύματος, είναι γενικά φυσιολογική και δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί. Αλλά αν το φαγητό υποτίθεται ότι σου δίνει ενέργεια, γιατί εσένα φαίνεται να σε κουράζει;

Γιατί αισθάνεσαι κουρασμένη μετά το φαγητό; Pexels

Οι λόγοι που μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις κουρασμένη μετά το φαγητό

Ειδικά αν έχεις μείνει νηστική για πολλές ώρες και περάσεις στο αίσθημα κορεσμού σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλός σου εύκολα μπορεί να κατεβάσει ρολά. Μια ακατανίκητη υπνηλία, βαραίνει τα βλέφαρά σου. Οι ειδικοί έχουν μια ιδέα γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο:

«Από εξελικτικής απόψεως, το φαγητό δεν ήταν πάντα άμεσα διαθέσιμο για τους ανθρώπους», υποστηρίζει η διατροφολόγος Alyssa Pike. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι λογικό να χαλαρώνουμε μετά από ένα πλήρες γεύμα. Η υπερεπαγρύπνηση που σχετίζεται με την πείνα έχει υποχωρήσει και είμαστε ελεύθεροι να ξεκουραστούμε».

Από την άλλη πλευρά, η ανάγκη για έναν υπνάκo μετά το γεύμα μπορεί να σημαίνει ότι ακόμα πεινάς. «Εάν είμαστε ακόμα κουρασμένοι μετά το φαγητό, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχουμε φάει αρκετά και ότι δεν έχουμε τροφοδοτήσει το σώμα μας με αρκετή ενέργεια» σύμφωνα με την Pike.

Μπορεί επίσης να έχεις κάποια τροφική δυσανεξία, που σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη μετά το φαγητό. Αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη π.χ. και καταναλώσεις γαλακτοκομικά προϊόντα, το πεπτικό σου σύστημα κουράζεται, προσπαθώντας να τα αφομοιώσει. Μια διαδικασία που φυσικά μπορεί να φέρει αίσθημα γενικής κόπωσης. Επίσης καταστάσεις όπως η χρόνια κόπωση ή η αναιμία, μπορεί να είναι υπεύθυνες για την εξάντληση που νιώθεις μετά από ένα γεύμα.

Υπάρχουν τροφές που σε κουράζουν περισσότερο;

«Οι ερευνητές δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι γύρω από τους λόγους που μπορεί να εμφανίζεται κούραση μετά το φαγητό. Αλλά μια υπόθεση είναι ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξίσωση», εξηγεί η Pike. Τροφές και ροφήματα με ζάχαρη ή καφεΐνη, μπορεί να ρίξουν την ενέργειά σου, από τα ψηλά στα χαμηλά μέσα σε λίγη ώρα. Ενώ ορισμένες τροφές μπορεί να σε κουράζουν με πιο «ύπουλο» τρόπο.

Η τρυπτοφάνη είναι το αμινοξύ που βρίσκεται σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως η γαλοπούλα. Πράγμα που μπορεί να εξηγεί, γιατί νιώθεις υπνηλία, μετά από κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η τρυπτοφάνη βοηθά το σώμα να δημιουργήσει σεροτονίνη, του νευροδιαβιβαστή, που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Είναι πιθανό, πίσω από την ανάγκη για τη μεσημεριανή σου σιέστα, να κρύβεται η αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης.

Πώς μπορώ να νιώθω λιγότερο κουρασμένη μετά το φαγητό;

Μερικές φορές, ο στόχος ενός brunch είναι να μας κάνει να πέσουμε σε κώμα. Ωστόσο, εάν πρέπει να διαγράψεις 800 εκατομμύρια πράγματα από τη λίστα υποχρεώσεων σου, εκείνη την ώρα, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείς τις προτεραιότητές σου.

«Η δοκιμή και το λάθος, είναι συνήθως η καλύτερη ευκαιρία για να καταλάβεις τι λειτουργεί για εσένα καλύτερα στη διατροφή», εξηγεί η Pike. «Προσπάθησε να παρατηρήσεις τυχόν αντιδράσεις και διαφορές στα επίπεδα ενέργειάς σου, μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων φαγητών. Επίσης φρόντισε να βάλεις στη λίστα σου τις τροφές που όχι μόνο δεν σε κουράζουν, αλλά σου χαρίζουν έξτρα ενέργεια», συμβουλεύει η ίδια.

Δεν είσαι σίγουροι από πού να ξεκινήσεις; Ένας συνδυασμός θρεπτικών συστατικών, μπορεί να σου δώσει περισσότερη ενέργεια μετά το φαγητό. Πράγμα το οποίο εξαρχής ήταν ο στόχος σου.