ΥΓΕΙΑ

Power Nap Like a Pro: H ιδανική διάρκεια και tips για τον ύπνο που σε τονώνει

Pexels

Αν δεν λες ποτέ όχι σε ένα σύντομο ύπνο, συγχαρητήρια! Ανήκεις και εσύ σε μια επιφανή παρέα. Gwyneth Paltrow, Lady Gaga, Einstein, Winston Churchill, ακόμα και ο Leonardo da Vinci, είναι διάσημες προσωπικότητες που δεν είπαν ποτέ όχι σε ένα power nap.

Πολλοί εργοδότες μάλιστα στο εξωτερικό, αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τα πλεονεκτήματα ενός ενδυναμωτικού ύπνου (power nap) ως ένα αποτελεσματικό μέσο τόνωσης, τόσο της προσοχής όσο και της απόδοσης. Ωστόσο, η προσέγγιση του θέματος μπορεί να εγείρει ορισμένα ερωτήματα. Ποια η καλύτερη ώρα για έναν γρήγορο ύπνο; Τι θα συμβεί αν κοιμηθώ πολύ; Που να κοιμηθώ; Συνέχισε να διαβάζεις για να βρεις τις μόνες συμβουλές που χρειάζεσαι για ένα χαλαρωτικό power nap και για να απολαύσεις μια πιο παραγωγική μέρα.

Power Nap: Η ιδανική διάρκεια και tips Pexels

To power nap δεν είναι για όλους

Δυστυχώς λίγα λεπτά ξεκούρασης δεν λειτουργούν για όλους μας το ίδιο. Εάν υποφέρεις από αϋπνία ή αντιμετωπίζεις κάποιο άλλο πρόβλημα ύπνου, ο μεσημεριανός ύπνος είναι πιθανώς κακή ιδέα. Μπορεί να μπερδέψει το βιολογικό σου ρολόι και κάπως έτσι, να καταλήξεις το βράδυ να κοιτάζεις το ταβάνι για ώρες.

Power Nap: Η διάρκεια είναι το κλειδί

Το κλειδί για ένα επιτυχημένο power nap, είναι η διάρκειά του. Ένα power nap μεγάλης διάρκειας, οδηγεί σε κατάσταση βαθύ ύπνου, αφήνοντας ακόμα και ένα αίσθημα κόπωσης. Από την άλλη, ένας ύπνος υπερβολικά μικρή διάρκειας, δεν είναι αρκετός. Οι ειδικοί λένε ότι η μέγιστη επαναφόρτιση κατά τη διάρκεια ενός power nap, επιτυγχάνεται με τη μετάβαση από το στάδιο 1 του ύπνου, στο στάδιο 2. Δεν συνιστάται να προχωρήσεις περαιτέρω. Πόσο καιρό λοιπόν διαρκεί αυτή η διαδικασία; Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένας ύπνος που διαρκεί 15 έως 20 λεπτά, είναι απλά τέλειος.

Τα πάντα είναι θέμα timing

Ο χρόνος του ύπνου είναι κρίσιμος. Επομένως είναι σωστό να συμβουλευόμαστε τα άτομα που το κάνουν καλύτερα. Η σιέστα, ο μεσημεριανός ύπνος, είναι ένας μακροχρόνιος πολιτιστικός πυλώνας σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Επομένως είναι λογικό να υποθέσουμε, ότι η κατάλληλη ώρα για ένα power nap, είναι η «ώρα για σιέστα». Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε στιγμή, μετά το μεσημεριανό γεύμα και πριν τις 3 το μεσημέρι. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, συχνά μπορεί να χάνουμε την συγκέντρωσή μας. Το μόνο που έχεις να προσέξεις είναι να μην το αφήσεις για πολύ αργότερα. Ο μεσημεριανός ύπνος μετά τις 3 το μεσημέρι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον νυχτερινό σου ύπνο.

Βρες τον κατάλληλο χώρο

Η επιλογή και η διαμόρφωση του χώρου που θα κοιμηθείς, είναι σοβαρή υπόθεση. Ένα μέρος όπου υπάρχει λιγότερος κίνδυνος να σε ενοχλήσουν, είναι μια καλή αρχή. Εάν μπορείς να ξαπλώσεις, τόσο το καλύτερο. Aν και μια άνετη καρέκλα ή μια πολυθρόνα με ανάκλιση, μπορεί επίσης να κάνει δουλειά. Και γιατί να μην χρησιμοποιήσεις, εκείνα τα ακουστικά για κάτι άλλο εκτός από το να ακούσεις μουσική; Θα κρατήσουν μακριά ενοχλητικούς θορύβους και θα λειτουργήσουν ως σήμανση «μην ενοχλείτε» στους γύρω σου.

Ο καλός ύπνος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Απέδειξες λοιπόν ότι λατρεύεις τα power naps και έμαθες για τη σωστή διάρκεια, το κατάλληλο μέρος και τι να αποφύγεις. Τι γίνεται τώρα; Πριν κοιμηθείς, φρόντισε να εξαφανίσεις όσο το δυνατόν περισσότερους περισπασμούς. Κλείσε το laptop, το tablet ή/και το κινητό σου. Εάν έχεις σταθερό τηλέφωνο, κατέβασέ το ή κάνε εκτροπή κλήσης στο κινητό στου, αν θέλεις να καταγράψεις τις εισερχόμενες κλήσεις. Γενικά κάνε ό,τι μπορείς για να εξασφαλίσεις ησυχία για λίγο. 

Pro tip για σωστό power nap

Το να πίνεις καφέ λίγο πριν από το power nap σου, μπορεί να σου ακούγεται τρελή ιδέα. Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι που το κάνουν μια απόλυτα λογική συμβουλή. Η καφεΐνη δεν ενεργεί αμέσως στον οργανισμό μας. Χρειάζονται μεταξύ 20 και 45 λεπτών, για να ξεκινήσει να κάνει τη δουλειά της. Έτσι, αν πιείς ένα φλιτζάνι καφέ λίγο πριν πριν το power nap σου, θα νιώθεις περισσότερο σε εγρήγορση όταν ξυπνήσεις.